Müftü Hüseyin Hazırlar: Doğruluğa bugün her şeyden çok ihtiyacımız var

Müftü Hüseyin Hazırlar: Doğruluğa bugün her şeyden çok ihtiyacımız var

Gaziantep İl Müftüsü Doktor Hüseyin Hazırlar, “İlişkilerin alabildiğince çıkara dayalı olduğu, insanların dünyalaştığı, sekülerleştiği bu ortamda insan fıtratını, özünü temsil eden doğruluğa bugün her şeyden çok ihtiyacımız var.” dedi.

Gaziantep ve çevresinde 11 yıldır İslami çizgide yayın yapan Kervan FM, her Ramazan’da olduğu gibi bu Ramazan’da da özel programlarıyla dinleyicilerine mübarek ayın maneviyatını yaşatıyor.

İnternet üzerinden ve 93.7 frekansından yayın yapan Kervan FM, Ramazan ayının girmesi ile birlikte yayınlarında yeni düzenlemeler yaparak ‘Ramazan Özel’ yayınına başladı.

Sabah, öğle ve gece 3 cüz ile mealinin yer aldığı "Kur'an Hatmi" programının yanı sıra Ramazan ayının manevi iklimini yansıtan "İftara Doğru" programı, sohbet, vaaz ve istek programlarıyla dinleyicileri ile buluşan Kervan FM, Ramazan ayı boyunca huzur ayına özgü programlarıyla dinleyicilerine manevi bir atmosfer yaşatacak.

Yayın akışının tamamını Ramazan ayına ayıran, iftar ve sahur programları ile dinleyicilerine seslenen Kervan FM, ay boyunca kentin önde gelen âlim, ilahiyatçı, vaiz, şair, yazar, sanatçı ve akademisyenler ile önemli programlar gerçekleştiriyor.

Ramazan ayı boyunca her gün farklı konu ve konuklarla “İftara Doğru” programında değerli konuklarla önemli konular yer alıyor.

Kervan Radyo Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Korkmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı “İftara Doğru” programının 11’inci gün konuğu Gaziantep İl Müftüsü Doktor Hüseyin Hazırlar oldu.

Ramazan ayının öneminin konuşulduğu programda Hazırlar, İslam aleminin evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş ayı olan bir Ramazan ayına daha kavuşmanın huzur ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl Ramazan ayında toplumda bilinç, duyarlılık ve farkındalık oluşturulması amacıyla bireysel ve toplumsal hayata ışık tutan önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşıdığını belirten Hazırlar, belirlenen temanın, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alındığını, bu bağlamda 2022 yılı Ramazan temasının “Ramazan ve Doğruluk” olarak belirlendiğini anımsattı.

Allah’ın kullarına özde, sözde ve davranışlarında dosdoğru olmalarını emrettiğini belirten Hazırlar, insanın dünya ve ahiret saadeti ile toplumun huzur ve sükûnunun ancak inanç, eylem ve niyetlerinin dosdoğru olması ile mümkün olacağını vurguladı.

“Ramazan beraberinde nice güzellikleri getirerek geliyor”

Ramazan ayının önemine dikkat çeken Hazırlar, “Ramazan'a kavuşmak insanın yitiğini bulması kadar insana huzur, sevinç veren ve tarifi mümkün olmayan müthiş bir sevinçtir. Ramazan her yıl bize unuttuklarımızı hatırlatmak, bize biz olduğumuzu hatırlatmak üzere gelir. Ramazan bizi fıtratımıza döndürmek üzere gelir. Ramazan her yıl bize sayısız imkanlar, nimetler bahşeder. Bu yılda Ramazan'a eriştik, bizi Ramazan’a eriştiren Cenab-ı Hakka hamdolsun. Aslında kainatın efendisinin (aleyhisselatu vesselam) Ramazan'ın sevincini aylar öncesinden yaşadığını anlıyoruz. Üç ayların başlangıcından itibaren ‘Allah’ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır’ diye yaptığı dua o kadar anlamlı ve manidar ki bu aylar öncesinden yaşanan bir sevincin ifadesidir. Ramazan gelince de Allah Resulünün (aleyhisselatu vesselam) hayatında bambaşka bir atmosfer dünya var. Ramazan geldiğinde hayata, sokağa iş, aile, ibadet hayatımıza yansıyor ve beraberinde nice güzellikleri getirerek geliyor. Cenab-ı Hak bu güzelliklerden istifade etmeyi hepimize nasip eylesin.” temennisinde bulundu.

“Doğruluğa bugün her şeyden çok ihtiyacımız var”

Doğruluğun önemine vurgu yapan Hazırlar, “Doğruluk dediğimiz husus müminin olmazsa olmazı, ahlaklı ve erdemli bir hayat için vazgeçilmez ilkelerinden bir tanesidir. Müminin olmazsa olmazı, özü ve sözü doğru olması gereken bir haslet olduğunu hatırlatmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığımız Ramazan’ın temasını ‘Ramazan ve Doğruluk’ olarak belirledi. Es Sâdık Cenab-ı Hakk'ın bir adıdır. Cenab-ı Hak, doğrudur doğrulayandır, doğruluğun kaynağıdır. Rabbimiz bu hasletini Kur’an-ı Kerim’deki birçok ayet-i kerimede haber verir. Kur'an-ı Kerim'in de bir adı doğruluktur. Peygamberlerin en temel özelliklerinden bir tanesi de doğruluktur. Doğruluğun aile hayatımızda ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Aile zaten sadakat yuvasıdır. Aile doğrulukla kurulur. Aile karşılıklı güven ile kurulur. Ailede sadakati kaldırdığınızda, aileyi ayakta tutmak mümkün değildir. İş hayatında olmazsa olmaz en önemli husus güven, sadakat ilişkisidir. Güven ve sadakat olmadığı zaman ticari hayatınızı sürdürmeniz mümkün değildir. ‘Ortaklık’ dediğimiz Hadise de güvene dayalıdır. Evlat ile olan diyaloğumuz yine doğruluk üzerine kuruludur. Dolayısıyla bugün doğruluğa alabildiğince çok fazla ihtiyacımız var. İlişkilerin alabildiğince çıkara dayalı olduğu, alabildiğince insanların dünyalaştığı, sekülerleştiği bu ortamda insan fıtratını, özünü temsil eden bu doğruluğa bugün her şeyden çok ihtiyacımız var.” dedi.

“Doğruluk iyiliğe, iyilik cennete ulaştıran bir erdemdir”

Peygamber Efendimizin insanlara doğruluk ve dürüst olmakta en güzel örnek olduğunun altını çizen Hazırlar, “Allah Resulü (aleyhissalatu vesselam) doğruluğa dair bir hadisi şerifinde ‘doğruluğa sımsıkı sarılın’ buyurmaktadır. Çünkü doğruluk kişiyi iyiliğe sevk eder, kişiyi iyilerden olur. Kişi iyi ve salih amel ortaya koyar. Yine Peygamber Efendimiz ‘Kişi iyi ola ola salihlerden olur, cennete ulaşır’ buyurur. Dolayısıyla doğruluk iyiliğe, iyilik cennete ulaştıran bir erdemdir. Kişi doğruluğu kendisini şiar edinerek öyle bir noktaya gelir ki Allah katında ‘bu dosdoğrudur’ diye tescillenir. Dolayısıyla mümin doğruluğu kendisine şiar edilmelidir. Mümin doğruluktan, sadakatten her ne pahasına olursa olsun asla vazgeçmemelidir.” ifadelerini kullandı.

“Bizim doğruluğu ve güveni oluşturmamız lazım”

Müslümanların doğruluğu söz ve davranışlarına yansıtması, özü ve sözünün bir olması gerektiğini Hazırlar, “Kur'an-ı Kerim'de yaklaşık 155 ayette Rabbimiz doğruluğun geçtiği ayet-i kerimeleri bizlere anlatmaktadır. Rabbimiz bizlere doğruluğu, doğruluğun bir erdem, fazilet olduğunu, mümine yakışan güzel bir haslet olduğunu hatırlatır. Rabbimiz 250'den fazla ayet-i kerimede de bizleri yalandan, yalancılıktan, yalana götüren her türlü davranışlardan bizi uzak tutar. Bugün biz doğruluğu ve güveni tesis edemiyoruz, yaşadığımız en büyük sıkıntı da budur. Müslüman’ın işi, sözü doğrudur. Müslüman’ın işinde hile ve yalan yoktur. Bizim doğruluğu ve güveni oluşturmamız lazım.” şeklinde konuştu.

Müminin hayatında doğruluğun önce ailede tesis edildiğini belirten Hazırlar, doğruluğun hâkim olduğu bir yuvada aile fertlerinin birbirine sadakatle bağlandığına dikkat çekti.

Müslüman’ın ticaretinde de dürüst olması, daha fazla kazanma arzusu ya da zarar etme korkusuyla doğruluktan ayrılmaması gerektiğini belirten Hazırlar, doğruluğun ve dürüstlüğün önemli ve güzel hasletler olduğunu da sözlerine ekledi.

Hazırlar, programda İl Müftülüğü olarak kentte yaptıkları hizmetler ile ilgili dinleyicileri bilgilendirdi. (İLKHA)
https://www.youtube.com/watch?v=63LcpZ562GY

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.