Molla Muhammed Bilgin: Ölçü ve tartıda hile yapmak ilahi azabın sebebidir

Molla Muhammed Bilgin: Ölçü ve tartıda hile yapmak ilahi azabın sebebidir

Ölçü ve tartıda hile yapılmasının sosyal hayatın tüm alanları ve yönleriyle alakalı olduğunu söyleyen Molla Muhammed Bilgin, bunları gizlemenin ve yerlerini değiştirmenin haram ve emek hırsızlığı olduğunu söyledi.

İnsanlığın büyük ve zorlu imtihanlarından biri de ölçü ve tartı olmuştur. Bazı kavimlerin kendilerine uyarıcı olarak bir peygamberin gelmesine ve helak olup tarih sahnesine kötü bir seda bırakmasına sebep olmuştur.

Allah (Celle Celaluhu) insanların, geçmiş kavimlerin uğramış olduğu akıbete tekrardan uğramaması için ayetlerle uyarılarda bulunurken peygamber varisleri olan alimler de Müslümanlara Allah'ın (Celle Celaluhu) ayetleriyle nasihat edip hatırlatmalarda bulunuyor.

İLKHA mikrofonlarına yaptığı açıklamada ölçüyü konu alan "Ölçü ve tartıyı tam ve doğru yapınız, insanların eşyalarını eksik vermeyiniz, yeryüzünde dirlik-düzen sağlandıktan sonra orada bozgunculuk çıkarmayınız. Eğer mümin kimseler iseniz, sizin için hayırlı olan tutum budur." (Araf: 85) ayetini hatırlatan ve bölgenin tanına alimlerinden Molla Muhammed Bilgin; Mutaffifin Süresi'nin ilk ayetleriyle hile yapanların, hesabını insanların diriltilecekleri gün vereceğini söyledi.

Tartıda en çok hileyi yapanların Hazreti Şuayb'ın (Aleyhisselam) kavmi olduğunu ve buna rağmen o yanlışlarından vazgeçmediğini belirten Bilgin, o kavmin bu sebeple helak olduğunu dile getirdi.

Allah'ın (Celle Celaluhu) yasaklamış olmasına rağmen insanların bu tür haramlara bulaşması durumunda karşılığını ahirette göreceğini söyleyen Bilgin, Allah'ın şehidlere bile kul hakkını affetmediğini belirtti.

Ölçü ve tartıda hile yapanlar hesabını diriltilecekleri büyük günde verecekler

Molla Bilgin, "Tarttığınız ölçtüğünüz her ne ise satarken alırken doğruluk ile uygulayın zarar etmeyin ve ettirmeyiniz. Kendisine satın alırken ölçer biçer tam yapar. Ama başkasına kendisi satarken eksik ölçer ve satar. Allah-u Teâlâ'nın (Celle Celaluhu) Mutaffifin suresinde buyurduğu gibi; onlar ki kendilerine ölçtükleri zaman tam tartıyor ve ölçüyorlar ama kendileri başkasına satarken eksik ölçüp tartıyorlar. Böyle yapanlar için tehdit nedir. Ayet-i kerimede; onlar inanmıyorlar mı? Büyük bir günde diriltilecekler. Bütün bu yaptıklarının hesabını vereceklerine inanmıyorlar mı yoksa. Ölçü ve tartıda hile, bu kötü ahlak sadece ümmeti Muhammed için olmamıştır." dedi.

"Ölçü ve tartıda hile yapanlar açıkça hırsızlık yapıyor, hıyanet ediyor"

Her gün pazar ve marketlerde şikâyetler duyduğunu belirten Bilgin, "Tartıda en çok hile yapan kavim Hazreti Şuayb'ın (Aleyhisselam) kavmi olmuştur. Bu kavim, Allah'ın Kuran-ı Kerim'de bu cürmü en çok işleyen ve bu sebepten dolayı helak edildiklerini bildirdiği bir kavimdir. Hazreti Şuayb kavmine insanlara sattığınız zaman ölçü ve tartılarınızı doğrulukla yapınız. İnsanların eşyalarında eksiklik yapmayınız. Ama bütün bu ilahi ve peygamberin uyarısına rağmen bu cürmü işlediklerinden dolayı Allah onları helak etmiştir. Biz de bu hile karşısında hassas olmamız ve o duruma düşmememiz için uyarılmışız. Ölçü ve tartıda hile yapanlar açıkça hırsızlık yapıyor, hıyanet ediyor. Bu, başkasının malını haksız yere götürmektir. Bazı âlimler bu kötü ahlakı büyük günahlardan saymıştır." diye belirtti.

"Allah kul hakkını şehide bile affetmiyor"

Allah'ın bu hareketleri yasak ettiğini söyleyen Bilgin, "İster bu şekilde kazanılan haramlar olsun ve ister başka yönden kazanan haramlardan olsun, Allah yasaklamışsa bitmiştir. Yasakladığı halde kişi bu hareketlere devam ederse onun ahirette cezası vardır. Allah kul hakkını şehide bile affetmiyor. İlla ki hak sahibi onu affedecek ve hakkından vazgeçerse hesaptan bu şekilde kurtulabilir. Eğer haram olarak kazanmışsa harama haram katmışsa başkasının malını gasp etmişse ve gizliden çalmışsa Allah'ın haram ettiği şeyleri bile bile yapmışsa onun cezası büyük olacaktır." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.