Minibüs şoförleri için de eğitim zorunlu olacak

Minibüs şoförleri için de eğitim zorunlu olacak

İstanbul'da toplu ulaşım şoförlerine verilen periyodik eğitimler, minibüs şoförleri için de zorunlu olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, otobüs, taksi ve okul servis şoförlerine, toplu ulaşım aracı kullanan şoförlere verilen periyodik eğitimlerin, minibüs şoförleri için de zorunlu olacağını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), otobüs, taksi ve okul servis şoförlerine verilen ücretsiz eğitimleri tüm toplu ulaşım araçlarına yaygınlaştırıyor. İBB, 466 güzergâhtaki 178 hatta hizmet veren 6 bin 460 minibüsü kullanan şoförlere eğitimi 2019 yılında zorunlu kılıyor. 

İETT, Özel Halk Otobüsü, Otobüs AŞ ile taksi ve okul servis şoförlerine periyodik olarak verilen eğitimler, minibüs şoförleri için de zorunlu olacak. Eğitimleri tamlamayan kişiler Araç Kullanım Belgesi alamayacak ve minibüs şoförlüğü yapamayacak. Eğitimler, yıl içine yayılacak ve ilk aşamada 8 saat olarak uygulanacak.  

Şoförler için araç kullanım belgesi şart 

İBB'nin verdiği Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi ile İstanbul genelinde toplu ulaşım şoförü olmak isteyen kişilere özel kart veriliyor. Şoförlerin kartlarında Araç Türüne Göre Uygun Ehliyet Belgesi, Genel Bilgi Taraması, Adli Sicil Raporu, Psikoteknik Rapor, Alkol-Madde testleri ve Şoför Sağlık Raporu'nun yanı sıra, verilen eğitimler de yer alıyor. Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi olmayan kişiler, İstanbul'da toplu taşıma aracı kullanamıyor. 

Minibüs şoförlerine verilecek eğitimler 

Toplu Ulaşım Mevzuatı, Trafik ve Yolcu Güvenliği, Yolcu Memnuniyeti ve Hizmet Kalitesini Artırma Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü, Acil Durumlara Müdahale ve Kriz Yönetimi Kişisel Gelişim ve Davranış, Farkındalık Oluşturma ve Empati Mevzuatı, Yabancı Dil gibi eğitimler verilecek.

Toplu ulaşım akademisi kuruluyor 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım alanında hizmet veren şoförlerin teorik ve pratik eğitimlerini vermek, ölçme, değerlendirme ve sertifikasyon programlarını uygulamak amacıyla İstanbul Toplu Ulaşım Akademisi kurma çalışmalarını sürdürüyor. 

Psikoteknik yöntemler ve psikolojik destek süreçlerinin de uygulanacağı Akademi ile ulaşım kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Fizibilite çalışmaları tamamlanan İstanbul Ulaşım Akademisi Arnavutköy ilçesinde inşa edilecek. Akademide; Eğitim, Belgelendirme, Psikoteknik Test ve Ruh Sağlığı Merkezi ile Danışmanlık hizmetleri verilecek.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.