Namaz dinin direği medeniyetin merkezidir

Namaz dinin direği medeniyetin merkezidir

İstanbul'da "Hayat Namazla Güzeldir" adıyla düzenlenen konferansta konuşan Gazeteci-Yazar Özkan Yaman, "Medeniyet şehir demekse, şehrin merkezinde namaz vardır. Namaz dinin direği, medeniyetin merkezidir." dedi.

Kur'an Nesli Platformu Marmara Koordinatörlüğü, İstanbul'da "Hayat Namazla Güzeldir" adıyla bir konferans düzenledi.

Küçükçekmece Cennet Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferansa yoğun katılım oldu. Birçok STK temsilcisinin de iştirak ettiği programa, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcıları Abdullah Aslan ve Mahmut Şahin de katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Gazeteci-Yazar Özkan Yaman, medeniyetin, gelişmişliğin, temizliğin temelinin namaz olduğunu söyledi.

"Gelecek nesillere bir şey bırakacağımız zaman yine aklımıza ilk olarak namaz geliyor"

Yaman, "Namaz dinin direğidir! Sözünde kast edilen şey medeniyettir. İslam medeniyeti ya da diğer medeniyetler nasıl ayakta durur? Sorusunun cevabı budur. İstanbul'u gezdiğinizde karşınıza Sultanahmet, Süleymaniye, Ayasofya çıkacak. Bunlar namazı hatırlatıyor. Sultanahmet demek namaz demektir. Şimdi Çamlıca'ya gidelim dersek orada da cami yapıldı ve namaz akla gelir. 15 Temmuz'da İBB önündeki havuzdan abdest alıp ardından yürüyüşe katılanlar vardı. Şimdi bir hatırasını oraya yaptılar. Biz gelecek nesillere bir şey bırakacağımız zaman yine aklımıza ilk olarak namaz geliyor." diye konuştu.

"Namaz dinin direği, medeniyetin merkezidir"

Namazın tüm dinlerde ortak bir ibadet olduğunu ancak diğer dinlerin tahrip olmasıyla bunun uygulanmadığını hatırlatan Yaman, "Medeniyet şehir demekse, şehrin merkezinde namaz vardır. Medeniyet gelişmişlik demekse gelişmişliğin temelinde namaz vardır. Medeniyet temizlik demekse temizliğin temelinde namaz vardır. Medeniyet hayatı iyi anlamak, güzel anlamaksa yine bunların temelinde namaz vardır. Avrupa'ya gidip gezmek istediğinizde sizi kiliseye götürürler. Kilise de namazın eski görüntüsüdür. Hristiyanlar dinlerini tahrip edip değiştirmişler ama onlarda da, Yahudilerde de namaz vardı. Dünyanın neresine giderseniz gidin, merkezinde namaz vardır. Namaz dinin direği, medeniyetin merkezidir." dedi.

"Kim namazın ehliyse, Hazreti İbrahim Aleyhisselam'ın ehlidir"

Yaman, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; "Kur'an-ı Kerim'de 99 defa namaz geçiyor. Hazreti İbrahim Aleyhisselam, 'Yarabbi beni de zürriyetimi de namaz kılanlardan eyle' diyerek dua ediyor. O zaman buradan şöyle bir sonuca ulaşabiliriz: Kim namazın ehliyse o Hazreti İbrahim Aleyhisselam'ın ehlidir. Kim namazını adam gibi kılıyorsa o Hazreti İbrahim Aleyhisselam'ın zürriyetindendir. Kim namazdan uzaklaşıyorsa Hazreti İbrahim Aleyhisselam'dan uzaklaşmış oluyor."

Yaman, "Hazreti Şuayp Aleyhisselam'ın kavmi 'Ey Şuayp! Bu dediklerini sana namazın mı emrediyor? Atalarımızın taptığı putlara tapmamayı namazın mı emrediyor? Mallarımızı faizden kazanmamamızı namazın mı emrediyor? diye soruyorlar. Hazreti Şuayp, 'Ben size bunu anlatırken, kendim yapmamazlık edemem.' dedi. Kısaca bunu namazın emrettiğini söyledi." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından seslendirilen ezgi ve şiirle devam eden program, dua ile son buldu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.