Mimarlardan belediyeye proje tepkisi

Mimarlardan belediyeye proje tepkisi

​TMMOB Şanlıurfa Mimarlar Odası, düzenlemiş olduğu basın açıklamasıyla Eyyübiye Belediyesi’nin bazı projeleri kamuoyuna yanlış aktardığını savundu.

TMMOB Şanlıurfa Mimarlar Odası, Eyyübiye Belediyesi’ne tahsis edilen 44 dönümlük arazi ve ŞUSKİ arazisindeki imar planı tadilatı ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Ferhat Karadağ okudu.

Basın açıklamasında; Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un, Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsündeki 44 dönümlük alanın, Eyyübiye Belediyesi’ne tahsis edildiği, Belediye Hizmet Binası ve Kamu Kampüsü projesinin bu alanda gerçekleşeceği açıklamasına yer verildi.

Ortada daha olgunlaşmış bir proje olmadığı için hayali değerlendirmelerin uygun olmayacağı belirtilen açıklamada, projenin kamuoyuna yanlış aktarıldığı ileri sürüldü.

Gündemde olan ve ilgi alanlarına giren iki konu ile ilgili basın açıklaması düzenlediklerini belirten Karadağ, "Bu konuların ilki Büyükşehir’e bağlı ŞUSKİ arazisindeki imar planı tadilatı;  ikincisi ise Harran üniversitesinin 44 dönümlük araziyi Eyyübiye belediyesine tahsis etmesi üzerine olacaktır. İlk olarak Haliliye ilçe sınırlarında bulunan Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde, 29.03.2018 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale usulü şeklinde satılan ŞUSKİ arazisine yapılan imar planı tadilatına tedbir amaçlı resmi olarak itirazımızı 21.11.2019 tarihinde yapmış bulunmaktayız. Şanlıurfa Mimarlar Odası olarak bu konu hakkında araştırma komisyonumuz teknik olarak araştırmalarını yapmaya devam etmektedir. Gündemde olan somut delillere dayanmayan açıklamalara her zamanki gibi teknik oda bilinciyle hareket edip araştırma komisyonumuzun elde edeceği teknik bilgileri kamuoyuna en kısa sürede aktaracağız." diye konuştu.

Eyyübiye Belediyesi’ne tahsis edilen 44 dönümlük arazi ile ilgili düşüncelerini aktaran Karadağ, "Şanlıurfa Mimarlar Odası olarak Şanlıurfa’nın tüm şehircilik problemlerine nasıl hassas davrandıysak bu konuda da hassasiyet gösterme ve açıklama yapma gereği duymuş bulunmaktayız. Şimdiye kadar bu şehirde şehrin menfaatlerini gözeterek yapılmış veya yapılacak projeleri teknik bir dil ile olumlu ya da olumsuz değerlendirdik. Harran Üniversitesi’nin tahsis ettiği arsa için kamuoyunda yapılan açıklamaları takip ettik. Bu açıklamalarda dile getirilen ilgili meslek odalarından görüş alınmadığı belirtildi. Öncelikle şunu söylemek istiyoruz. Mevzu bahis arazi ile ilgili, Mimarlar Odası olarak konunun yakından takipçisi olduk ve takip etmeye de devam ediyoruz. Bu açıklamadan önce Eyyübiye Belediye başkanı Mehmet Kuş ile görüş alışverişinde bulunduk. Başkan Kuş, bu arazi ile ilgili herhangi bir kesin projenin olmadığını ve bu arazi üzerine yapılacak projenin kendi teknik ekibi ve ilgili meslek odalarından görüş alınıp yapılacağını söyledi. Başkan Kuş, şimdilik fikir aşamasında olduklarını temanın kamu yararı ve Eyyübiye halkının çıkarları üzerine inşa edilmesinin ilk tercihleri olacağını belirtti."

"Ortada daha olgunlaşmış bir proje olmadan hayali değerlendirmeler uygun olmaz"

Ortada olgunlaşmış bir proje olmadan hayali değerlendirmelerin uygun olmayacağı belirten Karadağ, "Yapılan açıklamalarda ilçede mesire alanlarının bulunmadığı dile getirilmiştir. Oda olarak yaptığımız tespitlerde ilçede mesire alanının bulunduğu ve Eyyübiye Belediyesi tarafından yapılması planlanan 2 adet yeni yeşil alan projesi için odamızdan görüş alındığı ve AR-GE çalışmalarının devam ettiğini belirtmek isteriz. Mimarlar odası olarak bu arazi hakkında yapılacak değerlendirmenin çok erken olacaktır. Ortada daha olgunlaşmış bir proje olmadığı için hayali değerlendirmelerin uygun olmayacağı belirtmek isteriz. Teknik olmayan bir grup tarafından, fikir aşamasındaki bir projenin somut delillere dayandırılmadan, açıklamalar yapması, bu denli projeleri kamuoyuna yanlış aktarmış olacaktır. Şehrimizde proje üretme hedefiyle yola çıkan teknik insanların ve yöneticilerin üretecekleri projelere zarar vermiş olacaktır." diye konuştu.

Karadağ, açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verdi:

"Özellikle Eyyübiye ilçesi gibi daha çok gelişmeye ihtiyacı olan bölgede bu denli yapılan açıklamalarla amacının dışına çıkılıp, yatırımların ve projelerin yapılmak istenmediği kanaatindeyiz. Bu tür açıklamaların teknik olmayan kişiler tarafından değil de doğru bir şekilde liyakat sahibi, konuya hâkim kişilerce yapılması gerekmektedir."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.