Molla Derdiyok: Erkek ve kadınların bir araya gelerek düğün yapması ne İslamidir ne de insanidir
Yapılan düğünlerde toplumun inancına, örfüne aykırı eğlencelerin ve adetlerin yer aldığını söyleyen İTTİHADU'L ULEMA Üyesi Ekrem Derdiyok, "Erkek ve kadınların bir araya gelerek yapılan düğünler ne İslamidir ne de insanidir." dedi.
Evliliğin ilan edilmesinde önemli bir role sahip olan düğünlerde dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADU'L ULEMA) Üyesi Molla Ekrem Derdiyok, evliliğin ve eğlencenin helal daire içerisinde yapılması gerektiğini belirtti.
Düğünlerin Allah'ın rızasının gözetilerek yapılması gerektiğini ifade eden Dediyok, İLKHA Muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
"Bir işi yapmadan önce, o işe Kur'an ve sünnet gözüyle bakmalıyız"
Müslüman olan kişinin düğününü Kur'an ve sünnet çerçevesinde yapması gerektiğini vurgulayan Derdiyok, "İmanımızın bizlere kazandırmış olduğu İslami bir ahlak vardır. O ahlak da Kur'ani, Sünni ve Muhammedi olan bir ahlak olmalıdır. Bizler inanmış insanlar olarak, bir işi yapmadan önce, o işe Kur'an ve sünnet gözüyle bakmalıyız. Allah'ın rahmet peygamberi Hz Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatına ve etrafındaki dava arkadaşları dediğimiz Sahabe-i Güzin'in düğün merasimi yaparken neye dikkat etmişlerse bizlerde, müminler ve Müslümanlar olarak ona dikkat etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
"Bir hayvan kesimi ile de olsa düğün yemeğini veriniz"
İnsanın hayatında İki tür merasimin olduğuna dikkat çeken Derdiyok, "Hayatımızda İki tür merasim vardır, sevinç ve hüzün merasimleri. Sevinç merasimlerinden birisi de düğün merasimlerimizdir. Bizim bu sevinci yaşarken haram işlememeye dikkat etmemiz, Rabbimizin rızasını gözeterek yapmamız, peygamberimizin sünnetini gözeterek ve ona uyarak yapmamız gerekiyor. Oğlumuzun veya kızımızın düğün merasimini yaparken bize düşen görev, israfa girmemek ve haddi aşmamak şartıyla gelen insanlara ikramda bulunmak, yemek yedirmektir. İmkanımız dahilinde Peygamberimizin bir sünnetidir bu, 'Velev ki bir hayvan kesimi ile de olsa düğün yemeğini veriniz.' buyuruyor peygamberimiz. Bunu yaparken önemli olan sadece zenginleri değil, içimizde olan fakir ve miskinleri de ihmal etmeden onların da muhakkak düğüne davet edilmeleridir." diye konuştu.
"Hayırlı bir toplum olmanın yolu hayırlı bir aileden geçer"
Gençlerin düğün yaparken bazı dikkat edilmesi gereken hususlara riayet edemediklerini ifade eden Derdiyok, "Düğün merasimi yaparken gençlerimizin üzerinde özellikle durulması gerekiyor. Delikanlı diyoruz, kanı deli olan. Bu genç bir düğün yapmak istediğinde bazen bizim kültürümüzle, örf, ananelerimizle ve manevi değerlerimizle çatışan, bağdaşmayan bir düğün merasimi yapmak teklifinde bulunabilir. Elimizden geldiği kadarıyla bu gençlerimizi, en iyi şekilde uyarmamız, niçin düğün yaptığımızı onlara idrak ettirmemiz gerekiyor. Bizler hayırlı bir toplumun meydana gelmesi için bir aile kuruyoruz çünkü hayırlı bir toplumun yolu hayırlı bir aileden geçer. Hayırlı bir devletin yolu da hayırlı bir topluluktan geçer. Eğer siz hayırlı bir devlet, dünyada öncü olan, sağlıklı olan, insanlara örnek olacak bir devlet olmak istiyorsanız onun yolu hayırlı bir topluluktan geçer. Hayırlı bir toplum olmanın yolu da hayırlı bir aileden geçer; hayırlı bir aile olmak için de her iki evladımızın insanlarımızın hayırlı olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Erkek ve kadınların bir araya gelerek yapılan düğünlerin tümü ne islamidir ne de insanidir"