Müezzin-Kayyım Hadi Çakar: Peygamber Efendimiz'i anlamak için sünnetlerini yaşamak ve yaşatmak gerekir

Hazreti Muhammed'in unutulmaya yüz tutmuş sünnetleri hakkında İLKHA'ya konuşan Müezzin-Kayyım Hadi Çakar, Hazreti Peygamberi anlamak için sünnetlerini yaşamanın ve yaşatmanın gerekli olduğuna dikkat çekti.

Hazreti Peygamber'in unutulmaya yüz tutmuş sünnetleri hakkında konuşan Müezzin-Kayyım Hadi Çakar, Müslümanların en büyük zaafının sünnetler olduğunu belirterek bu zaafı ortandan kaldırmak veya minimize etmek için sünnetlerin toplumda ihya edilmeye çalışılması gerektiğini belirtti.


Çakar, Peygamber Efendimizin unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerinden olan misvak, misafirlik, gece namazı, cemaatle namaz kılmak, Cuma günü gusletmek, nafile namazları, namazdaki saf sıklığı sünnetlerini dile getirdi.

"Özellikle ahir zamanda sünnetin önemi çok daha anlaşılıyor ve aynı şekilde ihtiyaç duyuluyor"

Müezzin-Kayyım Hadi Çakar

Sünnetin önemi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Çakar, "Sünnet, Peygamber Efendimizin uygulamaları ve yoludur. Bu konuda Müslümanlara çok iş düşmekte olup sünnetleri takip etmeleri ve hayatlarına geçirmeleri lazım. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam veda hutbesinde buyuruyor ki, 'sizlere 2 emanet bırakıyorum eğer bunlara sımsıkı sarıldığınız müddetçe asla delalete düşmezsiniz. Bunlar; Kur'an-ı Kerim ve sünnetimdir' buyurmaktadır. Eğer bizler Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'a ve sünnetine titizlikle intiba edersek taklitçilikten, gösterişten uzak kalırız. Aksine heva ve heveslerimizin peşinden takılırsak delalete uğrayıp şer yolundan gitmiş olacağız. Özellikle bu ahir zamanda sünnetin önemi çok daha anlaşılıyor ve aynı şekilde ihtiyaç duyuluyor. Gençlerimiz, çocuklarımız Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın sünnetini kendilerine çok iyi tanıttırmalı ve uymalıdırlar." şeklinde konuştu.

Unutulmaya yüz tutmuş sünnetleri ele alan Çakar, "Unutulmaya yüz tutmuş birçok sünnetlerimiz var. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam buyurur ki, "Ahir zamanda benim sünnetimi ihya eden ve gündeme getirene 100 şehit ecri vardır.' Unutulan sünnetlerden bazılarında, cemaatle namaz kılmaktır. 2 kişi olunsa bile cemaatle namaz kılmamızı buyuran bir Peygamberimizin sünnetini devam ettirmeliyiz. Bir diğer unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden istişaredir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam istişareye çok önem verirdi ve hemen hemen bütün konuları istişare yöntemiyle yapmıştır. Misal Uhud savaşı istişare ile yapılan bir durumdu. Yenilgi olmasına rağmen Peygamber Efendimiz Aleyhisselam istişare ile yapıldığından sonuca ses çıkarmayarak tevazuda bulundu. Hendek savaşı da aynı şekilde istişare yöntemiyle bir karar alındı. Özellikle bunu gençlerimize tavsiye ediyoruz." ifadelerini dile getirdi.

"Efendimizin hayatını takip ettiğimizde bizim hayatımız da güzelleşir"

Çakar, "Yine bir diğer sünnetlerden misvak kullanmak. Biz Müslümanlar olarak Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın hayatına baktığımız zaman hemen hemen bütün konulardan, sağlık veya diğer her şeyden örnekliği göstermiştir. Sağlık olarak yemekten önce de elleri yıkamak bir sünnettir. Yemekten önce (elleri kurutmadan) ve sonra elleri yıkamak önemli sünnetlerin arasında yer alıyor. Diğer sünnetler arasında gece namazı, nafile namazları, selamı yaymak, aksırınca elhamdülillah demek. Cuma günü için de Efendimiz temizliğe çok önem veriyordu. Cuma gününde gusletmekte sünnetleri arasındadır. Efendimizin hayatını takip ettiğimizde bizim hayatımız da güzelleşir. Allah'u Teala Peygamber Efendimizi bizlere rol model olarak göndermiştir. Kıyamete kadar da rol modelimiz olacaktır inşallah." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.