Sağlık Bakanı Koca: Uçuş yasağı getirilen ülke sayısı 20 oldu

Sağlık Bakanı Koca: Uçuş yasağı getirilen ülke sayısı 20 oldu

​Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüs salgınıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca, uçuş yasağı konulan ülkelere 6 ülkenin daha eklenerek sayının 20'ye yükseldiğini belirtti.

Corona virüs ile ilgili alınan tedbirler hakkında basın açıklaması düzenleyen Sağlık Bakanı Koca, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle yarın saat 08.00 itibariyle uçuşların yasaklanacağını belirtti. Koca, uçuş yasağı uygulanan ülke sayısı 20'ye çıktığını ifade etti.

Panik amaçlı yapılan haberlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Koca, "Dezenenformasyon ile karşı karşıya olduğumuz ciddi sorun. Bugün yaşadığımız örnek dikkat çekiciydi. Sabah sahte bir belge üretilip yayıldı. Kamuoyuna gizli diye sunuldu. Amacı güven kaybına yol açmaktı.Tümüyle uydurmaydı. Paniği amaçlayan yalan haberlerle mücadele virüsle mücadelenin bir parçasıdır. Panik duygusaldır, akla uygun değildir. Panik toplumu kaçınacağı riske iter. Sağduyulu olmalıyız, duygulu değil akılla hareket etmeliyiz. Tedbir ve panik birbirinin zıttıdır." İfadelerini kullandı.

Bakan Koca şunları kaydetti: "Pek çok ülke kontrolü kaybetmiş durumda. Artık pozitif tanılardan çok kaybedilen hasta sayıları konuşulmaktır. Hastalığın yayılımını kontrol altına alabiliriz. Riske karşı yapılması gereken yurttaş olarak biliyoruz. Düşmanımızı iyi tanıyoruz, sağlık altyapımız hızlı ve yaygın. Sıkı tedbirlerle bu sorunu aşacağız. Bugün Bilim Kurulu'nda alınan yeni öneriler oldu.

Burada özellikle labaratuvar sayımızı şu dönemde 6 olan sayımızı erken dönemde, hafta sonuna kadar 16'ya devamında bu sayıyı bütün büyükşehirlerde çalışmaya, hızlı sonuç veren antijenden geliştirilmiş olan kiti ise ülkenin bütün illerine vererek burada hızlı sonuç almanın önemli olduğunu bildiğimiz için hızla gerçekleştirmiş olacağız. Test daha çok sayıda şehirde yapılacak, daha çok sayıda şüpheliye vakit kaybı olmadan uygulanacak."

"Umreden gelen 5 binin üzerinde vatandaşımızı gözleme aldık. 14 gün süre boyunca gözlem altında tutmuş olacağız."  diyen Bakan Koca, "Yakın takip edilip Bilim Kurulu'nun önerisi doğrultusunda muhtemelen 7. veya 8. gün taramadan geçirmemiz planlanıyor. Alo 184 Sabim hattı Sağlık Bakanlığı İletişim Hattımız korona danışma hattı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Uzman hekimlerimiz görev aldığı rehberlik hizmetiyle bazı ön hizmetlerle geniş kitleye vermiş olacak. Vatandaşlarımızın temasa geçtikleri kişi sayısını asgaride tutmalarını istemiş olacağız. Devlet tedbirleri olarak uluslararası, kongre ve etkinliklerinin durdurulduğunu biliyorsunuz. Bugün itibarıyla İçişleri Bakanlığımızın sinema, tiyatro, eğlence, kahvehane, internet kafeler, oyun salonları, hamamlar, spor salonları gibi yerlerin faaliyetleri askıya alındı. Müze ve kütüphane kullanım kısıtlamaları getirildi." şeklinde konuştu.

6 ülkeye daha uçuş yasağı getirdiklerini belirten Koca, "Diyanet İşleri Başkanlığımız cemaat ile kılınan namazlara belli bir süre ara verildi. Uçuş yasakları 14 ülke konmuştu. Bu yasağa 6 tane ülke daha ilave edildi. İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle uçuşlar yarın saat 08.00 itibarıyla yasaklanmış olacak. Böylece uçuş yasağı uyguladığımız ülke sayısı 20'ye çıkmış oldu."

Koca son olarak şu ifadeleri kullandı: "Yeni tanı konan dün için hasta sayımız 12 idi. Bunlardan 10'u Avrupa ve ABD'den gelmiş kişilerdi. Toplam hasta sayısı 12 oldu. Şu anda pozitif çıkan vakalarımız var. Bu akşam pozitif çıkan günlük rakamı sizlere açıklayacağım. Bu dönemde birtakım haberler devam edecek. Uzun zaman bu süreci sıfır vaka sayısı ile sürdürdük. Şimdi mücadelenin yeni safhasındayız. Bizi riskten koruyacak tedbirlerde ciddiyetimiz daha da arttıralım. Bu mücadele devam edecek."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.