Regaib Kandili'ndecamiler doldu taştı

Regaib Kandili'ndecamiler doldu taştı

Rahmet, mağfiret ve bereket iklimi üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaib Kandili'nde camiler doldu taştı.

İslam aleminde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in, "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a da eriştir." diye dua ederek karşıladığı mübarek üç aylara kavuşmanın heyecanı yaşanıyor.

Regaib, Miraç ve Berat kandilleri ile "Bin aydan daha hayırlı" olan Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran üç aylar, 25 Şubat'ta başladı.

Rahmet, mağfiret ve bereket iklimi üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen ve Recep ayının da ilk kandili olan Regaib Kandili'nde camiler doldu taştı.

Üç ayların ilk kandili olan Regaib Kandili Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerle ihya edildi.

Camilerde okunan Kur'an Kerim, Mevlid-i Şerif, dua ve ibadetlerle idrak edilen gecede, eller İslam coğrafyalarında zulüm altında olan Müslümanlar ile af ve mağfiret için açıldı.

Hicri takvime göre, Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecede idrak edilen Regaib Kandili nedeniyle camilerde programlar düzenlendi.

İstanbul

İstanbul İl Müftülüğü Regaip Kandili münasebetiyle bir program düzenledi. Programda Kur’an- Kerim ziyafeti, kasideler ve mevlit okundu.

Sultangazi ilçesinde bulunan ve yeni ibadete açılan Haydar Sancak Camisi'nde akşam namazını müteakiben başlayan programa konuşmacı olarak İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı katıldı.

Maşalı, “İnsanoğlu ne zaman akıl, vicdan ve vahiy çerçevesinde hareket etmişse çevresine huzur ve mutluluk vermiştir. Ne zaman da görevini terk etmişse yeryüzü yaşanılamaz hale gelmiştir. Bugün dünyanın neresinde bir sorun varsa, o sorunun adı budur. Eğer insan sadece aklını kullanarak bir takım bilimsel keşiflere ulaşmaya çalışmışsa o keşif ve bilim de asla insanlığa huzur getirmemiştir. Manhattan’da üretilen teknoloji İslam dünyasının muhtelif yerlerine, Ortadoğu’ya ateş ve gözyaşı olarak düşüyor. Eksiklik vicdanda, vahyin sesine kulak vermemektedir. Eğer bugün insanlık dünyanın bir yerinde çocuklar ölürken ondan zevk alıyorsa, adeta bir maç izliyormuşçasına o sahneleri keyif ile izleyebiliyorsa, orada vicdan devreden çıkmış, vahiy tamamen devreden çıkmış demektir. Cenab-ı Hakk cümlemize vahyin rehberliğinde yürümeyi nasip etsin.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır

İçinde Regaib, Miraç, Berat Kandili ve Kadir Gecesi gibi önemli günleri barındıran üç ayların ilk kandili olan Regaib Gecesi, İslam dünyasında idrak edildi.

Bu kapsamda Diyarbakır’da da vatandaşlar camilere giderek geceyi namaz, dua ve ibadetlerle geçirdi.

Ulu Cami başta olmak üzere kentte bulunan tarihi ve diğer camilere de akın eden 7'den 70'e kadın-erkek vatandaşlar, bu mübarek geceyi dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak ve namaz kılarak geçirdi. Yatsı namazını cemaatle kılan vatandaşlar, namaz sonrası hep birlikte el açıp dua etti. Program, yapılan ikramların ardından son buldu.

Gaziantep

Regaib Kandili, İslam aleminde olduğu gibi Gaziantep'te de tüm camilerde manevi coşku içinde geçirildi.

Merkez Şahinbey ilçesindeki Ulu Camii'de İl Müftülüğü tarafından kandil programı düzenlendi. Akşam namazı sonrası başlayan programa binlerce vatandaş katıldı. Akşam saatlerinden itibaren evlerine en yakın camilere giderek geceyi ibadetle geçiren vatandaşlar, üç aylara ulaşmanın sevincini yaşıyor.

Ulu Cami başta olmak üzere kentte bulunan tarihi ve diğer camilere akın eden 7'den 70'e kadın-erkek vatandaşlar, bu mübarek geceyi dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak ve namaz kılarak geçirdi. Yatsı namazını cemaatle kılan vatandaşlar, namaz sonrası hep birlikte el açıp dua etti.

Programda hafızlar Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okudular. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu, gecenin önemine dair vaaz verdi.

Arcaklıoğlu, Recep ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan ile son bulan üç ayların müjdecisi olan Regaib Kandili’nin tüm İslam aleminde coşku ile ihya edildiğini belirtti.

Üç aylar ve kandil gecelerinin bir fırsat olduğunu ifade eden Arcaklıoğlu, bundan dolayı bu ayların çok iyi değerlendirilmesi, bu aylarda ibadetlerin artırılması ve nefis muhasebesinin yapılması gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa

Peygamberler şehri Şanlıurfa’da, mübarek 3 ayların müjdecisi olan Regaib Kandili münasebetiyle camiler doldu, taştı.

Şanlıurfa’da Regaib Kandili münasebetiyle kentin dört bir tarafında bulunan camilerde çeşitli programlar düzenlendi.

Şanlıurfalılar, erkeği- kadını, genci- yaşlısı ile Hazreti İbrahim’in ateşe atıldığı yerde bulunan Balıklıgöl Dergâh Camii’ne akın etti. Şanlıurfa dışından da geceyi ihya etmek için Balıklıgöl Dergâh Camii’ne gelen vatandaşlar, Hazreti İbrahim’in makamını, Balıklıgöl’ü ve Bediüzzaman Said Nursi’nin ilk vefat ettiğinde konulduğu kabrini ziyaret ederek dua etti.

Bazı hayırsever vatandaşlar tarafından camiye gelenlere lokum ve şeker ikram edildi.

Yatsı namazından önce cemaate seslenen Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, Regaip Kandili ve üç ayların önemine değindi. Camii İmamı İbrahim Onat tarafından kıldırılan yatsı namazının ardından, dünyadaki tüm Müslümanlar için topluca dua edildi.

Duanın ardından Kur'an tilaveti ile başlayan programda; Mevlid-i Şerif okundu, salâvatlar getirildi, ilahiler seslendirildi.

Batman

Mübarek üç ayların içindeki ilk kandil gecesi olan Regaib Kandili dolayısıyla Batman İl Müftülüğü tarafından Merkez Şevket Başak Camii'nde mevlit ve hatim programı düzenlendi.

Batman İl Müftülüğü Korosu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda; Kürtçe ve Türkçe mevlit ile kasideler okunup ilahiler seslendirildi, salâvatlar getirildi.

Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği program, İl Müftüsü Turgut Erhan'ın yaptığı dua ile son buldu.

Duanın ardından günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Erhan, Müslümanların kendilerini bu üç aylarda muhasebeye çekmesi gerektiğini söyledi.

Erhan şunları söyledi: “Zira beş gece vardır ki onlar önemlidir. İşte onlardan bir tanesi şu anda içerisinde bulunmuş olduğumuz Regaib Gecesi'dir. İnsan hayatına baktığımız zaman insanın çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve ihtiyarlık zaman dilimleri vardır. Zira akan su gibi ömür çekip gidiyor. Dün dünde kalıyor ama içinde bulunmuş olduğumuz anı ve zamanı anlamlı kılabilmek, iyi yaşayabilmek, Allah’ın istediği bir kul olarak o hayatı yaşamak için gayret ve çaba sarf etmek gerekir.”

Bitlis

Regaip Kandili nedeniyle Bitlis’in birçok camisinde mevlit programları düzenlendi. Geceyi dualarla ihya etmek isteyen vatandaşlar, çocuklarıyla birlikte camilerin yolunu tuttu.

Dolup taşan camilerde Kur’an-ı Kerim tilavet edildi. İlahiler seslendirilerek Mevlid-i Şerif okundu. Salavatlar getirildi, dualar edildi. Mevlit programına iştirak eden halk, Allah’a niyazda bulundular.

Kandilin önemine binaen kısa bir konuşma yapan Bitlis İl Müftülüğü Şube Müdürü Ahmet Elmas, bu gibi geceleri fırsata çevrilmesi gerektiğini söyledi.

“Allah’ım! Bize Receb ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur.” hadisini hatırlatarak sözlerine başlayan Elmas, “Allah’a rağbetin olması gereken bir geceyi idrak ediyoruz. Onun için de Regaip denmiştir. Allah’a yönelmek, Allah’a teslim olmak. Rabbimizin rızasına ermek için gayret sarf etmek. Allah’ın birer kulu olarak, Cenab-ı Hakkın nimetleriyle donattığı, bin bir çeşit lütfuyla bize ihsan buyurduğu kul olarak Rabbimize şükretmek, hamdetmek, bütün çirkefliklerden, sıkıntılardan, kötülüklerden, günahlardan arınmak için bol bol tövbe etmemiz gereken zaman dilimleridir bu geceler. Rabbim bu geceyi idrak etmeyi bize nasip etsin.” dedi.

Programın ardından Bitlis Belediyesi tarafından, halka kandil simidi ikram edildi.

Ağrı

Üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili, Ağrı Müftülüğü tarafından Merkez Camii'nde gerçekleştirilen program ile ihya edildi.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra okunan mevlit ve ilahiler ile devam eden programda Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu vaaz verdi.

Vaazında tövbe konusunu ele alan Topçu, insanoğlunun hata yapabileceğini hatırlatarak her daim tövbe ve istiğfar içerisinde olunması gerektiğine dikkat çekti.

Topçu, "Üç ayların içerisinde ilkini idrak ediyor olduğumuz Regaip Kandili'ndeyiz. Cenab-ı Zülcelal Hazretleri bu gecemizi hayırlara vesile kılsın. Bu gecenin ardından kandiller zinciri geliyor. Bu mübarek gecede tövbe istiğfar üzerinde duracağız, duruyoruz. Hazreti Peygamber, 'Ademoğlunun her biri hata işler, günah işler, yanlış yapabilir. Ama hata işleyenlerin, günah işleyenlerin en hayırlısı günahın farkına varıp günahından tövbe edendir.' buyurmuştur. Kişinin yapmış olduğu günahın, işlemiş olduğu cürmün farkına varması, Allah'a karşı yanlış yaptığını hatırlayıp el açarak gözyaşları içerisinde bağışlanma talebinde bulunması önemlidir. Önemli olan budur. Can çekişmediği sürece Allah insanın tövbesini kabul eder. O yüzden her daim Allah'tan bağışlanma dilemeliyiz." dedi.

Program kılınan yatsı namazının ardından sona erdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler