Otlu peynir tezgahlardaki yerini aldı

Siirt'in tarihi simgelerinden ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynirinin tezgahlarda yerini almaya başladığı Peynirciler Çarşısı'nda hareketlilik artıyor.

Siirtli vatandaşlar, kışa hazırlık için bu eşsiz lezzeti satın almak için çarşıya akın ediyorlar. Fiyatlar yüksek olsa da otlu peynir tutkunları bu lezzetten vazgeçmiyorlar.

Siirt'in yüksek dağları ve yayla bölgelerinde yetişen endemik bitkilerle beslenen Siirt otlu peyniri, Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.


İlkbahar aylarında toplanan çeşitli otlarla beslenen süt, evlerin bodrum katlarında veya serin yerlerde bekletilerek Siirt otlu peynirine dönüşüyor.

Tarihi Peynirciler Çarşısı'nda, peynirin kalitesine göre değişen fiyatlarla satışa sunulması, esnafı memnun ediyor.

"Peynir fiyatı açılış sezonu 120 TL ile başladı, daha da yükselecek"

2.png

Ahmet Toprakçı

35 yıldır peynircilikle uğraştığını ve peynir fiyatının zeytine göre ucuz olduğunu söyleyen Ahmet Toprakçı, "Şu an sattığımız peynir göçerlerin ürettiği peynirdir. Şu anda merkezde üretiliyor ama havaların ısınmasıyla göçerler yaylada üreterek bize yollayacaklar. Bizler de halkın satışına sunacağız. Herkes kendi bütçesine göre satın almaya çalışıyor. Kimisi 50 kilo, kimisi 100, kimisi de 150 kilo alıyor. Peynir fiyatı açılış sezonunda 120 TL ile başladı, daha da yükselecek." ifadelerini kullandı.

"Peynirin tamamı koyun peyniridir ve göçerler tarafından üretiliyor"

Havaların ısınmasıyla göçerlerin yaylaya çıkmaya başlayacağını bildiren Toprakçı, "Bir ay sonra peynir yayladan gelmeye başlayacak. Peynirin tamamı koyun peyniridir ve göçerler tarafından üretiliyor. Herkes bu peynirden çok memnundur. Van peynirinden daha üstün ve kalitelidir. Türkiye'nin birçok iline, İstanbul, Ankara, İzmir ve her bölgeye gönderiyoruz. Bu peynirden tulum, salamura, otlu peynir gibi her çeşit peynir yapılabilmektedir. Siirt halkı kışlık peynirini bu çarşıdan alıyorlar. Siirt peyniri Türkiye geneline göre ucuzdur. Fiyatı 120 lira ama bir yemeğin fiyatı 200 lira oldu." şeklinde konuştu

"Peynirin fiyatı şu an ucuz ama bir ay sonra daha pahalı olacak"

1.png

Abdulkadir Toprakçı

Peynirin birçok gıda maddesine göre daha ucuz olduğuna dikkat çeken Abdulkadir Toprakçı, "Siirt otlu peyniri tezgahlarda yerini almaya başladı. Şu an peyniri göçerlerden 85-90 lira arasında alıyoruz. 110-120 lira civarında da satıyoruz. Çünkü peynir fire veriyor. 1 saat beklese verdiği fire nedeniyle kilo başı 10 lira kaybediyoruz. Kilo başı bize 5 lira kalıyor. Peynirin fiyatı şu an ucuz ama bir ay sonra daha pahalı olacak. 150 liraya kadar çıkabilir. Daha geçen seneden kalma 1 ton peynirimiz duruyor. Geçen sezon iş olmadı, millette para kalmadı. Peynirin fiyatı yüksek değil. Güzel zeytinin kilosu 300 lira," dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.