Ramazan ayında nasıl beslenilmeli?

Diyetisyen Mehmet Kaplan, Ramazan ayı ile ilgili beslenme tavsiyelerinde bulunarak su tüketimine dikkat çekti.

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayı, 22 Mart Çarşamba günü kılınacak ilk teravih ve 23 Mart Perşembe günü tutulacak ilk oruç ile hanelerimize misafir olmaya başlayacak.


Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Mehmet Kaplan, Ramazan ayı ile ilgili önerilerde bulundu.

Ramazan ayında su tüketiminin önemli olduğuna vurgu yapan Kaplan, sahur öğününün atlatılmaması gerektiğini ifade etti.

Kaplan, Ramazan ayında meyve sebze tüketimine özen gösterilmesini söyleyerek iftarda ve sahurda çok yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

"Sahur öğününü kesinlikle atlamamak gerekiyor"

Diyetisyen Mehmet Kaplan

Sahur vaktinde beslenme ile ilgili tavsiyede bulunan Kaplan, "Ramazan artık sıcak aylara denk gelmiyor. Yine de su tüketimimiz önemlidir. Ramazan'da 2-2,5 litre su tüketiminin altına düşmememiz gerekiyor. Sahur öğününü kesinlikle atlamamak gerekiyor. Sahur öğününü yapmadan uyuduğumuz zaman açlık süremiz 20 saate ulaştığı için kan şekerimiz daha erken saatlerde düşmeye başlıyor. Bu yüzden sahur öğününü atlamadan minimum iki öğün yaparak ramazan ayını geçirmemiz gerekiyor. Sahurda genelde kahvaltılıklar tercih edilebilir. Çok şekerli çok yağlı besinlerden uzak durmalıyız. Genel olarak protein ağırlıklı yumurta, peynir tüketilebilir. Bunlar vücudumuzda açlık süresini daha geç hissetmemize sebep olur. Sebzelerde yine aynı şekilde midede daha çok yer kapladığı için acıkmamızı önler." dedi.

"Çok yağlı çok şekerli besinler iftarda da sahurda da sakıncalı"

İftarda çorba veya hurma gibi iftariyelik ile başlanılmasını ifade eden Kaplan, "İftarda genellikle çok hızlı ve aşırı bir şekilde yeme isteği oluşur. Bunun önüne geçmek için öncelikle iftariyeliklerle iftarımızı açıp hafif bir çorba bir iftariyelik hurma ile iftarımızı açıp 10-15 dakika kadar ara verip ondan sonra kalan yemekleri dengeli bir şekilde tüketebiliriz. Genelde sebze ve meyve grubu iftarda ve sahurda ihmal ettiğimiz gruplardır. Bunları tüketmeye özen göstermeliyiz. Çok yağlı çok şekerli besinler iftarda da sahurda da sakıncalı bunlardan uzak durmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Fiziksel aktivite yine çok önemlidir"

İftar ile sahur arasında yürüyüş yapılması gerektiğini belirten Kaplan, "Fiziksel aktivite yine çok önemlidir. Fiziksel aktivitemizi iftar ve sahur arasında da gerçekleştirebiliriz. Yarım saat-45 dakika kadar yürüyüş yapılabilir ya da sabah erken saatlerinde yine metabolizmamız kan şekerimiz henüz çok düşmemişken yine spor aktivitelerini yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

Kaplan son olarak şunları söyledi:

"Kilolu olan bireylerde genelde iftarda ve sahurda çok az besin tüketip bu şekilde kilo verileceğini inanma eğilimi vardır. Bu doğru olabilir, kilo verilir ama genelde yağla beraber kas kütlesinden de kayıplarımız olur çok hızlı bir şekilde kilo kaybı olur. Bu da birçok hastalığa sebep olur. Bunun yerine biz iftardan yine normal zamanda yapıldığı gibi beslenme uzmanına başvurulup o şekilde ayda en fazla 4-5 kilo verecek şekilde bir beslenme planı yapılmasını öneriyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.