​Şanlıurfa Birecik'te fıstık fiyatları 2 katına çıktı

​Şanlıurfa Birecik'te fıstık fiyatları 2 katına çıktı

​Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Fıstık mahsulünün beklenenden az olması fiyatları 2 katına çıkardı.

Türkiye’nin fıstık ambarı olarak bilinen ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan ilçede, fıstıkların rekoltesinin çok düşük olması başta üreticiler olmak üzere komisyoncuları, baklava sektörünü ve tüketicileri kara kara düşünmeye sevk etti.

Fıstık halinde komisyoncu olan Ümit Yılmaz, geçen yıl fıstığın kilosu 15 lira iken bu yıl ise 41 liraya yükseldiğini komisyoncularında maddi olarak sıkıntı içerisinde olduğunu dile getirdi

Yılmaz, "Ben de dün bir defa aldım bir daha alamadım.  Fıstık fiyatları çok yüksek yaş boz fıstığın kilosu 15 lira boz kavlak fıstığın kilosu 41 lira, baklavalık fıstığın fiyatı ise 120 liradan satılıyor. Bu fiyata tüccarda almıyor. Bu yıl mahsul yüzde 30 oldu benim kendi ağacım geçen yıl 2 ton 200 kilo kavlaktı bu sene ise 700 ile 800 kilo arasında oldu." dedi.

Birecik fıstığının iç verimi olarak Gaziantep’ten ileride olduğuna belirten Yılmaz, "Kabuğu ince iç gramajı yüksek çıkıyor. Bir kilo kuru fıstıkta 530 gram iç fıstık veriyor. Birecik fıstığını Gaziantep’in tüccarı bile gelip buradan alıyor." ifadelerini kullandı. Yılmaz, Kırmızı kabuklu fıstığın ise 30 liradan aşağı düşmeyeceğini söyledi.

Üreticilerin fiyatlardan memnun olduğu gözlenirken geçen yıl 1,5 ile 2 ton arası fıstık toplayan üretici bu yıl yaklaşık 500 kilo topladıklarını söylediler.

Tezgâhta fıstık satan Muharrem Kuşçu ise geçen yıl 15 liradan sattığı fıstığı bu yıl 30 liradan satmaya başladığını şimdi ise 25 liradan sattığını söyledi. Kuşçu, fiyatların yüksek olması satışlarını olumsuz yönde etkilediği belirtti.

Geçen yıl 50 ile 60 lira arasında satın aldıkları baklavalık fıstık şimdi 120 lira olmasından yakınan Mücahit Güneş, "120 lira olmasına rağmen piyasada fıstık yok herhalde fiyat daha da yükselecek onun için yok diyorlar." dedi.

İLKHA







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler