Rabbani'nin oğlundan Taliban'la barış müzakeresi

Rabbani'nin oğlundan Taliban'la barış müzakeresi

Afganistan Yüksek Barış Konsey Başkanı ve Cemiyet-i İslami Partisi lideri Selahaddin Rabbani, Kabil yönetimi adına babasını öldüren Taliban'la barış görüşmelerini yürütüyor.

Kabil yönetimi adına Taliban'la barış görüşmelerini yürüten Afganistan Yüksek Barış Konsey Başkanı ve Cemiyet-i İslami Partisi lideri Selahaddin Rabbani, babasının Taliban tarafından öldürülmesinin kendisinde kine neden olmadığını, ülkeye barışı getirmek amacıyla babasının gösterdiği hedefe ulaşmaya çalıştığını söyledi. Rabbani, Taliban'ın kendisinin devlet başkanlığı seçimine katılmasını istediklerini söyledi.

Gerek Afgan halkının gerek diğer devletlerin bu ülkedeki sorununun silahla çözülemeyeceğini anladığını belirten Rabbani, "Biz savaşın devam devam etmesi için hiçbir bahane kalmamasını istiyoruz" dedi.

Rabbani, sadece Afganistan'daki Taliban güçleriyle müzakere içerisinde olduklarını, özellikle de Kuata Şurası grubuyla görüştüklerini anlatarak, Taliban'ın yabancı askerlerin Afgan topraklarını terk etmesini istediğini ifade etti. "Elbette bunlar da gerçekleştirilecek. Ancak, Afgan emniyet güçleri ve silahlı kuvvetlerinin güçlendirilmesi gerekiyor" diyen Rabbani, Afganistan'da görev yapan yabancı askerlerin 2014'te tamamen çekilmesinin söz konusu olmadığını, ayrıca güçlerin ülkedeki güvenliğini de dikkate almak durumunda olduklarını kaydetti.

AA'da yer alan habereg öre; Afgan halkının kendi emniyetini kendisinin sağlaması gerektiği görüşüne katılmadığını söyleyen Rabbani, "Bizim ordumuzu, emniyet güçlerimizi her konuda geliştirmeden, silah ve ekipman sıkıntılarımızı aşmadan, emniyeti tam olarak sağlamamız söz konusu değildir. Bu nedenlerden dolayı yabancı askerlerin desteğine ihtiyacımız olacaktır. Bir kaç sene öncesine bakıldığında ordumuz ve emniyet güçlerimizin geliştiğini görüyoruz" diye konuştu.

BARIŞI DEĞİL SAVAŞI DA İSTEYEBİLİRLER

Selahaddin Rabbani, babası Burhanettin Rabbani'nin hedefinin, yıllardır süren işgal, savaş ve çatışmalar nedeniyle tahrip olan ülkede bir an önce barışın sağlanması olduğunu vurguladı. Rabbani, babasının Taliban'la barış gürüşmelerinde öldürülmesinin kendisini nasıl etkilediği konusunda şu açıklamayı yaptı:

''Babam barış hedefi uğrunda şehit oldu. Benim amacım da babamın hedeflerini hayata geçirmek. Görüşmelerimizde ve müzakerelerimizde her zaman babamın hedefini yerine getirmenin vermiş olduğu heyecan ile çalışıyorum. Karşımdakinin hedefini bilmek mümkün değil. Barışı değil savaşı da isteyebilirler, ancak benim babamın hedefi, Afgan halkının huzuru, ülkemin istikrarı idi. Ben bu çerçevede çalışıyorum."

MUHALEFET SİYASETE GİRMELİ

Afganistan Yüksek Barış Konsey Başkanı Rabbani, ülkesindeki intihar bombacılarını eğiten ve yönlendirenlerin ülke içinde değil yabancılardan olduğunu söyledi. Afganistan'da sağlanacak barış için Pakistan'ın desteğinin çok önemli olduğunu dile getiren Rabbani, yeni kurulan Navaz Şerif hükümetinin kendilerine her türlü desteği verme vaadinde bulunduğunu aktardı. Rabbani, "Bizim müzekerelerimizi destekliyorlar. Yakın bir zamanda Pakistan Taliban'ı ile kendileri de müzakerelere başlayacağını belirttiler" dedi.

Amaçlarının muhalefetin silahı bırakarak siyasete girmesini sağlamak olduğunu anlatan Rabbani, "Afganistan'ın geleceği için Taliban'ın seçimlere katılmasını istiyoruz. Gelecek devlet başkanlığı seçimlerin katılmalarını ve hatta aday göstermelerini istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sağlıklı bir şekilde geçmesini, demokrasinin sağlıklı bir şekilde oturmasını istiyoruz'' diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.