Şehid Mehmet Kamil ve annesi dualarla anıldı

Şehid Mehmet Kamil ve annesi dualarla anıldı

Sömürgeci Fransa'nın Antep'i işgalinde annesinin çarşafına el uzatan işgalci Fransız askerlerine karşı çıkması sonucu 14 yaşında şehid edilen ve Antep Savunmasının sembol isimlerinden biri olan şehid Mehmet Kamil, şehadetinin 101'inci yılında rahmet

Annesinin çarşafına dokunulmasına izin vermediği için sömürgeci Fransız askerleri tarafından şehid edilen Mehmet Kamil ve annesi Hatice Dilek, dualarla anıldı.

Antep Savunmasının ilk şehidi olan 14 yaşındaki şehid Mehmet Kamil, şehadetinin 101’nci yıl dönümü nedeniyle annesi Hatice Dilek’in Asri Mezarlıkta bulunan mezarı başında düzenlenen programla anıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Şehitkamil İlçe Müftüsü Feyyaz İdin tarafından dua yapıldı.

Programda bir konuşma yapan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Antep Savunmasının en önemli hadiselerinden biri olan Mehmet Kamil’in şehadeti, Antep Savunmasının ilk kıvılcımının yakılmasına vesile olmuştur. Zira Antep, özgürce namuslu yaşamak ve özgürce namuslu ölmek isteyen kahramanların diyarıdır. Şehid Kamil’in annesine yapılan taarruz, bütün Anteplilerin hürriyetine, namusuna, başörtüsüne taarruz demek olduğu için bütün Anteplilerin namus günü olmuştur.” dedi.

Fadıloğlu, “1903 doğumlu olan Kamil, şehit olduğu dönemde Arasa’daki bir simitçi fırınında kalfa olarak çalışmaktaydı. Şehadetin vuku bulduğu 21 Ocak 1920'de Kamil, annesi Hatice hanıma uzanan kirli elleri kırmak ve annesine tasallut eden Fransız askerlerine yiğitçe tek başına mücadele ederken hunharca şehit edilmiştir. Fransız Kumandanı Yarbay Saint-Marie, yanında bir kaç subay ve tercümanla birlikte Cemiyet-i İslamiye’nin toplantılar yaptığı Nuri Mehmet Paşa Camii karşısında bulunan Nakşibendi Tekkesi’ne gelir ve Kamil’in babası Ökkeş ağaya tazminat olarak 200 altın vermek ister. Ökkeş ağanın Fransız kumandanına cevabı aslında bütün Anteplilerin haykırışı gibidir; ‘sizler çocuğumun kanına girdiniz. Ailemin çarşafına el attınız. Hem memleketimizi işgal ettiniz hem de cana, namusa dokundunuz. Yüzlerce yıldan beri esaret nedir bilmeyen bu asil Türk diyarını her nasılsa işgal ettiniz. Ben çocuğumun kanını parayla değişmem. Milletim çocuğumun intikamını alacaktır’ cevabını verdi.” ifadelerini kullandı.

Programa, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürü Dursun Terzi, Şehitkamil İlçe Müftüsü Feyyaz İdin ve Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışması Prof. Dr. İbrahim Halil Yakar katıldı.  

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler