Peygamberimiz insani ilişkilere bakışı değiştirdi

Peygamberimiz insani ilişkilere bakışı değiştirdi

Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç, "Peygamberimiz insani ilişkilere bakışı değiştirdi, yeni bir bakış açısı getirdi." dedi.

Bingöl’ün Solhan İlçesinde “Mevlid-i Nebi Haftası” kapsamında, İlçe Müftülüğü tarafından bir program düzenlendi. Programda bir konuşma yapan Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç, "Peygamberimiz insani ilişkilere bakışı değiştirdi, yeni bir bakış açısı getirdi." dedi.

Konferansa, İlçe Kaymakamı Fatih Okumuş,  İl Müftüsü Muharrem Genç, İlçe Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, kurum amirleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Solhan Anadolu İmam Hatip Lisesi İlahi grubu, ilahiler okudu.

Programda konuşan Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç, yıllar önce Solhan ilçesinde müftülük yaptığını belirterek, Solhan'ın âlimlerin ve seydaların diyarı olduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesselem)  Mekke’de 12 yıl peygamberlik yaptıktan sonra müşriklerin aşırı baskı ve işkencelerinin ardından Allah’ın izniyle Medine’ye hicret ettiğini dile getiren Genç, “Müşrikler, kendisini iyileştirmek isteyen doktorunu öldürmek isteyen hasta gibi onlar da kendilerini iyileştirmek isteyen Efendimizi aynı şekilde öldürmek istediler. Niye, düzenlerini değiştirdi, hanımlara bakışı değiştirdi, gençlere bakışı değiştirdi, fakir fukaraya bakışı değiştirdi, ticarete bakışı değiştirdi, insani ilişkilere bakışı değiştirdi, yeni bir bakış açısı getirdi.” dedi.

“Dinimiz en güzel dindir”

İslam dininin en güzel ve temiz din olduğuna dikkati çeken Genç, “Dinimiz en güzel dindir, en temiz dindir, en zarif dindir. Özgür bir vatanda yaşamadıktan sonra rahat bir şekilde Müslümanlığımızı yaşayamayız. Bingöl’de özgür olamazsak, Bursa'da özgür olamazsak, Diyarbakır'da özgür olamazsak, Hakkâri'de özgür olamazsak, İstanbul'da özgür olamazsak, toprağımız, çift süreceğimiz, buğdayımızı ekeceğimiz bir toprağımız olmazsa, biz dinimizi rahat yaşayamayız. Namusumuzu bile muhafaza edemeyiz.” ifadelerini kullandı.  

Programda konuşan Solhan İlçe Müftüsü Muharrem Dutar da “Viladetini idrak ettiğimiz insanlığın iftiharı, gönüllerimizin sultanı, sevgililer sevgilisi Muhammed Mustafa’ya, onun ailesine, ashabına ve etbaına binlerce salat ve selam olsun. Öyle doğumlar da vardır ki bir milleti değil, bir devleti değil, bir bölgeyi değil, bir kıtayı değil dünyayı hatta kâinatı, evreni ilgilendirir. İşte bu doğum Efendimizin doğumudur. Mevlid yani O’nun doğumu Hazreti Peygamberin şahsında insanlığın yeniden doğuşunu, aydınlık bir geleceği ifade etmektedir. Ahlaki değerlerin ve erdemlerin yeryüzünde tükendiği bir 'cahiliye' döneminde, insanlığın tekrar hak, hukuk, merhamet, güzel ahlak gibi değerlerle buluşmasının başlangıcını ifade etmektedir. Dolayısıyla geçmişten günümüze Müslümanlar, Peygamberimizin dünyayı teşriflerini çeşitli etkinliklerle ihya etmişlerdir. İnancını her şeyden üstün tutan, Peygamberini canından aziz bilen, cihanı adım adım dolaşan milletimiz de asırlardır vilâdet-i nebiyi; evlerinde, camilerinde, salonlarda ve birçok mekânda muhabbetle yâd etmektedirler.” şeklinde konuştu.

Dutar, “İlçe Müftülüğü olarak O’nun sevgisini ve yüce ahlakını herkese ulaştırmak için hafta boyunca çeşitli programlar icra ettik ve ediyoruz. Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik panel, konferans, sohbet, buluşma, köylerde bayanlara yönelik sohbet, gençlik buluşmaları, bin adet hediye kitap dağıtımı, Kur’an ziyafeti gibi programlarla dolu dolu geçirmeye çalışıyoruz. Ayrıca 'Gençliğe Değer' projesi kapsamında şu an 9 camimizde 150 gençle diyalog halindeyiz. Gençlerimize yönelik sohbet ve cami dersleri icra etmeye başlamış bulunmaktayız. Mevlid-i Nebi haftamızın hayırlara vesile olmasını, gönüllerinizden Peygamber sevgisi ve muhabbetinin hiçbir zaman eksik olmamasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Gençlerin Peygamberi bir ahlakla hareket etmesi gerekir”

İlçe Kaymakamı Fatih Okumuş ise “Gençlik, genel itibariyle 15-35 yaş arasında çeşitli etkileşime açık, fikir fırtınalarının koptuğu, eleştirinin fazla olduğu, araştırmanın, merakın fazla olduğu çeşitli dürtüler tazyiki altında geçen bir süreç. Genç, kendi haline bırakıldığında, yerleşik bütün her şeyi eleştirme kabiliyetine, niteliğine isteme hakkına sahip. Sosyal medyasına, uyuşturucu, uyarıcı maddesinden kendisini gösterebilecek, nefsini tatmin edecek her türlü eyleme heveslidir. Aileler, anneler, babalar, öğretmenler, veliler, vatandaşlar, devlet adamlarımız özellikle ahlak olsun, eğitim olsun çeşitli tavsiyeleri ve halk diliyle bu gençliği olgunluk kelimesine olması gerektiği ideal sünnet doğrultusunda geçmesini sağlayacak rehberliği mutlaka göstermelidirler.” şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler