Şiddetli çatışmaların ardından Derik video foto

Şiddetli çatışmaların ardından Derik video foto

Mardin’in Derik ilçesinde 8 gün süren şiddetli çatışmaların yarattığı yıkım ortaya çıktı.

Mardin’in Derik ilçesinde PKK’ilerin çukur kazıp barikat kurmasıyla başlayan çatışmalar 8’inci günün ardından sona ererken, evlerine dönen halkın mağduriyeti gün yüzüne çıkmaya başladı.

Derik ilçesinde 19 Şubat günü gece saat 21.00 sıralarında silahlı PKK’lilerin 21 plakalı araçlarla ilçenin Kale, Dağ, Cevizpınar ile Küçükpınar mahallelerine girerek belediyeye ait kepçeyle çukur kazıp barikatlar yapmasıyla başlayan çatışmalar sona erdi.

Ev ve işyerlerinin duvarlarını delmişler

Çatışmalar nedeniyle ilçeyi terk eden halk da evlerine geri dönmeye başladı, ancak harabeye dönen evlerle karşılaştılar.  PKK’lilerin birçok ev ile iş yerlerindeki ara duvarlarını yıktıkları görüldü.

Barikat olarak kullanılan araçlar kullanılmaz hale geldi

PKK’lilerin beraberlerinde getirdikleri ve halktan gasp edip barikat yaptıkları araçlar ise kullanılamaz hale geldiği gözlendi. Yaşanan çatışmalardan dolayı ilçeyi terk eden halk, eve döndüklerinde kapılarının kırılıp değerli eşyalarının çalındığını, kalan kısmının ise kullanılamaz hale geldiğini gördüler.

Evleri harabeye dönen ilçe halkı evlerinin kapı önlerinde çaresiz bir şekilde oturdukları görüldü.

Çıkan çatışmalardan dolayı birçok işyerlerinin zarar gördüğü dikkat çekerken, ilçedeki Atatürk İlk ve Ortaokulu da çatışmalardan tahrip olduğu görüldü.

Hamdullah Taner isimli vatandaş “Çatışmaların 3. gününde evimizi terk ettik. Bugün ise döndüğümüzde evimiz harabeye dönmüş. Evimizi kullanmışlar her taraf dağıtılmış geri kalan malzemeler ise kullanılamaz hale gelmiş.” dedi.

Evlere giren PKK’liler değerli eşyaları çalmışlar

İsmini vermek istemeyen bazı vatandaşlar ise şunları söylediler; “Çatışmaların başlamasıyla evlerimizi terk etmek zorunda kaldık. Çatışmaların son bulmasıyla evimize döndüğümüzde harabeyle karşılaştık. Kapı ve pencereler kırılmış, ayakkabılarıyla evlerimize girmişler. Evlerde yemek yiyip çay içmişler. Bütün eşyalarımızı dağıtıp değerli eşyalarımızı çalmışlar. Ne diyebiliriz ki; Rabbim biran önce bu ateşi söndürsün kim sebep ise hakkımızı onlara bırakmasın.”

Karargâh olarak kullanılan evde tünel   

İlke Haber Ajansı (İLKHA) kameraları, ilçede bulunan ve PKK’liler tarafından karargâh olarak kullanılan 3 katlı binanın içini de kaydetti. PKK’lilerin acil çıkışlar için evin içinde tünel bile kazdıkları ve duvarlarda mazgallar açtıkları görüldü.

7 PKK’li öldürüldü, 5 polis yaralandı  

17 adet barikat kaldırıldığı ilçede 7 çukur ise kapatıldı.7 PKK’linin öldürüldüğü operasyonlarda, PKK’lilerce tuzaklanan16 adet bomba düzeneği imha edildi. Çukur açmada kullanılan bir adet kepçe de polisler tarafından kullanılamaz hale getirildiği görüldü.  Operasyon sırasında 5 polis yaralanırken 73 evde arama yapıldı.

73 evde arama yapıldı, bir evden cephanelik çıktı

Evlerde yapılan aramalarda ise 4 adet plastik bidon içerisinde 240 kg el yapımı patlayıcı düzeneği, 2 adet RPG-7 Roketatar silahı, 48 adet RPG-7 roket mühimmatı, 44 adet Roketsevk motoru, 1 adet BİXİ marka uzun namlulu silah, 1 adet Mavzer tabir edilen uzun namlulu silah. 14 adet AK-47 uzun namlulu silah, 1 adet içerisine A-4 plastik patlayıcı yerleştirilmiş elektrik kapsül irtibatlı F-1 tipi el bombası gövdesi, 3 adet F-1 tipi el bombası, 3 bin 799 adet BİXİ mermisi, 1051 adet 7,62x51 mm çaplarında Kanas mermisi. 11 bin 209 adet AK-47 silaha ait fişek, 9 adet AK-47 şarjörü, 12 adet Kaleşnikof silaha ait dipçik, Alfa Free ibareli orijinal 12’li kutusunda ancak içerisinde (8) adet bulunan frekans alıcısı devre elemanı. 2 adet frekans verici, 1 adet toz sarya devre düzeneği, 1 adet toz serisi devre düzeneği.1 adet emniyet saatli kopan tel devre elemanı, tuzaklı bomba düzeneklerinde kullanılan malzemeler, 2 adet Sumok Gaz fişeği ele geçirildi.

İLKHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.