Mucitler TEKNOFEST’te buluştu

Mucitler TEKNOFEST’te buluştu

Atatürk Havalimanında dün itibarıyla başlayan Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, mucitler ve teknoloji meraklılarının buluşma adresi oldu.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye'nin önemli kurum ve firmalarının desteğiyle düzenlenen TEKNOFEST'e katılan yarışmacılar, icatları hakkında açıklamalarda bulundular.

“Amacımız yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmektir”

Metrodan elektrik üretme, (Metrik) isimli icadıyla TEKNOFEST yarışmasına katılmaya hak kazanan Emre Uçar, “İcadımızın çalışma mantığı çok basit. Metronun oluşturduğu rüzgârdan tünelin içerisine koyduğumuz rüzgâr tribünleriyle elektirik üretmektir. Bu projedeki amacımız, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmektir. Metroya bindiğimizde metro gelirken yüzümüze bir rüzgar vuruyor. Biz de neden bu rüzgârı enerjiye dönüştürmeyelim diyerek böyle bir proje hazırladık. Patent ile ilgili de ileriki süreçte başvurumuzu yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

“Mars’a gitmeden oradaki verileri aktarabilen araç tasarladılar”

1 Haziran 2020 yılında Amerika’da düzenlenecek olan yarışma için 2018 yılının Temmuz ayında Yıldız Rover Takımını kurduklarını belirten Takım Koordinatörü Rabia Ertüz, “Şu anki insansız gezegen keşif aracımız (Rover) marsa uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Elimizdeki araç Amerika’ya götüreceğimiz aracın prototip halidir. Takım olarak ilk defa bir araç yaptık. Aracın mekanik tasarımı, tekerlek sistemleri NASA’nın da kullandığı bir sistemdir. Engebeli arazilerden rahatlıkla inip çıkacak sisteme sahiptir. Bu yüzden de aracımız için bu sistemi seçip tasarladık. Aracın üzerindeki robot kol sayesinde Mars üzerinden toprak örneği alarak kendi üzerinde bulunan hazneye boşaltıyor. Hazne içerisinde buluna sensörler sayesinde toprak analizi yapabilmektedir. Bu analizle orada canlılık olup olmadığı, daha önce canlıların yaşayıp yaşamadığı, Mars’a gidecek olanların yaşayıp yaşayamayacağı gibi sorulara cevap verir. Alınan veriler bilgisayar sistemiyle bize iletilmektedir.” şeklinde konuştu.

“Zirai ilaçlama için İHA ve Drone tasarladılar”

Zirai ilaçlama ve sulama için icat ettikleri İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Drone özellikleri hakkında konuşan Ziraat Mühendisi Ceyhun Vural, “İHA’larımız dikey kalkış yaparak yatay şekilde ilerleyebilme mekanizmasına sahiptir. Drone ise, sıvı ilaç ve gübre taşıyor. Bağ, bahçe ilaçlamada kullanılıyor. Cihazımız tam otonom sistem ile çalışır. Kumanda ile hareket edip ekran üzerinden kontrol edilerek haritalama sistemiyle girilen koordinatlarla iş emirleri atanır. Haznede bulunan su veya enerji yüzde 20’ye düştüğünde cihaz ilk kalktığı noktaya geri döner. Burada yakıt ya da ilaç ikmali yapılarak start tuşuna basıldığında işe kaldığı yerden devam eder.” dedi.

Çocuklardan otopark bulucu sistem

Arkadaşıyla birlikte tasarladıkları “Otopark bulucu” sistemi ile yarışmaya katılan küçük mucit Furkan Turan ise şunları söyledi, “Biz diye bir proje yaptık. Bu projede 2 tane Micro Bit’ imiz var. Bu Micro Bit’ ler dolu otoparkları gösteriyor. Böylelikle araçlar fazla yakıt tüketmeden kısa zamanda boş yere gidebiliyor. Otoparka girdiğimizde de ekran üzerindeki boş alan kırmızı olarak yanıyor.“

“TEKNOFEST tekrar olsa yine katılırız”

TEKNOFEST’e katılan ilkokul öğrencileri, katıldıkları festivalde gördüklerinden çok etkilendiklerini ve festivalin tekrar yapılması durumunda yine katılacaklarını ifade ettiler.

Ramazan Karabacak, TEKNOFEST ‘i çok beğendiğini, katıldığı küçük yarışmalarda hediyeler kazandığını ifade etti.

Festival kapsamında çok güzel uçaklar, teknolojik aletler gördüğünü belirten Hamza Kar, festivalin devam etmesi halinde tekrar geleceğini söyledi.

Askeri araçlar gördüğünü ve çok beğendiğini ifade eden Enes Kaya, okullardaki tüm öğrencilerin festivale gelmesini istedi.

TEKNOFEST’te çok sayıda teknolojik alet gördüğünü ve kullanabilme fırsatı yakaladığını belirten Rüya Arslan, her sene festivale geleceğini ve gelmeyenleri de beklediğini söyledi.

Festivale katılan Güney Kılıç ise, “Sivil ve askeri araçlar gördük. Çok güzel bir etkinlik oldu. Öğrencilerin gelmesi buraya ayrı bir hava katmış. Bu tür etkinliklerin daha sık yapılması gerekiyor. Öğrenciler ve ülke adına güzel bir etkinlik oldu.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.