Ramazan ayının bereketi baklava satışlarına da yansıdı

Ramazan ayının bereketi baklava satışlarına da yansıdı

Gaziantep'te Covid-19 salgını nedeniyle satışlar düştüğü için üretim kapasitesini yarı yarıya düşüren kentteki baklava üreticileri, Ramazan ayının gelmesiyle baklavaya talep artınca üretim kapasitesini artırdı.

Gastronomi alanında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'nda yer alan ve baklavanın da başkenti olarak bilinen Gaziantep'te bin bir emek ve zahmetle hazırlanan baklava, Ramazan ayında iftar sofralarının değişmez lezzetleri arasında yer almaktadır.

Avrupa Birliği tarafından tescil edilen "Antep Baklavası"nın üretildiği gastronomi şehri Gaziantep'teki baklava üreticileri, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte mesailerini kısmen de olsa arttırdı. Ramazan ayında tatlı satışları artarken, vatandaşların tercihi ise baklava oldu.

Kentte iftar sofralarını tatlandıran baklava için, özellikle Ramazan ayında talep artışı nedeniyle üreticiler yoğun bir mesai harcıyor. Covid-19 salgını nedeniyle baklavanın üretim aşamasında hijyen başta olmak üzere her türlü tedbiri alan baklava üreticileri, virüs tedbirlerine de dikkat ederek özenle çalışıyor.

Ramazan ayı dolayısıyla gelen siparişleri yetiştirebilmek için yoğun mesai harcayan baklava üreticileri, iftar yemeklerinin ardından tercih edilen baklava için özenle çalışıyor ve üretimin her aşamasında da sosyal mesafe kuralına dikkat ederek çalışıyorlar.

Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı günlerinde kentte dışarı çıkamayan vatandaşlara siparişleri paket servisi olarak götüren baklava üreticileri, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen siparişleri ise kargo yoluyla gönderiyor.

Gaziantep'in ismiyle bütünleşen baklava, son derece dikkat ve ustalık isteyen ender tatların başında geliyor. Antep fıstığı, terayağı, kaymak ve sert buğdaydan oluşan tatlının her aşaması aslında ayrı bir maharet ve emek istiyor.

Baklava imalathanelerinde hamuru merdaneyle adeta kâğıt haline getiren ustalar, yufkayı tek tek tepsiye yerleştiriyor. Üzerine tereyağı ve fıstık dökülen baklava, odun ateşinde yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra şerbeti dökülerek hazır hale getiriliyor.

Ramazan ayı öncesi Covid-19 salgını nedeniyle satışlar düştüğü için üretim kapasitesini yarı yarıya düşürdüklerini belirten 33 yıllık baklava ustası Levent Aktaş, Ramazan ayının gelmesiyle baklavaya talep artınca yarı yarıya düşürdükleri üretim kapasitesini artırdıklarını söyledi.

İslam aleminin ve Türkiye halkının Ramazan ayını kutlayan ve bu ayın hayırlara vesile olmasını dileyen Aktaş, "Malum bu yıl Coronavirus salgını nedeniyle diğer yıllardan farklı bir Ramazan ayı geçiriyoruz. Bu yıl Ramazan ayını buruk geçiriyoruz." dedi.

"Baklava severleri baklavasız bırakmamak için elimizden geleni yapacağız"

Baklava üretiminde hijyen kurallarına dikkat ettiklerini ifade eden Aktaş, bu süreçte ise daha da dikkat etmeye başladıklarını belirterek, "Baklavacılık mesleği hijyen isteyen bir meslektir.  Bu süreçte daha da hijyen olmaya çalışıyoruz. Çalışırken sosyal mesafemizi koruyoruz. Personelimizi vardiyalı şekilde çalıştırıyoruz. Sosyal mesafeyi korumak için imalatımızı ve personel sayısını da azalttık. Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da kargo vasıtasıyla tüm baklava severleri inşallah baklavasız bırakmamak için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Kargo vasıtasıyla Türkiye'nin her yerine baklava severlere baklava ulaştırıyoruz"

Covid-19 nedeniyle otobüs ve uçak seferlerinin de iptal olmasından dolayı baklava siparişlerini özel kargo şirketleri ile şehir dışına gönderdiklerini belirten Aktaş, "Baklava severleri bu Ramazan ayında da baklavasız bırakmamak için çalışıyoruz. Tabi eskisi gibi yoğunluğumuz olmasa da ilerleyen günlerde inşallah tekrar eski yoğunluğumuzu yakalayacağınıza inanıyorum.  Baklava üretimimiz yaklaşık yüzde 50 oranında düştü. İnşallah virüsün olmadığı günler de olursa bayrama doğru üretimimizin artacağına inanıyorum. Sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Vatandaşlarımız bu süreçte evde kalırlarsa ve alınan tedbirlere uyarlarsa inşallah çok kısa bir zamanda bu salgını atlatır ve tekrar o güzel günleri göreceğiz. Kargo vasıtasıyla Türkiye'nin her yerine baklava severlere baklava ulaştırıyoruz. Şehir içinde ise yasak olmadığı gün müşterimiz kendisi geliyor. Sokağa çıkma yasağı olan günlerde de baklava severlere kendi arabamızla paketleri götürüyoruz." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.