Pompeo'dan Vatikan-Çin arasındaki piskopos anlaşmasına tepki

Pompeo'dan Vatikan-Çin arasındaki piskopos anlaşmasına tepki

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Vatikan’dan piskopos ataması ile ilgili Çin ile yaptığı antlaşmayı yenilememesini istedi.

Pompeo, Vatikan’ın 2 yıl önce Katolik piskoposların atanmasıyla ilgili Çin’le yaptığı antlaşmanın uzatılmaması gerektiğini söyledi.

2018 yılında Vatikan ve Çin arasında yapılan antlaşmanın süresi Ekim ayında doluyor, ancak Vatikan antlaşmayı uzatma niyetinde olduklarını açıklamıştı.

Pompeo, Vatikan’ın antlaşmayı uzatması durumunda kendi ahlaki otoritesini tehlikeye atacağını belirtti.

Pompeo, konuyla ilgili kendi resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Vatikan 2 yıl önce Çinli Katoliklere yardım etme umuduyla Çin Komünist Partisi ile bir antlaşmaya vardı. Fakat Çin Komünist Partisinin inanç sahiplerine karşı tacizleri daha da kötü bir seviyeye ulaştı." İfadelerine yer verdi.

Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan ile Çin arasında 2018 yılında Katolik din adamlarının atanması konusunda bir anlaşma imzalandı. Bu antlaşma ile, 1951'den beri kesik olan Vatikan-Çin diplomatik ilişkilerinin yeniden başlaması yolunda adım atıldı.

Bu antlaşmadan sonra, 10 milyon kadar Katolik'in bulunduğu Çin'de daha önce Pekin yönetimi tarafından belirlenen piskoposlar, iki ülke yönetimlerinin iş birliği ile atanmaya başlanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler