Savaş mağduru çocukların yüzü 'Sınırsız Şenlik' ile güldü

Savaş mağduru çocukların yüzü 'Sınırsız Şenlik' ile güldü

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde çocuklar için 3'üncü kez sınırsız şenlik düzenledi.

Suriye'nin Halep kentindeki Azez Türkmen Köyü Burakatı’da başlayan şenlikte 500’den fazla çocuğa kırtasiye malzemesi dağıtıldı. Şenlik Suriye’nin farklı bölgelerinde 5 gün daha devam edecek.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneğinin (UMHD) Suriye'de savaş mağduru çocuklar için geleneksel olarak düzenlediği "Sınırsız Şenlikler" etkinliğinin üçüncüsü başladı.

Kilis Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMDH) ve İnsani Yardım Vakfı İHH'nın katkılarıyla, Kilis'in karşısında bulunan Azez ilçesinin Burakatı köyünde düzenlenen programa, 500’den fazla çocuk katıldı.

Bir hafta boyunca devam edecek etkinliğin ilk gününde çocuklar, sokak oyunları, gösteriler, atölye çalışmaları ve çeşitli yarışmalarla doyasıya eğlendi. Türkiye’den gönüllülerin de katıldığı programda çocuklara, “Bi Kutu Gelecek” isimli içi kırtasiye malzemeleri ve oyuncak ile dolu kutular dağıtıldı. Bu sayede her çocuğun bir yıllık kırtasiye ihtiyacı karşılanmış olacak.

Azez ilçesinin Burakatı köyünde başlayan şenlik, Fırat Kalkanı Harekâtı ile diğer bölgelerde de 5 gün boyunca sürdürülecek. 21 Eylül’e kadar sürecek şenliğin son günü Kilis Elbeyli Geçici Barınma Merkezi’nde olacak.

Etkinliğin proje koordinatörü Eda Nur Aydın yaptığı açıklamada, şenlikleri savaş mağduru çocukları mutlu etmek için organize ettiklerini belirterek, “Çocukların eğitimine katkı vermek istiyoruz. Savaş mağduru olmaları eğitimlerinin önüne geçmemeli. Burada çocuklar için gösteriler ve tiyatro oyunları sergiliyoruz.” diye konuştu.

Suriye'de okula başlayan 5 bin çocuğa kırtasiye malzemesi sağlamayı hedeflediklerini aktaran Aydın, Fırat Kalkanı bölgesindeki 5 okulda buna benzer etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade etti.

Bu yıl ikinci kez etkinliğe katıldığını aktaran gönüllülerden Salih Sarı, “Suriye'nin farklı yerleşim bölgelerinde çocuklarla birlikte eğlenmeye, onları mutlu etmeye gayret gösteriyoruz. Tabi buraya ilk geldiğimizde çocukların zor durumda olduğunu görmek, onların üstündeki kıyafetlerin yırtık olduğunu, ayakkabısız şekilde dolaştığını görmek bizim içimizde bir burukluk oluşturdu. Onların bu zor durumlarını bir nebze de olsa hafifletmek adına buradayız. Onlarla oyun oynadığınız zaman, onların mutlu olduğunu görebilmek, onların eğlendiğini sevindiğini görmek, bizim için geleceğe dair bir umut vadediyor.” dedi.

Dernek gönüllülerinden Fatih Alibaz Dursun ise, “Bu sene üçüncüsünü düzenliyoruz. Bu bölgedeki çocuklar, savaş ortamında yaşadıkları için eğlenme imkânları, gülme imkânları, mutlu olma imkânları çok kısıtlı. Sınırsız şenlik etkinlikleri, onları bu savaş ortamından çıkarıp bir nebze de olsa sevindirmek adına her sene buraya geliyor. Tabi çocuklara hediye de dağıtılıyor, oyunlar da oynanıyor. Ben, üçünde de görev almış biri olarak çocukların yüzlerindeki o tebessümü gördüğüm için çok mutlu oluyorum. O yüzden sınırsız şenlikte görev alıyorum.” dedi.

Şenliğe katılan 9 yaşındaki İman Hayr, ”DEAŞ’tan kaçarak Azez bölgesindeki kampa yerleştik. Türkiye’den gelen abilerin, ablaların yaptığı bu şenlikle çok eğlendik. Bu programı yapanlara ve Türkiye’ye teşekkür ediyorum.” dedi.

8 yaşındaki Ayşe El Hasan da ”Ben Halep’tenim. İnşallah bundan sonra hep böyle şenlikler olur. Halep’i çok özledim, evimi çok özledim. Hayatımda ilk defa böyle bir etkinliğe katıldım. İnşallah benim memleketim düzelir ve bu oyunlar orada da olur.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler