Ortodoks Yahudiler dünyadan nefret ediyor

Ortodoks Yahudiler dünyadan nefret ediyor

Avrupa'nın birçok ülkesinde bulunan Ortodoks Yahudiler, küçük yaştan itibaren diğer insanlara şüphe ile yaklaşan bir eğitim verildiği belirtiliyor.

Batılı ülkelerde adeta gettoda yaşayan Ortodoks Yahudilerin  dünyadaki diğer insanlardan kuşku duydukalrı, hatta nefret ettikleri  ve bu yönde eğitildikleri belirtiliyor. İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesinde yer alan bir röportaj Avrupa'nın birçok ülkesinde bulunan ve gettolarda yaşayan Ortodoks Yahudilerin diğer insanlarla iletişim kurmadan yaşadıklarını ve kendilerinden olmayan herkese karşı dışlayıcı davrandıklarını ortaya koyuyor.

Gazetenin görüştüğü Yahudi cemaatinden ayrılarak farklı bir hayat yaşayan bir kişi, Ultra Ortodoks Yahudilerle ilgili ilginç bilgiler verdi. Gerçek ismini kullanmayıp kendisine Moishy diyen şahıs, Ortodoks Yahudilerin dış dünya ile bağlantılarının olmadığını, çocuklarına yalnızca dini eğitim aldıklarını söyledi.

Erkeklere sadece dini eğitim verildiğini ve haham olarak yetiştirildiğini belirten Moishy, bu konuda yetenekli olamayanların da basit işlerde çalıştığını söyledi. Kızlara ise eğitim verilmediğini ve yalnızca doktora gittiklerinde kendilerini ifade edecek kadar yetiştirildiklerini belirtiyor.

Yahudi olmayan herkesten nefret ettiklerini, çocuklara Yahudi olmayanlara karşı şüphe ile bakmalarının öğretildiğini belirten Moishy, cemaatten ayrıldıktan sonra karşılaştığı insanların normal olduğunu, kendisine öğretildiği gibi 'şüpheli' olmadıklarını görünce çok şaşırdığını kaydediyor.

Avrupa'da yaşamalarına rağmen anadillerinden başka bir dil öğretilmiyor. Moishy, Ortodoks Yahudilerin İngilizce gibi herkesin konuşabildiği bir dili öğrenerek diğer insanlarla iletişim kurmalarının engellendiğini ifade ediyor.

Cemaatin kendi kanalları dışında televizyon izlemesi, gazete okuması da yasak. Gazetenin kendisi ile konuştuğu Moishy, cemaatten ayrılmadan önce bilgisayar üzerinden İngilizce öğrenmiş ardından Ortodoks Yahudilerin geleneksel kıyafetlerini üzerinden atarak saçlarını kestirmiş ve daha sonra cemaatle tüm bağlarını koparmış.

Avrupa'nın birçok yerinde bulunan Ortodoks Yahudiler, genellikle gettolarda yaşıyor ve içinde yaşadıkları toplumla  neredeyse hiç iletişim kurmuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.