Muş'ta arkeolojik kazı başlatıldı

Muş'ta arkeolojik kazı başlatıldı

Muş'un Varto ilçesine bağlı Tepeköy'de bulunan Höyükte kazı çalışmaları başladı.

MUŞ –Yapımı devam eden Alparslan 2 barajının suları altında kalacak olan Muş'un Varto ilçesi Tepeköy'de bulunan höyükte kazı çalışmaları başlatıldı. Muş Alparslan Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Van 100. Yıl Üniversitesi ile Ahlat Müze Müdürlüğünün ortaklaşa sürdürdüğü kazı çalışmalarında tarihi bulgulara ulaşılmaya çalışılıyor.


28 kişilik bir ekiple başlatılan kazılar 3 bölümde sürdürülüyor. Kazı ve çalışmalar esnasında elde edilen bulgu ve eserler Müze görevlileri tarafından koruma altına alınıyor.


Kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, yaptığı açıklamada; "Alparslan 2 Barajı tamamlandığında burada 6 köy tamamen su altına kalıyor. baraj sahasındaki su istilasından 21 köy de doğal olarak etkileniyor. Bu alanda 3 tescilli kültür varlığımız var. Bunlardan birisi Tepeköy höyüğü, Kayalıdere köyü Urartu yerleşimi ve Kızkalesi. Bu alanlarda aşama olarak kazı yapmayı ve kurtarmayı planlıyoruz. Buradaki çalışmalar bittikten sonra Kayalıdere köyündeki Urartu yerleşiminde kazı çalışmalarımız başlayacak. Daha sonra Kızkalesi'ne geçeceğiz. Çalışmalarımız havalar soğuyuncaya kadar devam edecek'' dedi.


Kılınç, “Bu alan 1966 yılında bir deprem geçirmiş. Daha önce yerleşim buradaymış, rivayetlere göre de burada bir cami ve ev yerleşimleri varmış. Ancak deprem olunca bölge terk edilmiş. Höyüklerde yerleşimler Neolotik döneme kadar uzanır. İnsanoğlu'nun hayvanı evcilleştirdiği, tarımı öğrendiği döneme kadar uzanır. Buradaki höyükte yapılan kazılar sonucunda hangi döneme ait olduğu ortaya çıkacak. Alan kesinlikle bir kültür merkezi, kültür alanı. Burada çıkacak veriler hangi döneme kadar ulaştığı, insanların nasıl yaşadığı, tarımla ilgili ne gibi faaliyetler olduğu hakkında bizlere ip uçları verecektir" şeklinde konuştu.


Kılınç, kazıların zemine ulaşılıncaya kadar devam edeceğini kaydetti. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.