RTÜK'ten ATV'ye ceza

RTÜK'ten ATV'ye ceza

​RTÜK, Esra Erol'da programı nedeniyle başta ATV olmak üzere 6 televizyon kanalına yasa ihlali yaptıkları gerekçesiyle ceza verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tarafından yapılan açıklamada başta ATV olmak üzere FOX TV, Kanal D, SHOW TV, Tele 1 ve TV 8’e yasa ihlali yaptıkları gerekçesiyle para cezası verildiğini açıkladı.

"Esra Erol’da" programı nedeniyle ATV’ye idari para cezası müeyyidesi uygulandı

Haftalık olağan toplantısını gerçekleştiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, gündemindeki izleme raporlarını inceledi.

ATV’de yayınlanan "Esra Erol’da"  programını görüşen Üst Kurul,  "şüpheli aile ilişkilerinin aydınlatılması amacıyla DNA testi" açıklanan yayında,  "6 aylık bir bebeğin biyolojik babasının belirlendiğini" ve "yargının yapabileceği işlemlerin ticari bir meta" gibi sunulduğunu belirledi.

Müzakereler sonucunda Üst Kurul, programın 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan "Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle ATV’ye idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Manevi değerleri hiçe sayan Yasak Elma’ya yaptırım

"FOX TV" nin  "Yasak Elma" dizisi hakkında hazırlanan raporu da değerlendiren RTÜK, yapımda "tek gecelik ilişkilerin" normalleştirildiği, çocuk ve gençler için olumsuz rol modeller oluşturulduğu ayrıca kutsal değerlere saygısızlık yapıldığı tespitlerine ulaştı.

Raporda ayrıca dizi filmde Kur’an-ı Kerim’e saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle izleyicilerden çok sayıda şikâyet alındığı bilgisi de yer aldı. 

Üst Kurul, yayıncı kuruluşa idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

Kanal D’ye "Hazreti Adem" cezası

"Kanal D" de yayınlanan  "Yeni Hayat" dizisi de cezadan kurtulamadı. 

Dizideki karakterler arasında geçen bir diyalogda Adem isimli bir kişiden bahsedilirken "…Adem? Şu insan olan. Hani ilk insan…" ve "…Böyle ilk insan vahşiliği var, yok değil tabii ki ama adam dediğin de zaten biraz ilkel olacak…" şeklinde alaycı ifadelere yer verildiği, bu şekilde Hazreti Adem’e yönelik alaycı bir tutum gösterildiği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğüne ilişkin sınırlamalarından olan dini inançlara saygı gösterme yükümlüğünün yok sayıldığı ilgili uzman raporuna yansıdı.

Uzman görüşünü haklı bulan RTÜK, Kanal D’ye yaptırım kararı aldı.

"Arıza"da dini değerlere saygısızlık, silah doğrultma, darp, rehin alma…

"SHOW TV" nin "Arıza" dizisini mercek altına alan Üst Kurul Üyeleri, filmde eski bir mafya liderinin ailesine mensup karakterler arasında geçen diyalogda "…Derler ki intikam almak isteyen iki mezar kazsın, biri düşmanı biri kendi için…", "…Ben memleketin en büyük mafya babalarından birinin oğlunu öldüreceğim…", "…Lan gevşek! Adam gibi çekip gidecek misiniz mahallemizden? Yoksa biz mi atalım ha?...", "…Gel lan buraya! Ben seni Allah’ınızı!...",  "…Allahsızlar!..." şeklinde ifadelere yer verildiğini gördü.

Bu ifadelerle hem şiddete meyilli kişilerce rol model alınma riski oluşturulduğunu, hem de dini değerlere saygısızlık yapıldığını, silah doğrultma, sopayla dövme, rehin alma gibi şiddet sahnelerine ağırlık verildiğini belirleyen RTÜK, yasa ihlali yapan yayıncıya idari para cezası verdi.

RTÜK, imam hatip camiasına hakaret eden Tele 1’e ceza verdi

Tele 1 televizyonunda yayınlanan ve İlahiyatçı Cemil Kılıç ve eğitimci Yaşar Koçer’in yer aldığı "Karanlıktan Aydınlığa" isimli programda sarf edilen "…İmam Hatip Liselerinde öğrenci mi yetiştirmek hedeflenmiştir? Yoksa bir partinin seçmeni mi yetiştirilmeye çalışılmıştır?...", "…Seçmenin de ötesinde bir militan yetiştirme aslında…İmam Hatip Liselerinde okutulan fıkıh dersindeki kaynaklarla IŞİD’in dayandığı kaynaklar aynı…", "…E o zaman ne kadar İmam Hatip o kadar IŞİD dedim…" sözleri değerlendiren Üst Kurul,  İmam Hatip Okulları ile terör örgütü kabul edilen DAEŞ-IŞİD’in ilişkilendirilmesinin iftira niteliğinde olduğuna kanaat getirdi.

Yayının 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle, Tele 1’e idari para cezası verilmesine karar verildi.   

"TV8" in "Doya Doya Moda" adlı yarışma-eğlence programında ise, çocuklara ve gençlere kötü örnek oluşturabilecek olumsuz davranış kalıpları ve ağır sözlü ithamlar sergilendiği tespit edilerek, kuruluş hakkında yaptırım kararı alındı. 

Yayında, "…Haddini bil!…", "…Sen bana haddimi bildiremezsin!…" şeklinde ifadeler kullanılarak yüksek sesle tartışıldığı, kavga edildiği, yarışmacıların kavga esnasında sinir krizi geçirme görüntülerine yer verildiği, yarışmacıların kişilik ve karakterlerini hedef alarak  birbirlerini aşağıladığı, küçük düşürücü ve onur kırıcı ithamlarda bulunulduğu Üst Kurulca belirlenerek, 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan hükümleri ihlal eden TV 8’e idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler