​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında 16 Mart’tan itibaren cami ve mescitlerde toplu ibadet ile faaliyetlere ara vermişti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle Türkiye’de de bir dizi tedbirler hayata geçirilmiş ve camilerde toplu ibadetlere kısıtlama getirilmişti. Yaklaşık 2 aydır toplu olarak ibadetin yapılamadığı camilerin ne zaman açılacağına yönelik henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de Müslümanlar, Ramazan ayını yeni tip Coronavirus (Covid-19) yasakları gölgesinde ihya etmeye çalışıyor. Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında teravih, cuma ve vakit namazları ile mukabeleler toplu halde camilerde yapılamıyor.

Ramazan ayına girilmesiyle birlikte milyonlarca Müslüman camilerde ibadet etmek istese de Covid-19 nedeniyle alınan tedbirler kapsamında camiler henüz tamamen ibadete açılmadı. Mübarek Ramazan ayını camilerde ihya edemeyen milyonlarca vatandaş, “Camiler ne zaman ibadete açılacak?” sorusunu sormaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta video konferans yöntemiyle yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, Ramazan ayında tedbirlere harfiyen uyulması halinde Ramazan Bayramı’nın ardından normalleşme sürecine kademe kademe geçilebileceğini söylemişti. 

Yapılan açıklamalar ve Covid-19 salgının henüz bitmemiş olması camilerin ibadete açılış sürecini de ertelemiş oluyor. Normalleşme sürecinin konuşulduğu bugünlerde ilk aşamada AVM’lerde bulunan mağazaların mayıs ortasında açılması planlanıyor.

Ancak Covid-19 tedbirleri kapsamında ilk olarak camiler ibadete kapatılmış ve cuma günleri tamamen kapatılma kararı alınmıştı.

Konu ile ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Mil-Diyanet Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tahiroğlu, normalleşme sürecinde ilk olarak camilerin açılması konusuna öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Covid-19 salgını karşısında İslam dininin insan sağlığını ve can güvenliğini korumaya yönelik emirleri gereği Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu kararıyla 16 Mart’tan itibaren cuma namazları ve camilerde cemaatle namaza ara verildiğini hatırlatan Tahiroğlu, normalleşme sürecinin tedbirler alınarak camilerden başlanılması gerektiğini belirtti.

İnsanlığın bir imtihandan geçtiğini belirten Tahiroğlu, “Coronavirus ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde başladı. Dünya çok ciddiye almadı. Ama Türkiye ilk andan itibaren bir takım önlemler aldı. Virüs İran’a da sıçradıktan sonra Türkiye salgının ciddiyetini gördü, her noktada ve her türlü önlemi aldı. 11 Mart tarihinde Türkiye'de ilk vaka görülmeye başladığından itibaren de keskin tedbirler alındı. Bu tedbirler elbette ki gerekliydi. Bu konuda alınması gereken ne önlem varsa alınmalıydı ve nitekim de alındı. Bu hususta da hükümetin almış olduğu tedbirler yerli yerinde tedbirlerdi.” dedi.

“Camilerde tedbirlerin alınması gerekliydi ve nitekim de tedbirler alındı”

Diyanet İşleri Başkanlığının da 16 Marttan itibaren Covid-19 tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadet ve faaliyetlere ara verdiğini belirten Tahiroğlu, “Camilerde de tedbirlerin alınması elbette ki gerekliydi ve nitekim de alındı. Yine salgın tedbirleri kapsamında okullar, AVM’ler ve çeşitli yerler kapatıldı, tedbirler genişletildi. Diğer ülkelere nazaran, Türkiye’nin aldığı bu tedbirlerin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda da çok şükür artık normalleşme konuşuluyor ve bu da sevindiricidir. Önümüzdeki günlerde artık normalleşmeye gidileceği konuşuluyor. Normalleşmede ise ilk aşamada AVM’lerin açılacağı konuşuluyor ve hatta 11 Haziran diye de tarih verildi.” diye konuştu.

“Camilerimizin tamamen ibadete açılması da önemlidir”

Normalleşme sürecinin sevindirici olacağını belirten Tahiroğlu, normalleşmede sosyal mesafe gibi bazı tedbirler alınarak ilk olarak camilerde toplu halde ibadete başlanılması gerektiğinin de altını çizerek, şöyle konuştu:

“Türkiye'de biz inançlı insanlar olarak yeri geldiğinde aç yaşarız,  kılık kıyafet hususunda üzerimizdeki kıyafetlerle yıllarca yaşamımızı sürdürürüz. Ama bu millet ibadetsiz ve manevi değerlerinden yoksun yaşayamaz. Bundan dolayı virüs tedbirleri kapsamında ilk olarak nasıl ki camilerde toplu halde namaz kılınmasına ara verilerek başlandıysa AVM’lerden önce camiler ne zaman ibadete açılmalı, camilerde ne zaman toplu halde ibadetler yapılabilir, bunun konuşulması lazım. Yetkililere sesleniyoruz; AVM’ler elbette önemli, buralarda ticaret yapan kardeşlerimiz vardır. Onlar için zaten ekonomik bazı tedbirler alındı. Tabi ki AVM’lerin açılması önemlidir. Ama camilerimizin tamamen ibadete açılması da elzem ve önemlidir.”

“Tedbirler alınarak camilerde de normalleşmeye dönülmelidir”

Tahiroğlu, normalleşme sürecinin ardından gerekli sağlık tedbirleri alınarak, camilerde cuma ve vakit namazlarının cemaatle namaz kılınmasını istediklerini belirterek, “Camiler açıldıktan sonra yine tedbir elden bırakılmayacaktır. Şu anda zaten temsili olarak haftada bir camide cuma namazı kılınıyor. Yine aynı şekilde tedbirler alınarak camilerde de normalleşmeye dönülmelidir. Çünkü artık bir şekilde bu normalleşmenin olması gerekiyor. İnsanların psikolojileri bu süreçte olumsuz etkilendi. Tabi tedbirler elden bırakılmamalıdır. Ama artık hayatın bir şekilde normalleşmesi gerekiyor. Camilerin bir an önce tamamen ibadete açılmasını canı gönülden istiyoruz.” dedi.


​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

​Normalleşme sürecinde ilk olarak camiler ibadete açılsın talebi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler