Molla Ekrem Derdiyok: Beraat Gecesi'nde tövbe, istiğfar etmeli; kendimizi Rabbimize affettirmeye çalışmalıyız

Pazartesiyi salı gününe bağlayan gece idrak idrak edilecek olan Beraat Gecesi'nin iyi bir şekilde değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunan Kanaat Önderi Ekrem Derdiyok, "Beraat Gecesi tövbe, istiğfar etmeli; kendimizi Rabbimize affettirmeye çalışmalıyız."

Şaban ayının 15'nci gecesinde idrak edilecek olan Beraat Gecesi münasebetiyle açıklamalarda bukunan Kanaat Önderi Molla Ekrem Derdiyok, Hazreti Muhammed'in, Müslümanlar için her konuda örnek olduğunu vurgulayarak bu gibi gecelerin ihya edilmesi hususunda O'nun örnek alınması gerektiğini ifade etti.

2023 yılında 6 Mart Pazartesi günü salı gününe bağlayan gece idrak edilecek Beraat Gecesi'nin anlam ve önemini İLKHA muhabirine değerlendiren Derdiyok, Beraat Gecesi'nin mübarek bir gece ve affolunmayı müjdelemesi bakımından çok önemli olduğuna dikkat çekti.


Müslümanların inançları gereği Hazreti Muhammed'i (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) örnek almaları gerektiğini söyleyen Derdiyok, "Müminler ve Müslümanlar olarak inancımızın bize kazandırmış olduğu güzel bir ahlak vardır. O da; 'Hayatımızın bütün karelerinde insanlığın mutluluğu ve kurtuluşu için gönderilen Hazreti Muhammed Mustafa'yı (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) örnek almaktır.' Bakıyoruz ki Allah'ın rahmet peygamberi bazı zaman dilimlerine, gecelerine ve bazı mekânlara büyük bir mana atfetmiştir. Bizler de Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sünnetine uyarak Peygamber'imizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) değer verdiği, ihya ettiği bazı gecelere, zamanlara ve mekânlara değer vererek bunu ihya ediyoruz." diye konuştu.

"Bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz"

Derdiyok, "Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu geceyi çokça İhya etmiştir. Bizler de elimizden geldiği kadarıyla Mümin ve Müslümanlar olarak eğer gerçek manada kendimize affettirmek istiyorsak, bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Zaten ismi üzerinde Beraat Gecesi, günahlarını affettirmek, bazı şeylerden uzaklaşmak." ifadelerini kullandı.

"Bu gecede her şey tespit edilir ve kayıt altına alınır"

Duhan suresinde, âlimlerce bu geceye işaret edildiğine dikkat çeken Derdiyok, şu ifadeleri kullandı:

" 'Şu apaçık kitaba andolsun ki biz onu, yani Kur'an'ı, çok mübarek bir gecede indirdik ve biz uyarıcılarız.' diye buyuruyor Mevlamız. Beraat Gecesi'nde her hikmetli iş ayırt edilir, yani gelecek senenin bu gecesine kadar, bir rivayete göre insanın eceli, rızkı, dünyaya kim gelecek, onlar Allah'ın ilminde belli olduğu için, sorumlu olan Melekleri Allah Teâlâ yazdırır. Bu gecede said, şaki olan herkes belirlenip her şey tespit edilir ve kayıt altına alınır. Onun için elimizden geldiği kadar bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmek gerekir."

"Allah Teâlâ birinci dünya semasına tecelli eder"

4.png

Kanaat Önderi Molla Ekrem Derdiyok

Peygamber efendimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Berat Gecesi'nin gündüzünün oruçla, gecesinin ise ibadetle geçirilmesi tavsiyesinde bulunduğunu kaydeden Derdiyok, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü bu gecede güneşin batmasıyla Allah Teâlâ birinci dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: 'Yok mu mağfiret isteyen? Bağışlayayım. Yok mu rızık isteyen? Rızkını vereyim. Yok mu hasta olan? Şifa vereyim.' Tan yeri ağarıncaya kadar, Rabbimiz kullarının yararı ve menfaati için yok mu isteyen, ben vereyim diyor. Öyleyse, özellikle bu gecede ne yapmamız gerekiyor? Bu bela ve musibetler başımıza geldiği bu zaman dilimi içerisinde ellerimizi kaldırıp çokça dua etmemiz gerekiyor. Hem kendi nefsimiz hem ailemiz ve çocuklarımız hem de ümmet için dua etmeliyiz. Bu bela ve musibetlerin, zelzelelerin ümmetin üzerinden kalkması, bir daha Allah Teâlâ'nın böyle şiddetli zelzeleleri ve afetleri insanlara ve ümmete yaşatmaması için çokça dua etmeliyiz."

"Bu gecede Kelb Kabilesi'nin koyunlarının kılları adedince insan af olunur"

'Bu gece (Beraat Gecesi) çok mübarek bir gecedir.' diyen Derdiyok, "Bir rivayete göre; bu gecede Kelb Kabilesi'nin koyunlarının kılları adedince insanlar af olunur, Allah'ın affına mazhar olurlar. Bizler de belki o insanlardan biri olabiliriz. Mühim olan bu geceyi inanarak iman ederek i̇hya etmek ve bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmektir. Her ne kadar Allah'ın rahmet peygamberi özellikle bu gece için bir ibadet belirtmemiş olsa da, büyük âlimlerimiz şunu derler: 'Bu gecede en başta tövbe, istiğfar etmeli, Allah'tan bağışlanma dilemeli; kendimizi Rabbimize affettirmeye çalışmalıyız. Peygamber efendimize (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) çokça salavat-ı Şerif okumalı ve Ravzayı Mutahhara'ya salavatlar ve selamlar göndermeliyiz ki kıyamet gününde getirmiş olduğumuz salavat-ı şerifler, bizim şefaatimize vesile olsun. Kur'an okumayı bilen kardeşlerimiz Kur'an okusunlar, namazını geçiren kardeşlerimiz de kaza namazlarında bulunsunlar." şeklinde konuştu.

"Allahım, sen kendini övdüğün gibi yücesin; ben ise seni övmekten acizim"

Bir sonraki Beraat Gecesi'ne kavuşmanın nasip olup olmayacağının bilinmediğini belirten ve bu gece de yapılacak dua için tavsiyede bulunan Derdiyok, şunları kaydetti:

"Allah'ım azabından affına, gadabından rızana sığınıyorum. Senin azametinden yine sana sığınıyorum. Sen kendini övdüğün gibi yücesin, ben ise seni övmekten acizim. Allah'ım sen affedicisin, kerimsin, affı seversin. Beni, anne ve babamı, evladımı, bu ümmeti affeyle gibi çokça dualar etmeliyiz. Rabbim, Esma'ül Hüsna'nın hürmetine, bizlerin mutluluğu için göndermiş olduğu nebilerin ve dostlarının duaları hürmetine bu geceleri en iyi şekilde değerlendirerek kendini affettirenlerden eylesin. Recep'i geride bıraktık, Şaban ayının yarısındayız. Allah 11 ayın sultanı Ramazan Ayı'na da kavuşmayı bizlere nasip eylesin. Aramıza tefrika sokmak, ümmeti ifsat etmek isteyen kişilere de fırsat vermesin. Belki gelecek senenin bu gecesine kavuşamayabiliriz, bu niyetle inşallah bu geceyi en iyi şekilde ihya edelim, değerlendirelim. Allah göndermiş olduğu hidayet kaynağını (Kur'an), hayatımızın merkezine alarak Kur'an eksenli bir hayatı, en ekmel vecihi ile rızasını gözeterek yaşayan kullarından eylesin. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.