Siirt "Hal" esnafı: Sebze hali artık şehrin ihtiyacını karşılayamıyor

Siirt "Hal" esnafı: Sebze hali artık şehrin ihtiyacını karşılayamıyor

HÜDA PAR Siirt İl Başkanı Abdulhakim Tekin, il teşkilatıyla birlikte Sebze ve Meyve Hali esnafını ziyaret ederek esnafın yaşadığı sorunlarını dinledi.

Siirt'te faaliyette olan sebze ve meyve halinin artık kentin ihtiyacına cevap vermede çok yetersiz kaldığını belirten hal esnafı, yer darlığından üretici ve komisyoncu arasında olması gereken ticaretin sağlanamadığını dile getirdi.

HÜDA PAR Siirt il Başkanı Tekin'e yaşadıkları sıkıntıları anlatan komisyoncular, sebze haline taşındıkları 2002'den bu yana çok sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini ve aradan geçen 19 yılda şehrin büyüdüğünü ama halin hep aynı durumda kaldığını ifade ettiler.

Mallarının ellerinde kaldığını dile getiren hal esnafı, işlerinin çok düştüğünü, denetim yetersizliğini ve yaşadıkları birçok sıkıntıyı aktardı.

"Bu hal, Siirt'in ihtiyacını karşılayacak yeterliliğe sahip değil"

Geçmiş dönemde hal esnafının yer sorunu nedeniyle ölümle sonuçlanan bir kavganın meydana geldiğini ifade eden HÜDA PAR Siirt il Başkanı Tekin, "Hal esnafını dolaşırken şunu net bir şekilde gördük ki esnaf, yetkili kurumlara ve siyasilere olan güvenlerini kaybetmişler." dedi.

Yetkililerin ülke ekonomisine ve siyasetine yakışmayan bu sıkıntıları çözmesi gerektiğine dikkat çeken Tekin, hal esnafının sıkıntılarını şöyle dillendirdi:

HÜDA PAR Siirt il Teşkilatı olarak hal esnafını ziyaret edip onların ağzından sorun ve sıkıntılarını dinledik. Genel olarak esnafın şikâyet ettiği hususlar, halin standartlara uygun yapılmayışı ve Siirt'in ihtiyacını karşılayacak büyüklük ve yeterlilikte olmadığını ifade ettiler. Bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Geçmişte yer meselesi yüzünden çıkan ve ölümle sonuçlanan kavgaların çıktığını belirttiler. Siirt'in çehresine yakışmayan bir görüntü var, yapılan iş yerlerinin bir kısmı da çökmüş vaziyettedir. Özellikle hal esnafının lavaboları kullanılamayacak bir durumda.

HÜDA PAR Siirt İl Başkanı Abdulhakim Tekin

"Esnaf, yetkililere ve kurumlara olan güvenlerin kaybetmiş"

Her defasında yetkililerin hal esnafının sorunlarını dinlediğini ama sonrasında çözüm noktasında bir adım dahi atılamadığını dile getiren Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Devletin bir denetim mekanizması kurması gerekiyor. Bugün üreticiden alıcıya kadar herkes şikâyetçi. Üretici de komisyoncu da pazarcı ve halk da bu durumdan şikâyetçidir. Bu şikâyeti ortadan kaldırabilmenin en güzel yolu denetimi sağlamaktır. Gerekli denetimler yapıldığı takdirde hem komisyoncu hem üretici hem de alıcının sorunları çözülebilir. Hal esnafını dolaşırken şunu net bir şekilde gördük ki yetkili kurumlara ve siyasilere olan güvenlerini kaybetmişler.

"Halka hizmet etme noktasında yetkili olanlar sorunlara çözüm bulmuyorlar"

Hal esnafının sorunlarına hem çözüm üretilmediğini hem de üretilen çözümlere müsaade edilmediğini ifade eden Tekin, hal esnafının yeni bir "Hal" yapılması konusunda elini taşın altına koymaya hazır olduğuna dikkat çekti.

Halka hizmet etme hususunda yetkili olanların sorunlara çözüm üretmediğini dile getiren Tekin, "Hal esnafı yer darlığından dolayı dükkânlarını birleştirme teklifinde bulunmuşlar ama tek dükkân olup tek vergiye düşmemesi için gelecek olan iki vergiye karşılık bu teklifi de kabul etmemişler. Hal esnafı, 'Karşılıksız yapmaları gereken hizmeti gelsinler biz beraber yapalım. Masrafın yarısını veya bir kısmını biz ödeyelim. Yeter ki yeni bir yer yapsınlar veya mevcut yeri genişletsinler.' diye bir çözüm önerisi de bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.