RTÜK, Tele1 ve Ulusal Kanal'a üst sınırdan idari para cezası kesti

RTÜK, Tele1 ve Ulusal Kanal'a üst sınırdan idari para cezası kesti

Söz konusu kararın gerekçesinde, iki kanalın 1960 askeri darbesini övdüğü ve eski Başbakan Adnan Menderes'e yönelik küçük düşürücü ifadeler kullandığı belirtildi.

Tele 1’de "18 dakika" programı sunucusu Merdan Yanardağ’ın merhum Başbakan Adnan Menderes’e korkak, ahlaksız ve katil yakıştırması yaptığı, "Menderes demokrat falan değildir. Menderes diktatör müsveddesidir" dediğinin belirtildiği RTÜK açıklamasında, söz konusu ifadelerin eleştiri sınırlarını aşarak toplumun önemli bir bölümünde teveccühle karşılanan Adnan Menderes’i küçük düşürdüğüne kanaat getirdiği belirtildi.

Bu nedenle, 6112 sayılı Kanun'da yer alan "Yayın hizmetleri, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." hükmünü ihlal eden yayıncıya üst sınırdan idari para cezası verildiği açıklandı.

Üst Kurul, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıl dönümünde ekrandan kutlama yapan, "Günaydın Türkiye" programında "27 Mayıs İhtilali Kutlu Olsun" isimli marş yayınlayan Ulusal Kanal’ın da Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’u ihlal ettiğine hükmetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.