Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Meslek ve yaşam tarzı karıştırılmamalı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Meslek ve yaşam tarzı karıştırılmamalı

​Üniversite adaylarının tercih döneminde dikkat etmesi gereken noktalara değinen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, meslek seçiminin önemine işaret ediyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite adaylarının meslek seçimi ve tercihlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, meslek seçiminin yaşam tarzını etkileyen ve belirleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirterek "İnsan hayatında iki önemli tasarruf var. Birincisi meslek seçimi, ikincisi ise evliliktir. Bu iki tasarruf, ayrıntılı düşünüp doğru karar verilmesi gereken iki tasarruftur." dedi.

Adayların öncelik piramidi olmalı

Tercihlerin başarı sırasına göre yapılması gerektiğini kaydeden Tarhan, "Adayların başarı sıralarını iyi bilmeleri gerekir. Ayrıca seçmek istedikleri mesleği belirlemeleri gerekir. Burada en çok sevdiklerini en üste almalılar. Muhakkak öncelik piramidi yapsınlar. Hepsinin piramitleri olsun. En yukarıda en çok istedikleri olsun. Altlara daha az istediklerini koyabilirler. Adaylar sevmediği, ilgi duymadığı ve katiyen yapamayacağını düşündüğü meslekleri yazmasınlar. Ondan sonra adaylar boşuna zaman kaybettiklerini düşünüyor. Tercihlerini yaparken derecelendirme yapsınlar. Çünkü dört dörtlük, yüzde 100 tercih olamayabiliyor. İkinci dereceden A, B, C planları yapsınlar. Bu sıralamayı yaptıktan sonra mesleğe yüklenen anlama dikkat etsinler." ifadelerini kullandı.

Meslek cilt gibi değil, elbise gibidir

"Meslek cilt gibi değildir, elbise gibidir" diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Cildimizi değiştiremeyiz. Ama elbisemiz değişebilir. Mesleğe fazla anlam yükledikleri zaman dünyayı onun gibi algılıyorlar. Kaygıları çok artıyor. Bu kadar kaygıya gerek yok. Sevdiği meslekte çalışmak insanın hayatında en önemli şükür sebebidir. Böyle durumlarda aday arkadaşlarımın muhakkak B ve C planları olsun. Bir meslektaşım ailesinin isteği üzerine tıbba giriyor. Tıpta da öyle bir alan seçiyorki fizik ve tıpı birleştiren bir alan seçiyor. Bununla ilgili birçok uluslararası başarısı oluyor. İnsanın böyle durumlarda bazen isteklerine yorum getirmesi gerekiyor. Bu nedenle meslek seçiminde gençlere en büyük tavsiyemiz mesleklerini hayatının vazgeçilmezi ve yaşam tarzı gibi algılamasınlar." değerlendirmesinde bulundu.

Meslek ile yaşam tarzı karıştırılmamalı

Meslek seçiminde kimi zaman yapılan en büyük hatanın meslek ile yaşam tarzının karıştırılması olduğunu kaydeden Tarhan, "Harp okulunda askerlik yaşam tarzı diye öğretilirdi. Askerde komutan olan evde de komutan oluyordu. Komutan eşleri komutan oluyordu, komutan çocukları komutan oluyordu. Evde komutanlık olmaz ki. Evde babasın sen. İş ve meslek rolünü karıştırtmaya sebep oluyor. Bireyler evdeki rolleriyle mesleklerini karıştırmamalı. Kişi mesleğini en iyi şekilde yapmalı ama evdeki rollerini de ihmal etmemeli. İyi bir anne ve baba da olmalı." tavsiyesinde bulundu.

Özellikle erkekler meslek seçimini yaşam tarzı olarak algılıyor

Özellikle erkeklerde meslek seçiminin bir yaşam tarzı olarak algılandığını, evliliğin ve çocukların ihmal edildiğini kaydeden Tarhan, "Günlük yaşamda çok örneklerini görüyoruz. Konfüçyüs’e neden çok çalıştığını sormuşlar. O da ‘Ben çok çalışmıyorum ki sevdiğim işi yapıyorum’ demiş. İnsan sevdiği işi yapınca yorulmuyor. Yani burada genç arkadaşlarımızın sevdikleri işi seçmeleri çok önemli. Sevmedikleri bir bölümü ve alanı tercih etmesinler." dedi.

Tercih danışmanlarından mutlaka bilgi alın

Üniversite adaylarının meslek seçimi ve tercihi yapmadan önce mutlaka üniversiteleri ziyaret etmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "İmkanları varsa üniversiteleri ziyaret ederek hocaları görsünler. Üniversitedeki altyapıyı görsünler. Bu üniversitelerin vizyonuna baksınlar. Bu üniversite yüksek lise gibi çalışan üniversite mi yoksa meslek yeterliliği oluşturmayı hedeflemekte midir? Üniversitesinin ilk görevi meslek sahibi yapmaktır. İkincisi araştırma geliştirme ARGE yapmaktır. Üçüncüsü toplumu bilgilendirme vazifeleridir. Dördüncüsü de bilgilerin ürüne dönüşmesini sağlayan desteği var mıdır? Örneğin Teknoloji Transfer odası var mıdır? Bunlara mutlaka bakılmalıdır. Bunlara sahip olan üniversite, muhteşem bir vizyon sahibi üniversite demektir. Bu nedenle üniversiteyi seçerken de vizyon sahibi bir üniversite olmasına dikkat edilmelidir." diye belirtti. (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler