Müslümanlar 2 yıl aranın ardından Camilerde Mukabele yapmanın sevincini yaşıyor

Müslümanlar 2 yıl aranın ardından Camilerde Mukabele yapmanın sevincini yaşıyor

Mübarek Ramazan ayının sünnetlerinden olan mukabele geleneği, 2 yıl aranın ardından bu Ramazan'da ülke genelindeki tüm camilerde genç yaşlı her kesimden halkın yoğun katılımıyla başladı.

Karşılıklı Kur'an-ı Kerim okumak anlamına gelen ve Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem ile Hz. Cebrail'in Aleyhisselam her Ramazan ayında karşılıklı olarak okuduğu mukabele Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya'da da tüm camilerde ifa edilmeye çalışılıyor.

Malatyalılar Camilerde bir araya gelerek öğle ve ikindi namazlarının ardından mukabele halkaları oluşturarak Kur'an-ı Kerim okumanın huzurunu yaşıyorlar.

Geçen 2 yıl Camilerde mukabele yapamamanın ve teravih namazlarını camilerde cemaatle kılamamanın kendileri için büyük bir kayıp olduğunu belirten vatandaşlar, tekrar bu günlere kavuştukları için Allah'u Teâlâ'ya "Ne kadar şükretsek azdır." diyerek yaşadıkları sevinci paylaştılar.

"Geçen 2 yıl bizim için büyük bir kayıptı. Evlerde teravih namazlarımızı kılıyorduk, Kur'an-ı Kerim okuyorduk fakat camide cemaatle kılınan teravih namazı ile yapılan mukabele bambaşka bir duygu"

Abdulkadir Başyiğit

Yaklaşık 27 yıldır hatimle teravih namazı kıldığını ve camide mukabeleye katıldığını belirten Abdülkadir Başyiğit, "İnsanın hiç olmasa ömründe bir defa cüzle teravih namazını kılmasını tavsiye ediyorum. Zaten Ramazan ayı Kur'an ayıdır ve Ramazan'ı Ramazan yapan Kur'an'dır. Çünkü Kur'an-ı Kerim Kadir Gecesinde nazil olmuş. Bundan dolayı bu ayda bol bol Kur'an okumak mealini anlamak veya dinlemek gerekir. Biz de onun için buna riayet ediyoruz. Pandemi'den dolayı yaklaşık 2 sene camilerden uzak kaldık çok hasret çektik ama çok şükür Rabbimiz tekrar bugünleri bizlere nasip etti. Biz de o hasretimizi gidermeye çalışıyoruz. Geçen 2 yıl bizim için büyük bir kayıptı. Gerçi evlerde teravih namazlarımızı kılıyorduk, Kur'an-ı Kerim okuyorduk fakat camide cemaatle kılınan teravih namazı ile yapılan mukabele bambaşkadır. Bizleri tekrar bu günlere kavuşturduğu için Cenab-ı Allah'a hamdolsun. İnşallah bir daha böyle musibetlere maruz kalmayız." temennisinde bulundu.

"Rabbim bugünleri bizlere nasip ettiği için ne kadar şükretsek azdır"

Dursun Kılıç

Camide mukabele yapamadıkları için çok üzüldüklerini ve bu Ramazan ayında tekrar camide mukabele yapmaya başladıkları için çok sevindiğini ifade eden Dursun Kılıç, "Elhamdülillah Rabbim bugünleri bizlere nasip etti. Bugün ikinci mukabelemizi yaptık. Geçen sene evde mukabeleyi yaptık bu yıl ise arkadaşlarla camide yapıyoruz. Camide birlik beraberlik içerisinde olunca daha güzel daha duygulu daha teşvik edici oluyor ve sevabı da daha fazladır. Bugünlere kavuştuğumuz için ne kadar şükretsek azdır. Rabbim camiden uzak günleri bir daha bizlere göstermesin. Çok mutluyuz ve huzurluyuz." dedi.

"Bu anı hasretle bekliyorduk"

Nusret Güney

Yaklaşık 15 senedir mukabeleye katıldığını kaydeden vatandaşlardan Nusret Güney, "Malum iki yıldır bu Pandemi dolayısıyla mukabeleyi camide yapamıyorduk. Rabbim o günleri bir daha bize göstermesin. Kur'an-ı Kerim'i cemaatle camide okumak ile yalnız başına okumak arasında çok fark var. Şimdi camiye gelip mukabelemizi yapıyoruz daha sonra arkadaşlarla sohbet muhabbet ediyoruz. Tek başına kılınan namaz ile cemaatle kılınan namaz nasıl fark ediyorsa mukabele de öyledir. Gerçekten bu anı hasretle bekliyorduk. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Bir daha o günleri ve acıları bizlere yaşatmasın İnşallah." dileğinde bulundu.

Mehmet Tekedere

Ramazan ayına vardığı için çok mutlu olduğunu belirten Mehmet Tekedere, "Mübarek Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim. Bizler Müslüman olarak yaşantımıza kendimize bir çeki düzen vermemiz lazım. İbadetlerimizi aksatmadan güzel bir şekilde yapalım."

Nurettin Toprak

Vatandaşlardan Nurettin Toprak ise "Camiye gelerek namazımızı kıldık ve mukabeleyi dinledik. Rabbim bir daha bizlere salgın hastalık vermesin. İnşallah bu hastalık kökten biter ve insanlar rahat eder." temennisinde bulundu. (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.