Nusaybin Belediyesi, coronavirus hastaları için "Plazma İletişim hattı" kurdu

Nusaybin Belediyesi, coronavirus hastaları için "Plazma İletişim hattı" kurdu

​Covid-19 hastalığına yakalanan vatandaşların plazma ihtiyacı olması nedeniyle Mardin Nusaybin Belediyesi, kan vermek isteyen ve kan ihtiyacı olan vatandaşlar için köprü görevi görecek bir adım atarak İletişim ve Whatsapp hattı kurdu.

"Var mısın bir can yaşatmaya" sloganıyla yapılan çalışmada, covid-19 hastalığını geçirip iyileşen ve plazma tedavisi için kan vermek isteyen vatandaşlar ile kan ihtiyacı olan vatandaşların Mardin Nusaybin Belediyesi tarafından belirlenen 0531 734 64 34 numaralı telefonla irtibata geçerek kayıt oluşturmaları gerektiği bildirildi.

Nusaybin Belediyesine bağlı Sağlık Birimi tarafından kayıt sonrası plazma tedavisi için kan vermek isteyen ve kan ihtiyacı olan hastaların iletişiminin sağlanacağı ifade edildi.

İmmün Plazma tedavisi nedir?

Covıd-19 tanısı konulan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.

Plazma bağışının bağışçı için riski var mı?

Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmemektedir.

Covıd-19 tanısı konulan hastalar için kimler plazma bağışında bulunabilir?

Ulusal mevzuata göre tam kan bağışı şartlarını ve Covıd-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi gerekliliklerini sağlayanlar kan bağışında bulunabilirler. Bu şartları taşıyanların 18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış) bağışçılar, erkek ya da gebe kalmamış (düşük ve kürtaj dâhil) kadın bağışçılar, daha önce kendilerine kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar, Covıd-19 hastalığına yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler olduğu belirtildi.

Bağışçı adayının Covıd-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır

Bağışçı adayının, Covıd-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu bulunmasıyla birlikte, klinik olarak (Ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal belirti ve bulguları gibi) iyileşmenin üzerinden en az 14 gün geçmiş olması ve boğaz ve burun bölgesi dediğimiz nazofarenks sürüntü örneklerinden çalışılmış en az 2 adet PCR test sonucu negatifliğinin (testlerden birisi son 48 saat içerisinde yapılmış olmalı) olması gerektiği kaydedildi.

Ayrıca, klinik iyileşmenin üzerinden 28 gün geçtiği durumda test negatifliği şartının aranmayacağı ifade edilerek bağışçı adaylarının hastalık dönemine ait kayıtlarını eksiksiz, takip edilebilir ve dökümante olması gerektiği bildirildi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.