Nevşehir Üniversitesi'nin ismi değişiyor

Nevşehir Üniversitesi'nin ismi değişiyor

Üniversite'nin yeni ismi, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Demokratikleşme Paketi kapsamında, Nevşehir Üniversitesi'nin ismi de değişiyor. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Nevşehir Üniversitesi'nin ismini, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz. Böylece, tarihimizin bir büyük şahsiyetinin, bir gönül dostunun, gönül mimarının ismini, kabrinin bulunduğu Nevşehir'deki üniversitemize veriyoruz" dedi.

AZINLIK VE ROMANLARA YÖNELİK DE DÜZENLEMELER GELİYOR

Demokratikleşme Paketi ile azınlıklar ve romanlara yönelik düzenlemeler getiriliyor. Erdoğan yaptığı açıklamada "Mor Gabriel, diğer adıyla Deyrulumur Manastırı Arazisi, Manastır Vakfına iade ediliyor" diye konuştu.

Böylece, bir haksızlığın giderileceğini, Süryani vatandaşlara önemli bir haklarını teslim ettiklerini belirten Erdoğan, "Esasen, Cumhuriyet tarihimiz boyunca, bu konuda en büyük hassasiyeti Hükümetimiz gösterdi, hakların iadesi konusunda ciddi bir çalışma sergiledi. 2003, 2008 ve 2011 yılında yaptığımız düzenlemelerle, mağduriyetlerin giderilmesi için samimi adımlar attık ve somut neticeler elde ettik. Şu ana kadar, bu kapsamda 250'den fazla iade yaptık ve 2,5 milyar Liralık mülkü hak sahiplerine teslim ettik. Süreç devam ediyor, incelemeler devam ediyor… Hiç kimseyi mağdur etmeden, hak sahiplerine haklarını teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.

ROMAN DİL VE KÜLTÜR ENSTİTÜSÜ KURUYORUZ

Başbakan Erdoğan, bir üniversite bünyesinde Roman enstitüsü kurulacağını da açıkladı. Erdoğan, bu enstitü bünyesinde, Roman vatandaşların, dil ve kültürleri ile karşılaştıkları sorunlara ilişkin araştırmalar yapılacağını, sorunlara yönelik çözüm önerileri getirileceğini belirtti.

 

MOR GABRİEL MANASTIRI

Demokratikleşme Paketi'nde yer alan Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı, en eski Süryani Ortodoks Manastırı olarak kabul ediliyor. Manastır, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisinde, Turabdin platosunda bulunuyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.