Mursi'nin kararına İslamcılardan tam destek
Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'nin ülke meclisini fesheden kararı iptal etmesi İslami hareketler ve devrimci gruplar tarafından memnuniyetle karşılandı
Mısır'ın seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin meclisi fesih kararını iptal etmesi ülkede sevinçle karşılandı.
Bir grup tarafından ülkede normalleşme süreci olarak algılanan karar, askerle siviller arasında yeni bir mücadelenin başlamasının ilk işaretleri şeklinde de yorumlanıyor. Uzmanlar meclisin tekrar faaliyetlerine başlamasıyla birlikte Askeri Konsey'in yetkileri kısıtlanmış olacağını ve Mursi'nin kararının askerin kışlasına dönmesinin ilk adımını oluşturacağını öngörüyor.
Meclisin 15 Temmuz 2012 tarihinde toplanmasıyla birlikte yasama yetkisi, Geçici Anayasa'nın 37. Maddesi mucibince Askeri Konsey'den alınmış ve tekrar seçimlerle iş başına gelen milletvekillerinden oluşan parlamentoya devredilmiş olacak.
Mursi'nin söz konusu kararı parlamentonun alt kanadı Şura Meclisi üyeleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Şura Meclisi başkanı Ahmed Fehmi dün akşam yapılan toplantı sonunda Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Meclis'te okudu. Milletvekilleri kararı ayakta alkışladı.
İSLAMİ HAREKETLERDEN MURSİ'NİN KARARINA TAM DESTEK
Cephe Selefiyyet, Hazimun, Tevhid el Arabi Partisi ve Ehli Sünnet ve Cemaat Daveti gibi 12 İslami hareket ve partiyi takip eden birlik, Mursi'nin söz konusu kararını desteklediğini açıkladı.
6 NİSAN HAREKETİ DE MEMNUNİYETLE KARŞILADI
25 Ocak Tahrir Devrimi'nin önde gelen değişim hareketlerinden 6 Nisan Hareketi Mursi'nin kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Bir açıklama yapan Hareketin resmi sözcüsü Ahmed Mahir; ' Cumhurbaşkanı Mursi'nin parlamentonun tekrar toplanması konusundaki kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanıyor' dedi.
KARAR YENİ BİR TARTIŞMA DA BAŞLATTI
İslami hareketlerin tamamı, devrimci ve değişimci hareketlerin bir bölümü tarafından desteklenen Mursinin sürpriz kararı ülkede yeni bir tartışma başlattı. Askeri Konsey ve Anayasa Mahkemesi'nin olağanüstü toplanmasının ne tür sunuçlar doğuracağı konusunda farklı beklentiler var.
Mursi'nin söz konusu kararında 60 gün içerisinde parlamento seçimlerinin tekrar yapılmasını vurgulamasının tepkisi hafiflettiği belirtiliyor.
Anayasa Hukuku Profesörü Servet Bedevi ise ne Yüksek Askeri Konsey ne de Anaysa Mahkemesi'nin meclisin feshine yetkisi olduğunu dile getirerek, ''Mursi yüzde yüz doğru bir karar aldı. Kararın anayasa ya da hukukla çatışması söz konusu değil'' dedi.
Mursi'ye destek veren parlamento komisyonu vekili Muhammed el-Umde de ''Devrimle gelen bir lidere sahibiz. Mursi'yi seçenler, devrimlerini tamamlamak istiyor'' ifadesini kullandı.
Siyasi aktivist Ala el Esvani de Mursi'ye destek vererek, kararın ''Doğru yolda atılmış ilk adım'' olduğunu söyledi.
ASKERİ KONSEY'İN MEŞRUİYETİ GÜNDEME GELDİ
Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin vekaleten başkanlığını yapan Isam Iryan, silahlı kuvvetlerin meşruiyetini gündeme taşıdı. Iryan silahlı kuvvetlerin meşruiyetinin olmadığı, meşruiyetin artık halkta olduğunu ve onu halkın koruyacağını söyledi.
DARBE ÇIĞIRTKANLARI İŞ BAŞINDA
Mursi'nin söz konusu kararına Askeri Konsey'e yakın isimler de haliyle sert tepki gösterdi. Askeri Konsey'in adamı olarak kabul edilen Mustafa Bekri, milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı. 25 Ocak Tahrir Devrimi'ne katılan liberal kanadın ünlü isimlerinden Memduh Hamza ise tepkisini çok daha ileri seviyeye taşıdı. Hamza orduya darbe yapma çağrısında bulundu. Memduh, Mısır silahlı kuvvetlerini Mursi'yi devrime ve yargıç karşısına çıkarmaya çağırdı.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı Muhammed el-Baradey, kararı, ''Mursi, yargı yetkisini heder etti'' diyerek eleştirdi. Twitter hesabından açıklama yapan Baradey, ''Bu, Mısır'daki anayasal düzenin yok olmasına ve güçler arasında çatışma çıkmasına neden olur'' ifadesini kullandı. El Baradey konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mursi'nin kararının henüz yeni bir anayasası olmayan bir Mısır'da, kurumlar arasında yeni bir mücadelenin başlamasına neden olabileceğini söyledi.
Kararı bir ''Yıkım'' olarak değerlendiren Yarın Partisi lideri Eymen Nur ise Mursi'yi, aldığı kararın dayanaklarını açıklamaya davet etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü en fazla oy alan Hamdin Sabahi ise Cumhurbaşakanı'nın kararının 'Yargının bağımsızlığını zedelediğini' iddiasında bulundu.
Anayasa Hukuku Profesörü Mahmud Kebiş, ''Cumhurbaşkanının böyle bir karar alma yetkisi yok. Bu karar tam anlamıyla hukuk devletinden çıkmak demek. Tarihte eşine rastlanmayan bir olay yaşıyoruz'' dedi.
Kararın hiçbir yasal ve hukuki zemini olmadığını savunan Kebiş, ''Halk Meclisi'nin Yüksek Askeri Konsey tarafından feshedildiğini düşünerek Cumhurbaşkanının böyle bir karar alabileceğini düşünmek yanlış olur. Çünkü meclisi fesheden asıl Anayasa Mahkemesi'dir'' diye konuştu.
Anayasa Hukuku Profesörü Muhammed el-Zehebi de ''Mursi, devrimcileri memnun etmek için böyle bir girişimde bulundu. Ancak bu, devleti ciddi sıkıntılara sokabilecek bir karar'' yorumunu yaptı.
Kararın, ''Anayasa ve hukukun hiçe sayıldığı'' manasına geldiğini belirten el-Zehebi, ''Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karara ülkedeki tüm güçlerin uyması gerek'' diye konuştu.
Abdullah Aydoğan Kalabalık/ Dünya Bülteni - Kahire
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.