ODTÜ'de olan tr uzantısı yetkisi 29 Yıl sonra BTK'da

ODTÜ'de olan tr uzantısı yetkisi 29 Yıl sonra BTK'da

İnternet üzerinde com.tr, org.tr gibi alan adlarının yönetim yetkisine sahip Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), tüm yetkilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) fiilen devretti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1991 yılından bu yana İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (IANA/ICANN) ile birlikte '.tr' uzantılı alan adlarını sağlayan ve tahsisini yürüten yetkili konumundaydı. ODTÜ'nün "com.tr, net.tr, org.tr" gibi uzantıların tahsisinden yıllık en az 25 milyon TL gelir elde ettiği tahmin ediliyordu.

ODTÜ, bu konudaki tüm yetkilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) devretti. Üniversiteye ait nic.tr internet sitesinde yapılan açıklamada, "21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşme ile '.tr' Kayıt Otoritesi yetkisini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'na devretmiştir. Sözleşme gereği, 2020 Ağustos ayında Nic.TR sisteminin kapatılması ve .tr Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) faaliyete geçmesi öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.

".tr" uzantıları artık BTK'nın kontrolünde olacak

tr uzantıları artık BTK'nın kontrolünde olacak

ODTÜ, tüm teknik işlemler bitene kadar www.nic.tr sayfası üzerinden yeni alan adı tahsisi ve yenileme işlemlerinin de en geç 3 ay içinde durdurulacağını açıkladı. NewsLab Turkey editörlerinden Arda Çetin, konuyla ilgili gelişmelere açıklık getirdi. Çetin, BTK'nın daha önceden ODTÜ'ye dava açtığını ve 8 Mayıs 2019 tarihinde de bu davayı kazandığını ifade etti. Çetin daha sonra ODTÜ'nün karara itiraz ederek temyiz sürecini başlattığını belirtti.

Çetin, "Tr uzantısı vermek teknik bir konu. BTK mayıs ayında açtığı davayı kazandı. Zaten bu gelişmeler basına yansımıştı. Ancak teknik olarak tr uzantısını veremiyordu. Bu süre zarfında BTK, TÜBİTAK'a teknik altyapı hazırlattı. Şimdi BTK teknik olarak hazır hale geldi ve tr uzantısını fiili olarak vermeye hazırlar. Bugün bu "teknik ve fiili" geçiş tamamlanmış oldu." diye konuştu.

Devir süreci, 5 Kasım 2008 tarihli 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile verilen göreve dayanılarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, internet alan adlarının tahsisine ilişkin işlemlerin yürütülmesi görevini BTK'ye vermesiyle ve 2010 tarihli İnternet Alan Adları Yönetmeliği doğrultusunda başlatılmış, teknik ve idari ön çalışmalarsa yaklaşık üç yıl sürmüştü.

Kaynak: webtekno.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.