Palandöken'den aynı cadde üzerinde onlarca aynı tür işletme açılmasına tepki

Palandöken'den aynı cadde üzerinde onlarca aynı tür işletme açılmasına tepki

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Aynı cadde üzerinde onlarca aynı tür işletme olduğu zaman ise birbirlerine zarar ettiriyorlar." diyerek girişimcilere farklı alanlara yönelmelerini tavsiye etti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamayla, aynı cadde üzerinde onlarca aynı tür işletme açılmasına tepki gösterdi, önerilerde bulundu.

Palandöken, "Yapılan bazı araştırmalara göre Türkiye’de hiç kimse bildiği ya da kendi icat ettiği işi yapmıyor. Herkes bir başkasının yaptığı işi örnek alıyor. İşlek bir caddede açılan tüm iş yerleri birbirinden etkileniyor. Aynı cadde üzerinde onlarca aynı tür işletme olduğu zaman ise birbirlerine zarar ettiriyorlar. Bu yüzden de maalesef ticari hayatta başarılı olunamıyor. Oysaki girişimcilerimiz daha farklı ve ihtiyaç olan alanlara yönelseler birbirlerine zarar vermez, aksine geliştirirler." dedi.

Türkiye'de gençlerin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu belirten Palandöken, "Son açıklanan verilere göre işsizlik oranı yüzde 12,8 olarak gerçekleşti. Üniversite okuyan gençlerimiz mezun olur olmaz para kazanacak noktaya geldiklerini düşünüyor. Oysa gerçek hayatın içine girince ne yazık ki öyle olmuyor. Çok sayıda kişi farklı ve istemediği işlerde çalışınca verimlilik düşüyor. Ticaretin önüne herkes bir engel koyuyor. Diyelim ki birisi otel açıyor. Bir başkası gidip onun hemen yanına otel açınca ikisinin de işi mahvoluyor. Bu durum tüm işletmeler için geçerli. Zaten yapılan bir araştırmanın da sonucuna göre Türkiye’de herkes birbirinin işinden esinlenerek yeni iş yeri açıyor. Yani hiç kimse bildiği ya da kendi bulup ürettiği bir işi yapmıyor." ifadelerini kullandı.

"Artık kimse çocuğumu göndereyim de meslek öğrensin demiyor"

Palandöken, "Ülkemizde maalesef üretim yeterli ve planlı değil. Özellikle sebze meyve fiyatlarındaki büyük uçurum sürdükçe üretici bir sonraki sene ürün ekmek istemiyor. Ne yazık ki ayağımızı yorganımıza göre uzatamıyoruz. Günü birlik yaşıyoruz, günü birlik borçlanıyoruz. Geçen yıl patatesin kilosu 10 TL’yi gördü. Fiyatlar bu dalgalanmalarla devam ederken, üreticilerimiz soğan ve patates para ediyor diye bir önceki yıla göre daha fazla ürün ektiler. Ancak şuan soğanın kilosu 79 ile 99 kuruş iken patatesin kilosu ile 1 TL ile 1,5 TL arasında değişiyor. Planlı ve kontrollü üretim yapmadığımız sürece arz talep dengesini düzenleyemeyiz. Şimdi önümüzdeki yıl patetase ve soğan fiyatları bu kadar düşük diye bu kez de kimse patates, soğan ekmez. Yine aynı şekilde artık kimse esnaflık ve sanatkarlık yapayım, çocuğumu göndereyim de meslek öğrensin demiyor. Herkes çocuğum doktor, mühendis olsun istiyor. Dolayısıyla da hem işsizlik artıyor hem de üretici çiftçimiz ve sanatkarlarımız azalıyor. Bir yandan iki fakülte bitiren gençler işsiz kalırken bir yandan da esnafımız yanında çalıştıracak eleman bulamıyor. Bu dengesizliğin bir an önüne geçilmeli."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler