Nobel alan İsveçli gazeteci ödülünü iade edecek

Nobel alan İsveçli gazeteci ödülünü iade edecek

Bosna soykırımını inkâr eden Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki gösteren İsveçli gazeteci Christina Doctare, Nobel madalyasını iade edeceğini açıkladı.

Bosna Hersek'te yaşanan savaş suçlarını inkâr eden ve eski Sırp katil Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı dile getiren Avusturyalı yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine protestolar devam ediyor.

Gazeteci Christina Doctare, İsveç'in başkenti Stockholm'de devam eden protestoya katılarak konuşma yaptı. BM Barış Gücü sağlık ekibinde 1988 yılında yaptığı hizmetler nedeniyle ekip olarak Nobel madalyası aldıklarını belirten İsveçli gazeteci Doctare,

"İsveç Akademisi ile gurur duyuyordum, ancak şu an tek hissettiğim şey utanç ve suçluluk." açıklamasını yaptı.

Bosna katliamının olduğu dönemde orada bulunduğunu dile getiren Doctare, "27 yıl önce orada soykırıma şahit oldum. Nobel Edebiyat Ödülü’nün Bosna Hersek’te yaşanan soykırımı inkâr eden Peter Handke’ye verilmesinden dolayı Nobel madalyamı iade edeceğim." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin törene katılmayacağını belirterek, "Bu çok önemli bir sınavdı ve bu, Nobel'in de ne olduğunu ortaya koydu. Nobel kendini tüketmiş, kendini bitirmiştir. Nobel tamamıyla siyasi, ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Benim için Nobel'in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur." demişti.

Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar, Srebrenitsa soykırımına destek veren yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki göstermiş, "Srebrenitsa soykırımı şehitlerinin yeşile sarılmış dizi dizi tabutlarının bir resmi vardı. O resmi 5 yıl ofisimin girişindeki tabelaya astım ki, her gün bu soykırımı hatırlayayım. Boşnak kardeşlerimizin acısını hâlâ içimde taşırım." ifadelerini kullanmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.