Siirt Aile Hekimleri Derneği: Acil olmadıkça hastanelere gitmeyin

Siirt Aile Hekimleri Derneği: Acil olmadıkça hastanelere gitmeyin

Corona virüs salgınına karşı alınan tedbirlere uyulması çağrısında bulunan Siirt Aile Hekimleri Derneği Başkanı Özgür Aydın, bu dönemde sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesinin büyük önem taşıyacağını belirtti.

Corona virüs salgınına karşı alınan tedbirlere uyulması için uzmanlardan, sivil toplum kuruluşları ve âlimlerden uyarılar gelmeye devam ediyor.  

Hastanelere veya sağlık kuruluşuna başım ağrıyor, iştahsızım, kilo kaybım var, uyuyamıyorum gibi rahatsızlıklarla gidilmemesi çağrısında bulunan Siirt Aile Hekimleri Derneği Başkanı Özgür Aydın, bu rahatsızlıkların birkaç ay ertelenebileceğine dikkat çekti.

“Bütün ülkeler Coronaya karşı bir savaş içinde ama halkımız bunu ciddiye almıyor”

Aydın, “Bu virüs yeni ülkemizde görülmeye başlandı. Vatandaşlarımız buna rağmen sokaklarda ve alışveriş merkezlerinde. Bunların ciddiye alınmasını istiyoruz. ‘Pandemi’ olabilmesi için yeni ortaya çıkmış olması, keşfedilmiş olması, insana bulaşması ve insandan insana hızla yayılması gerekiyor. Corona virüste bu üç şart meydana geldiği için pandemi ilan edildi. Pandemi ilan edilmesi ne demek? Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen kırmızı alarmdır. Şu an bütün dünyada ve bütün ülkeler Coronaya karşı bir savaş içindeyiz, bu savaşı birlikte yürütelim. Maalesef halkımız bu durumu ciddiye almıyor. Aile hekimi olarak özellikle vatandaşlarımıza belirtiyoruz. Hastalığınız ve ciddi bir şüpheniz olmadığı takdirde aile hekimleri ve sağlık merkezlerine gitmeyin.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının Cuma namazı ve topluca kılınan namazları tedbir gereği yasakladığı halde bazı vatandaşların topluca namaz kılmak için ısrar etiği ve imama tepki gösterdiklerine dikkat çeken Aydın,  açıklanan tedbirler uyulması gerektiğini ifade etti.

“Peygamberimiz, bir toplumda salgın çıktımı orda bulunanlar, bulunduğu yeri terk etmesin”

Corona virüsün ölümcül olduğunu, başlangıçta basit soğuk algınlığıyla başlayıp,  daha sonra zatürre, böbrek ve ağır solunum yetmezliği ve en son ani ölümle sonuçlandığına dikkat çeken Aydın, şunları söyledi:

“Corona virüs salgını özellikle yaşlılarda, kronik diyabet hastalığı olanlarda, kronik akciğer ve karaciğer hastalarında, kalp hastalarında, ümmi sistemi baskılanmış kişiler ve kemoterapi alanlarda etkisini gösteriyor. Bu demek değildir ki sağlıklı bir bireye de bulaşmayacak. Belki ölmezsiniz veya kalıcı hasar bırakmaz ama size bulaştığında farkına varmadan ailenize bulaştırabilirsiniz. Bu nedenle salgını ciddiye almak zorundayız. Salgın bölgesinde bulunan eğer bölgeyi terk ederse savaştan kaçmış gibi olur. Savaştan kimler kaçar? Hainler kaçar. Toplum olarak bunun bilincine varalım ve gerekmedikçe aile sağlık merkezlerine ve hastanelere gitmeyin. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem) bir hadisi şerifinde, ‘Bir toplumda salgın ortaya çıktımı orda bulunanlar, bulunduğu yeri terk etmesin.’ buyuruyor. Buda başkalarına bulaştırmasınlar veya başkaları da salgın bölgesine geçmesinler anlamına geliyor.”

“Bu semptomlar sizde görüldüğü vakit aile sağlık merkezine gideyim demeyin”

“Yurt dışından gelenlerle bir temasınız olduysa ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı yaşıyorsanız, yüksek ihtimalle Corona şüphelisi olarak hemen 184 Sağlık Bakanlığını aramanız gerekiyor” diyen Aydın, “Yalnız bundan sonra yurt dışından gelenlere değil, bu virüs ülkemizde bulaşmış durumunda. Ateşiniz, öksürüğünüz ve solunum yolu sıkıntısı yaşıyorsanız, yüzde 90 Corona şüphelisi olarak size müdahale edilecektir. Bu semptomlar sizde görüldüğü vakit aile sağlık merkezine gideyim demeyin, 184 sağlık hizmetlerini arayıp semptomlarınız hakkında bilgi vermelisiniz. Daha sonrasında ise İl Sağlık Müdürlüğünün bulaşıcı hastalıkları ekibinden gelecek ve sizlere gereken müdahalede bulunmak için hastaneye götürecekler. Bu virüsün bir doktora veya herhangi bir sağlık personeline bulaşması demek, o bir doktordan yüzlerce insana, yüzlerce insandan ise binlerce insana bulaşacak ve bu böyle katlanarak artacak.” diye konuştu.

“Acil olmayan hastaları evlerine gönderin, başka sağlık merkezlerine göndermeyin”

Corona virüsün kime enfekte olup olmadığı bilinmediğinden, kişileri bir sağlık merkezinden başka bir sağlık merkezine göndermenin büyük bir risk olduğuna dikkat çeken Aydın, meslektaşlarına bunun yapılmaması çağrısında bulundu.

Aydın, “Vatandaşlarımız, raporlu ilaçları için gelmesinler, eczanelerden direk alabilirler. Hastanedeki ve üst makamdaki meslektaşlarımdan ricam, acil olmayan hastaları evlerine gönderin, başka sağlık ocaklarına göndermeyin. Bir hasta geldiği zaman ‘Ben sana bakmıyorum’ deyip de hastayı sağlık ocaklarına yönlendirmeyin. Eğer gönderdiğiniz hasta da grip semptomları ve soğuk algınlığı semptomları var ise Corona virüs şüphelisi olduğundan, hemen gerekli izole ortama alınıp ve gerekli müdahalenin yapılması gerekiyor. Ehliyet yenileme ve diğer hastalıklar için bize gelen vatandaş veya hastalarımıza bunun sırası olmadığını söyleyerek gönderiyoruz. Gelen bu kişilerde virüs olabilir veya bu virüsü içerden kapabilirler. Biz tedbirlerimizi alarak bunların önüne geçmek istiyoruz ve halkında bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz.” dedi.

İLKHA


Siirt Aile Hekimleri Derneği: Acil olmadıkça hastanelere gitmeyin

Siirt Aile Hekimleri Derneği: Acil olmadıkça hastanelere gitmeyin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.