Seyahat sektörü ara tatilden umutlu

Seyahat sektörü ara tatilden umutlu

Bu yıl ilk defa uygulanacak olan bir haftalık ara tatil için hareketliliğin başladığını belirten seyahat temsilcileri, ara tatilin ekonomik sıkıntılar ve akaryakıt zamlarından dolayı çok zor günler geçiren sektöre "can suyu" olacağını söylediler.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren uygulanmaya konulan ara tatil uygulaması 18-24 Kasım tarihleri arasında uygulanacak. Okulların bir hafta ara tatiline girecek olmasıyla birlikte öğrenci, öğretmen ve ailelerinin kara yolu ile seyahate çıkması bekleniyor.

Okulların 15 Kasım Cuma gününden itibaren bir hafta sürecek olan ara tatile girecek olmasıyla birlikte otogarlarda kısmen de olsa bir hareketlilik başladı.

Gaziantep'te şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firması yetkilileri, yakıt ve bilet fiyatları nedeniyle otogarlarda bir durgunluğun yaşandığını ve otobüslerin çoğu zaman boş ya da yarı dolu sefer yapmak zorunda kaldığını belirterek, bir haftalık ara tatilin kısmen de olsa seyahat ve turizm sektörüne katkı sağlayacağını söylediler.

Son zamanlarda yolcu sayısında ciddi bir düşüş olduğunu ve otobüslerin çoğu zaman az sayıdaki yolcu ile sefere çıktığını ve çoğu zaman ise bazı seferleri iptal etmek zorunda kaldıklarını dile getiren sektör temsilcileri, bir haftalık ara tatilden umutlu olduklarını ve bir hafta boyunca otobüs seferlerinin dolu olduğunu belirttiler.

Hafta sonu bir yoğunluk beklediklerini ifade eden sektör temsilcilerinden Mehmet Buruk, çok ciddi bir yoğunluk olmasa da önümüzdeki günlerde bir hareketlilik beklediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın almış olduğu kararın ardından turizm sektöründe hareketlilik yaşandığını dile getiren Buruk, "Fakat öyle çok bir yoğunluk yoktur. Sadece bu hafta sonunda bir yoğunluk var. Hafta sonu araçlar dolu gözüküyor. Hafta sonundan sonra aradaki tatil zamanında herhangi bir hareketlilik ve yoğunluk yok. Yoğunluk daha çok hafta sonu bekleniyor. Şu anda ciddi anlamda bir tatil talebi yok. Çünkü tatil süresi az olduğundan dolayı pek bir talep yok. Tatil talebi olmadığından dolayı ek seferler de çıkmıyor." dedi.

"Bir hafta süreyle araçlar dolu"

Tatil süresinin bir hafta olması nedeniyle yoğun bir hareketlilik beklemediklerini belirten Hasan Taştekin de "Ama yine de bir hafta boyunca tüm araçlar dolu olarak sefer yaparlar. Tatil 15-20 gün olsaydı, daha iyi olurdu. Ama tatil bir hafta olduğu için pek bir yoğunluk yoktur. Ama araçlarımız tamamen dolu. Daha sonraki dönemde ise normal seyrini koruyor. Pek bir hareketlilik yok ama yine de bir hafta süreyle araçlar dolu olacak. Zaten kış olduğundan dolayı malum ekonomik sıkıntılarımız da var. Bundan dolayı ulaşım sektöründe bayağı bir sıkıntı var. Bu sadece bir hafta ile olacak bir durum değil. Tabi bu durumda bilet fiyatları da etkili. Çünkü normalde tatil günlerinde indirim uygulanıyor. Normal günlerde yüzde 20-30 civarında indirimler başlıyor. Maliyetleri yüksek olduğundan dolayı da araçlar günübirlik gidip geliyorlar. Ama tatil 15-20 gün olsaydı, insanlar tatillerini ona göre ayarlayıp ona göre uzun bir süre tatil yaparlardı. Bu da ister istemez bizi etkilerdi, yoğunluk olurdu. Tatil bir hafta olduğundan dolayı kimse pek yerinden kımıldamak istemiyor. Daha çok kısa mesafeli yerlere talep var. Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa arasında ciddi bir yoğunluk var. Birkaç günlüğüne tatile gelip gidenler oluyor. Kıştan ziyade ekonomik sıkıntılar da bu durumda etkili. İstanbul bileti gidiş geliş 400 TL'ye tekabül ediyor. Bu da bir öğrenci için az bir para değil. O yüzden tatile gitmeyi düşünmüyor." diye konuştu.

"Tatil iki hafta olsaydı daha iyi olurdu"

Ara tatilin, ekonomik sıkıntılardan dolayı zor günler geçiren sektöre "can suyu" olacağını belirten Mehmet Erkan Deveci ise şunları söyledi:

Sektör olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın almış olduğu kararlar neticesinde Şubat sömestr tatilinden önce Kasım ayının sonuna doğru okullar tatil olacak. Bu pek tabi sektör olarak bizde hareketliliğe neden olacak. Bir hafta sonrasına yoğun bir hareketlilik, bilet talepleri var. Okulların bir hafta tatil olması nedeniyle tamamen servislerimiz dolu değil. Tatil bir hafta yerine 15 gün olsaydı vatandaş da haliyle biraz daha esnek olacaktı ve seyahat yapacaktı. Bu durumun da sektöre katkısı olacaktı. Yine de bir hareketlilik var. Ama sektör olarak biraz daha sakin dönemlere girdik. Haliyle biraz zorluk çekiyoruz. Kazanç olmadığından dolayı seyahat olmuyor. Normal şartlarda hafta sonları yorucu olurdu. Bir hafta sonu yoğunluk var, bir hafta sonu yoğunluk yoktur. Daha çok kısa mesafeli seyahatler oluyor. Bu da ülkedeki sıkıntılardan kaynaklanıyor. İnşallah düzelecektir.

"Tatilden ümitliyiz"

Yakıt ve bilet fiyatları nedeniyle otogarlarda durgunluk yaşandığını belirten Mahmut Demirkıran ise ara tatilin sektöre katkı sağlayacağını belirterek, "Tatilin elbette faydası olur. Arabalar en azından dolu gidip dolu gelir. Zaten otobüsler boş gidince hiç kazanç olmuyor. Dolu gitsek de otobüs yarı doluyor. Yolcu varsa her yerde var, olmazsa da hiçbir yerde yok. Bu tatilden ümitliyiz. İnşallah arabalar dolu gidip dolu gelir. Şu an seyahatler normal ve yarı yarıya dolu. Çoğu zaman boş gidiyoruz." şeklinde konuştu.

"Rezervasyon ve bilet satışları arttı"

Ara tatilde hareketlilik beklediklerini Gökhan Deveci de "Eğitim-öğretimde bir sömestr, bir de yaz tatili olmak üzere iki dönem tatili oluyordu. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerimizin tatil dönemlerini artırdılar. Bu da bizim sektörümüze olumlu katkı sağlayacaktır. Bu konuda çok umutluyuz. Kış dönemi olması nedeniyle tabi karayolu taşımacılığında yolcu az oluyor. Ama buna rağmen biz ümitvar olmaya devam edeceğiz. Özellikle önümüzdeki haftalarda talep çok fazla. Rezervasyon ve bilet satışları arttı. Bir hareketlilik bekliyoruz ve bu konuda ümitliyiz." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler