Ruhani: Saldırganın karşısında sessiz kalmak, onu cesaretlendirir

Ruhani: Saldırganın karşısında sessiz kalmak, onu cesaretlendirir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde "(ABD'nin) mantıksız eylemlere karşı koymalıyız, aksi takdirde saldırgana karşı sessiz kalmak, onu daha da cesaretlendirir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin İRNA'nın İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ne dayandırılan haberinde Ruhani, ABD'nin General Kasım Süleymani'yi katletmesinin büyük bir yanlış olduğunu belirterek, "Saldırganın eylemleri karşısında sessiz kalırsak, saldırganın cesaretlenmesine sebep oluruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın bölgede tansiyon ve gerilimi başlatan taraf olmadığını ifade eden Ruhani, "Hepimiz hep birlikte ABD'nin saldırganlığına karşı koymazsak, bölgeyi büyük tehlikeler bekliyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İran'a başsağlığı dilemesi nedeniyle teşekkür eden Ruhani, "İran ve Türkiye, her zaman karmaşık konular hakkında istişare ve ortak değerlendirmeler yapmıştır. Mantıksız eylemlere karşı koymalıyız, aksi takdirde saldırgana karşı sessiz kalmak, onu daha da cesaretlendirir" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu Irak'ın bağımsızlığını ayaklar altına almak demektir"

Kasım Süleymani'nin bölgedeki rolüne işaret eden Ruhani, "Siz de çok iyi biliyorsunuz General Süleymani, son yıllarda mücadele alanında nasıl büyük görevler üstlenmiştir. ABD'nin bu işi çok yanlıştı. ABD, Irak'ın egemenliğini ihlal ederek bu ülke topraklarında terör eylemi yaptı ve bu Irak'ın bağımsızlığını ayaklar altına almak demektir." ifadelerini kullandı.

Ruhani, görüşmenin sonunda Suriye konusuna da değinerek, "İran, Türkiye ve Suriye başkanları olarak Suriye'de krizin sonlandırılması çabalarımızı artırmalıyız. Tahran'da sizi görmekten mutluluk duyarım." diye ekledi.

Erdoğan: Yabancı müdahaleler ve bölgesel çatışmalar, bölgenin istikrar ve huzura kavuşmasını önlüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da İran dini lideri Ayetullah Hamaney'e, İran hükümeti ve halkına başsağlığı dileyerek, "Süleymani'nin yokluğu derinden üzüyor. İran halkı, sizin ve Rehber'in öfkesinin farkındayım." dediği belirtildi.

Süleymani'nin cenaze törenini Irak televizyonundan izlediği kaydeden Erdoğan, "Bu görüntüler, Irak halkının General Süleymani'ye sevgisinin tezahürüydü. Yabancı müdahaleler ve bölgesel çatışmalar, bölgenin istikrar ve huzura kavuşmasını önlüyor ve bu tür olayların bölge istikrar ve barışını tehlikeye düşürmesinin önüne geçmeliyiz." ifadesine yer verdi.

İran yönetim ve kültür yapısının bu dönemi mantığa dayanarak atlatacağını söyleyen Erdoğan, "Yakında yapacağımız Tahran görüşmesinde ikili ve bölgesel konuları değerlendireceğiz." diye ekledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.