Osmaniye'nin yerfıstığı Ayşehanım çeşidinin ilk hasadı yapıldı

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü tarafından, 2018 yılında geliştirilen ve bugün ilk hasadı yapılan Ayşehanım fıstığı, tarım kuruluşlarının iş birliğiyle üretildi.

Türkiye'de ilk ve tek fıstık çeşidi olan ve ismini araştırmacı Doktor Ayşe Nuran Çil'den alan 'Ayşehanım' yer fıstığı çeşidinin tanıtımı yapıldı.

Diğer fıstık çeşitlerine kıyasla çerezlik tüketime daha uygun olan Ayşehanım fıstığı, kuruyemiş sanayisi için de önemli kalite kriterlerine sahip.

Geliştirdiği ürün hakkında açıklamalarda bulunan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Araştırmacısı Doktor Ayşe Nuran Çil, Osmaniye'nin fıstık üretimi konusunda tescilli olduğunu ve Osmaniye'de de bu yüzden üretim yaptıklarını söyledi.

Modern teknolojiden faydalanarak yeni ürün elde ettiklerini belirten Çil, "Osmaniye'de iki alanda üretim yapıyoruz. Bir alanda dekara 550 kilogram kabuklu verim ve yüzde 77 randımanla asıl net verime ulaştık. Değirmen ocağı bölgesinde yaptığımız çalışmalarda ise, 500 kilogram kabuklu verim ve yüksek oranda randıman değeri elde ettik. Ayşehanım çeşidini diğer çeşitlerden ayıran en büyük özelliği ise, çerezlik olması ve ince kabuklu olması sebebiyle kolayca kırılması." ifadelerini kullandı.

"100 yılda 85 farklı ürün elde ettik"

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün yaklaşık 100 yıldır çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doktor Abdullah Çil, bugüne kadar 85 farklı fıstık çeşidi ürettiklerini belirtti.

Ayşehanım çeşidinin bölgede ekilmiş diğer ürünlere kıyasla daha kaliteli olduğunu ifade eden Abdullah Çil, "Diğer fıstık ürünlerin oluşturduğu açığı kapatmak üzere geliştirildi. Osmaniye yer fıstığı üretiminde özdeşleşmiş bir şehir. Bu çeşidin geliştirilmesi hem ekonomik olarak hem de yerli araştırmalarımızın finanse edilmesi hususunda önemli katkılar sunacak. Ne kadar farklı çeşit elde edersek, yabancı sermayenin de ilgisini çekmiş oluruz." diye konuştu.

Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetçi Eğitim Merkezi Müdürü Emin Tepeli ise, eğitim videoları hazırlayarak, yer fıstığı çeşidini arttırmaya yönelik adımlar attıklarını ve hedeflerinin ilk ve tek olan bu yerli çeşidini tüm çiftçilere tanıtmak olduğunu ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.