‘Nazilli Unutmasın’ Alzheimer Hastalık Bilgilendirme toplantısı yapıldı

‘Nazilli Unutmasın’ Alzheimer Hastalık Bilgilendirme toplantısı yapıldı

Aydın'ın nazilli ilçesinde‘Nazilli Unutmasın’ Alzheimer Hastalık Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıyla Alzheimer hastalığını Nazilli’de tanıtmak ve hastaların tedavi seçenekleri tamamen ortadan kalktıktan sonra değil de zamanında tedaviye başlamal

Aydın'ın nazilli ilçesinde‘Nazilli Unutmasın’ Alzheimer Hastalık Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıda Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nöroloji Derneği Üyesi Profesör Doktor Ali Akyol bilgiler verdi. Toplantıyla Alzheimer hastalığını Nazilli’de tanıtmak ve hastaların tedavi seçenekleri tamamen ortadan kalktıktan sonra değil de zamanında tedaviye başlamalarını sağlamak hedeflendi.

 Türkiye'de ve dünyada yaşlı nüfus büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Türkiye'de demans (bunama) çok tanınmıyor. Genellikle ‘yaşlılar bunar’ mantığıyla yani bunamanın yaşlılığın doğal bir sonucu olduğu mantığıyla bu hastalığa yaklaşılıyor. Oysa demansların yüzde 10-15’lik kısmı tedavi edilebiliyor. Günümüzde tüm dünyada 44 milyon bunama hastası var. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2023 yılında Türkiye'nin 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranının yüzde 10’un üzerine çıkacağı ve bunama hastalıklarının sıklığının büyük bir hızla artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Bu artış trendi sürerse 2050 yılında hasta sayısının tüm dünyada 135 milyona çıkması bekleniyor.

 Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık toplantıyla ilgili şunları söyledi: "Toplumumuz yaşlanmakta ve ileri yaşın getirmiş olduğu dezavantajlardan biri de Alzheimer hastalığıdır. Unutkanlık, çevreyi tanıyamama, nesne, obje ve olaylarla alakalı bir bütünlük kuramamak olarak bilinen bu hastalık maalesef günümüzde ciddi anlamda yaygınlaşmıştır. Davranış değişikliklerinin habercisi olduğu bu hastalık, hastaya hem de bakımını üstlenen aile fertlerine çok ciddi sorumluluklar yüklemektedir. Ülkemizin en uzun yaşayan şehirlerinden Nazilli'de yapılan ileri yaş araştırmaları sonucu dezavantaj olarak önümüze gelen Alzheimer hastalığı ile ilgili Nazilli Belediyesi olarak çözüm odaklı bir çalışma içine girdik ve Nazilli Alzheimer Hasta ve Yakınları ile Buluşma ve Danışmanlık Merkezini kurarak faaliyete geçirdik. 2011 yılından bu yana bu konu ile sürekli çalışmalar yapmakta ve düzenli olarak sempozyumlar ve bilgilendirme toplantıları düzenlemekteyiz. İnsan hayatının önemine dikkat çekerek Alzheimer hastalığında da Nazilli farkını ortaya koyup bir farkındalık oluşturduk.”

 

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nöroloji Derneği Üyesi Profesör Doktor  Ali Akyol ise “Alzheimer hastalığında başlangıçta hafif bir unutkanlık vardır. Örneğin hasta randevularını, yemeğin altını, bakkaldan alacaklarını unutmaya başlamıştır. Zamanla unutkanlık giderek artar ve hasta yeni olayları hiç kaydedemeye başlar. Eğer unutkanlığı olan bir yaşlı iyi bildiği yolları bulamıyorsa, daha önceden dolaştığı yerlere artık gidemiyorsa, evin yolunu bulamayıp kayboluyorsa ya da evin yolunu aramaktan dolayı eve geç geliyorsa, evin içinde odaları karıştırıyorsa, bunlar Alzheimer hastalığı ile ilişkili bulgular olabilir. Hastalar daha önceden olmayan bir şekilde içlerine kapanabilir, isteksiz, şevksiz görülebilirler. Hastalar uğraş ve hobilerini terk edebilir. Karmaşık alet kullanımı zorlaşır. Para hesabında güçlük olabilir. Hastalık başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden yaşlılıkta izlenen unutkanlık normal olarak görülmemelidir.” Dedi. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.