Molla Derdiyok: Erkek ve kadınların bir araya gelerek düğün yapması ne İslamidir ne de insanidir

Yapılan düğünlerde toplumun inancına, örfüne aykırı eğlencelerin ve adetlerin yer aldığını söyleyen İTTİHADU'L ULEMA Üyesi Ekrem Derdiyok, "Erkek ve kadınların bir araya gelerek yapılan düğünler ne İslamidir ne de insanidir." dedi.

Evliliğin ilan edilmesinde önemli bir role sahip olan düğünlerde dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADU'L ULEMA) Üyesi Molla Ekrem Derdiyok, evliliğin ve eğlencenin helal daire içerisinde yapılması gerektiğini belirtti.

Düğünlerin Allah'ın rızasının gözetilerek yapılması gerektiğini ifade eden Dediyok, İLKHA Muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.


"Bir işi yapmadan önce, o işe Kur'an ve sünnet gözüyle bakmalıyız"

Müslüman olan kişinin düğününü Kur'an ve sünnet çerçevesinde yapması gerektiğini vurgulayan Derdiyok, "İmanımızın bizlere kazandırmış olduğu İslami bir ahlak vardır. O ahlak da Kur'ani, Sünni ve Muhammedi olan bir ahlak olmalıdır. Bizler inanmış insanlar olarak, bir işi yapmadan önce, o işe Kur'an ve sünnet gözüyle bakmalıyız. Allah'ın rahmet peygamberi Hz Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatına ve etrafındaki dava arkadaşları dediğimiz Sahabe-i Güzin'in düğün merasimi yaparken neye dikkat etmişlerse bizlerde, müminler ve Müslümanlar olarak ona dikkat etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Bir hayvan kesimi ile de olsa düğün yemeğini veriniz"

İnsanın hayatında İki tür merasimin olduğuna dikkat çeken Derdiyok, "Hayatımızda İki tür merasim vardır, sevinç ve hüzün merasimleri. Sevinç merasimlerinden birisi de düğün merasimlerimizdir. Bizim bu sevinci yaşarken haram işlememeye dikkat etmemiz, Rabbimizin rızasını gözeterek yapmamız, peygamberimizin sünnetini gözeterek ve ona uyarak yapmamız gerekiyor. Oğlumuzun veya kızımızın düğün merasimini yaparken bize düşen görev, israfa girmemek ve haddi aşmamak şartıyla gelen insanlara ikramda bulunmak, yemek yedirmektir. İmkanımız dahilinde Peygamberimizin bir sünnetidir bu, 'Velev ki bir hayvan kesimi ile de olsa düğün yemeğini veriniz.' buyuruyor peygamberimiz. Bunu yaparken önemli olan sadece zenginleri değil, içimizde olan fakir ve miskinleri de ihmal etmeden onların da muhakkak düğüne davet edilmeleridir." diye konuştu.

"Hayırlı bir toplum olmanın yolu hayırlı bir aileden geçer"

Gençlerin düğün yaparken bazı dikkat edilmesi gereken hususlara riayet edemediklerini ifade eden Derdiyok, "Düğün merasimi yaparken gençlerimizin üzerinde özellikle durulması gerekiyor. Delikanlı diyoruz, kanı deli olan. Bu genç bir düğün yapmak istediğinde bazen bizim kültürümüzle, örf, ananelerimizle ve manevi değerlerimizle çatışan, bağdaşmayan bir düğün merasimi yapmak teklifinde bulunabilir. Elimizden geldiği kadarıyla bu gençlerimizi, en iyi şekilde uyarmamız, niçin düğün yaptığımızı onlara idrak ettirmemiz gerekiyor. Bizler hayırlı bir toplumun meydana gelmesi için bir aile kuruyoruz çünkü hayırlı bir toplumun yolu hayırlı bir aileden geçer. Hayırlı bir devletin yolu da hayırlı bir topluluktan geçer. Eğer siz hayırlı bir devlet, dünyada öncü olan, sağlıklı olan, insanlara örnek olacak bir devlet olmak istiyorsanız onun yolu hayırlı bir topluluktan geçer. Hayırlı bir toplum olmanın yolu da hayırlı bir aileden geçer; hayırlı bir aile olmak için de her iki evladımızın insanlarımızın hayırlı olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Erkek ve kadınların bir araya gelerek yapılan düğünlerin tümü ne islamidir ne de insanidir"

İTTİHADU'L ULEMA Üyesi Molla Ekrem Derdiyok

Düğünlerde birbirine yabancı olan erkek ve kadınların bir arada bulunmasının Müslümanın inancına aykırı olduğuna vurgu yapan Derdiyok, şunları kaydetti:

"Eğer inancınızı yaşamak, Allah'ı ve Peygamber'i kendinizden memnun etmek, inancınız gereği rabbinize karşı olan sorumluluğunuzu yerine getirmek, Kur'an ve sünnetin getirmiş olduğu hükümlere, ahkamlara uymak istiyorsanız ve bunu yaparken de ibadet niyetiyle ve Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle yapıyorsanız ihtilattan kesinlikle vazgeçeceksiniz. Haremlik ve selamlığa riayet edeceksiniz. Düğünlerimiz erkekli ve kadınlı olmayacak, erkekler ve kadınlar iç içe olmayacak, erkekler ayrı yerde eğlenecekler kadınlar da ayrı yerde eğlenecekler. Erkek ve kadınların bir araya gelerek yapılan düğünlerin tümü ne İslamidir ne de insanidir. İslami değildir çünkü Allah-u Teala'ya karşı gelmiş, Allah'ın koymuş olduğu kuralları çiğnemiş, bakılması haram olan şeye bakmaya sebep olurlar. İnsani değildir çünkü insanın bir onuru bir kişiliği bir şahsiyeti vardır. Orada erkek ve kadınların bir araya gelmesiyle ne onur ne kişilik ne şahsiyet ne edep ne hayâ ne iffet ne de örf adet kalıyor ve kural tanımaz bir hal alıyor. Bu durum ise, Allah'a sığınırız, belayı, musibeti, azabı celbeder. Hem mümin ve Müslüman olarak hem de insan olarak bizler belanın, musibetin, azabın def-i için mücadele ediyoruz. Aynı zamanda şahsiyetimizi, karakterimizi, edep ve adabımızı, örf ve anneannemizi, kültürümüzü ve manevi kutsallarımızı korumakla sorumluyuz. Onun için diyoruz ki; düğünler asla erkekli ve kadınlı olmamalıdır."

"Ölçüyü kaçırmadan hareket edersek hem dünyada hem de ahirette mutlu oluruz"

Düğünlerde gelinlik giyilmesinin de ölçülü olması durumunda uygun görüldüğünü ifade eden Derdiyok, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer gelinlik geniş ise, vücut hatları görünmüyorsa, her tarafı kapatıyorsa ve bu da erkeklerin içinde değil de kadınların arasında giyilip kadınlarla bir arada düğün merasimlerini neşe içerisinde yapıyorlarsa bunda bir mahsuru yok. Onun için biz kardeşlerimizin özellikle düğün merasimlerinde israftan kaçınmalarını, ihtilattan, teşhir olmaktan kaçınılarak, haremlik selamlığa riayet etmelerini tavsiye ediyoruz. Kur'an ve sünnetin bizden istemiş olduğu ölçüye riayet ederek hareket edilmeli. İnşallah bu ölçüyü kaçırmadan hareket edersek hem dünyada hem de ahirette mutlu oluruz."

Düğünlerde bayanların bir araya gelerek, hemcinsleriyle helal olan bir şekilde eğlenmelerinde bir sakınca olmadığını söyleyen Derdiyok, kadınların bir arada yaptıkları eğlencenin sosyal medyada ve herkese açık mecralarda paylaşılmasının uygun olmadığını belirterek, manevi sorumluluğunun ağır olacağı uyarısında bulundu.

Kadınlar arasındaki eğlencelerin sosyal medya üzerinden yayılması caiz değildir

'Kadınların kendi arasındaki eğlencelerini sosyal medyada yayınlaması kesinlikle caiz değildir.' diyen Derdiyok, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ha sen erkeklerle bir araya geldin ha da sosyal medya üzerinden aranızdaki o eğlenceyi, hal ve hareketleri insanlara yaydınız, onlara gösterdiniz bu caiz değildir. Bunu yapan her kardeşimiz vebal altına girmiş, Allah'a karşı gelmiş olur. Bunu yapan her kardeşimiz, sosyal medya yoluyla o kadınlara bakan, nazar eden ve nazar etmekle işlemiş olduğu bütün haramlar ve günahlar, buna sebep olan kardeşlerimizin dosyasına da yazılacak ve kıyamet gününde bunun hesabını o verecek. Onun için elimizden geldiği kadarıyla kesinlikle kardeşlerimiz buna dikkat etmelidir. Hiçbir zaman bacılarımız kendi aralarında oynarken, rahatça yapmış olduğunuz hareketleri götürüp de sosyal medya üzerinden servis etmek, aman ha doğru değildir. Bundan sakınmak ve kaçınmak lazım yoksa günaha, harama ve büyük bir vebale girmiş olursunuz. Başkalarını da başkalarına, erkeklere teşhir etmekle büyük sorumluluğun altına girmekle beraber bunun hesabını Allaha veremez. Bundan dolayı kardeşlerimiz kesinlikle ve şiddetle bundan kaçınmaları gerekir."

"Yüz şehit sevabını kazanalım"

Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetlerinin unutulduğu bir zaman diliminde yapılan bir sünnetin 100 şehit sevabına denk geldiğini hatırlatan Derdiyok, "Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem): 'Ümmetimin bozulduğu bir dönemde benim sünnetimi ihya eden insanlar için 100 şehit sevabı vardır.' demiştir. İçinde yaşadığımız bu zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilen merasimler, genelde Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetine riayet edilmeden yapılmaktadır. İnanan kardeşlerimize diyorum ki: 'Peygamberimizin terk edilmiş olduğu sünnetlerinden, bu düğün merasimlerinde ilgili sünneti ihya etme ile yüz şehit sevabını kazanalım hem düğün merasimlerimizi peygamberimizin sünnetine uygun olarak yapmış oluruz hem de şehitlerin sevabını kazanmış oluruz.' dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.