Rumkale dünyanın görmesi gereken turizm güzergahı olacak

Rumkale dünyanın görmesi gereken turizm güzergahı olacak

Gaziantep Valisi Davut Gül, tarihi ve doğal güzellikleri ile görenleri kendisine hayran bıraktıran Fırat'ın incisi Rumkale'nin, dünyanın görmesi gereken turizm güzergahı olacağını söyledi.

Gaziantep'te tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve “Saklı Cennet” olarak da adlandırılan Rumkale'de “3’üncü Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali” düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali” başladı. Festival kapsamında kano, açık yüzme, dragon bot yarışlarının yanı sıra dalış, su kayağı, jet ski, wakeboard ve flyboard gösterileri düzenlendi.

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesindeki Fırat Nehri kıyısında tarihi ve doğal güzelliğiyle öne çıkan Rumkale'de bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve büyük bir ilgi gören festivalde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, bu yıl bir kez daha Rumkale’de su sporlarının yapılabileceğini herkese gösterdiklerini söyledi.

Gül, “Gaziantep’in de Rumkale’nin de her geçen gün üzerine koyarak geliştirdiği bir potansiyeli var. Rumkale dünyayla buluştu. Rumkale’yi koruyarak kullanmak çok önemli bu noktada, Halfetililere ve Yavuzelilere büyük bir görev düşüyor. Karkamış Antik Kentin gün yüzüne çıkmasıyla ve Zeugma’nın eksikliklerinin tamamlanmasıyla beraber Zeugma’dan buraya kadar uzanan su yolu, dünyanın görmesi gereken bir turizm güzergahı olacaktır.” dedi.

Gaziantep AK Parti milletvekili Mehmet Erdoğan da Fırat ve Rumkale’nin çok önemli bir değere sahip olduğunu ve Rumkale’nin dünyada en fazla reklamı yapılan turizmin bir parçası olduğuna işaret etti.

Erdoğan, yerel yönetiminin özel çabasıyla Rumkale’nin inanç turizmine açılması için ellerinden geleni yapacaklarını bildirerek, tüm şer odaklarının gözlerini Fırat ve Dicle’ye diktiklerini ancak Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde olmasıyla bu oyunu bozacağını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de tarihi Rumkale’nin dünyanın en eski yerleşim merkezi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Tarihten aldığımız şanla ve şerefle tarihi mekânların güzelliklerini dünyanın neresine gittiysem göremedim. Fırat tarihtir, kardeşliktir ve barıştır, Yavuzeli’nin karışışında kocaman bir yaşam, büyük bir medeniyet var. Bize düşen bu güzelliği tüm dünyaya tanıtmaktır. Suyun altında büyük bir tarih var. Roma ve Hitit dönemi var. Yürüttüğümüz çalışmalarla kısmen bu tarihi doku ortaya çıktı ve güzel bir sahil düzenlemesi yaptık. Gelecek yıl da teleferik projesiyle Rumkale’de yaşamı başlatmak istiyoruz. Atalarımız nasıl bu kaleye can verdiyse biz de onların torunları olarak bir lavanta ormanında bir seyir tepesinde kalede, insanlara bir menengiç kahvesi içme keyfini yaşatacağız.”

Konuşmaların ardından yarışlar düzenlendi. Yarışmaya milli dalgıçlardan Derya Can ve Yaren Türk ile 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda dünya ikincisi Sümeyye Boyacı ve üçüncüsü Sevilay Öztürk katıldı.

Antalya'da 2012 yılından beri jet ski'yle flyboard yapan, bu alanda dünya üçüncülüğü ve çok sayıda Balkan şampiyonluğu bulunan Ali Komşusu, flyboard gösterisiyle festivale renk kattı.

Festival yarışmalarında açık yüzme yarışında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen 210 yüzücü kulaç attı ve yarışma yaklaşık bir saat sürdü. Kano ve dragon bot yarışları adeta nefesleri kesti. 16 takımdan 352 sporcu, 5 kilometre uzunluğundaki parkurluk dragon bot yarışı, amansız bir mücadeleye sahne oldu.

Yarışmalarda dereceye girenlere kupalarını ve madalyalarını Vali Gül ve protokol verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.