Pentagon: Almanya'daki yaklaşık 12 bin ABD askeri geri çekilecek

Pentagon: Almanya'daki yaklaşık 12 bin ABD askeri geri çekilecek

İlk aşamada askerlerden sadece 6 bin 400'ü ABD'ye geri dönecek, 5 bin 600'ü Rusya'ya karşı Avrupa içindeki farklı üslerde konuşlandırılacak.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Almanya'dan çekilecek askerlerin bazısının Rusya'ya komşu Baltık bölgesi ülkelerine ve ABD'nin savunma işbirliği anlaşması konusundaki isteklerini karşılaması durumunda Polonya'ya da gönderilebileceğini belirtti.

ABD ordusunun Avrupa'daki merkez karargâhının da Almanya'nın Stuttgart kentinden Belçika'ya taşınacağını duyuran Esper, Almanya'dan geri çekilme süreciyle ilgili "Bu adımların atılması haftalar alabilir, bazıları da daha uzun sürebilir" dedi.

Çekilme sürecinin tamamlanmasıyla Almanya'da 24 bin ABD askeri kalacak.

Ordusunun Almanya'da, Almanları korumak için bulunduğunu, ancak NATO'ya vermeleri gereken aidatları adil bir şekilde ödemediklerini belirten ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada "Askerlerimiz Almanya’yı korumak için orada, değil mi? Almanya’nın ödeme yapması lazım, yapmıyorlar. Artık enayilik yapmak istemiyoruz. 25 yıldır ticaret ve savunmada bizden faydalandılar." diyerek, Almanya’da bulunan Amerikan askerlerinin sayısının 24 bine düşürüleceğini duyurmuştu.

Amerikan askerlerinin çekilmesinin Almanya'nın ekonomik olarak cezalandırılması anlamını da taşıdığını ifade eden Trump, "Bunlar iyi paralar ödenen askerler. Almanya'da yaşıyorlar. Paralarının çoğunu Almanya'da harcıyorlar. Almanya'da bu üslerin çevresinin refah seviyesi hep çok yüksektir." ifadelerini kullanmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.