Siirt'te "Işık Hadisesi" bir kez daha gözlemlendi

Siirt'te "Işık Hadisesi" bir kez daha gözlemlendi

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması için yaptığı ışık düzeneği bu sabah bir kez daha izleyenler tarafından gözlemlendi.

Her yıl Türkiye'nin farklı illerinden yüzlerce kişi, 255 yıl önce dönemin astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması için Siirt'in Tillo ilçesinde yaptırdığı "ışık düzeneği" hadisesini gözlemlemek için bir araya geldi.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, 255 yıl önce hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptırdığı türbeye 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde ışığın girmesini sağlayacak bir sistem kurmuştu. Asırlardır devam eden ışık hadisesi, türbenin hemen yanındaki kule ve tepede bulunan duvar ve kalenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor.

Siirt Valiliğince düzenlenen etkinlikte, sabah namazının ardından Tillo ilçesinde bulunan meydanda toplanan vatandaşlara bu yıl İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti. Soylu, ışık hadisesini İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesinden izledi.

"Işık hadisesi" etkinliği her yıl olduğu bu yıl da Kur'an tilaveti ile başladı. Tekbir ve salavatlar eşliğinde güneşin doğması beklendi.

Saat 06.10 sıralarında sinevizyondan ışık hadisesinin belirmesi üzerine vatandaşlar telefonlarına sarılarak görüntü almaya çalıştı.

"Işık hadisesi ders kitaplarında geçmesi gereken ibretlik bir olaydır"

"Işık Hadisesi"ni izlemek için İstanbul'dan geldiğini ifade eden Mehmet Hüneri Özkut, mürşit ve mürit ilişkisinin canlı bir örneğine şahit olduğunu söyledi.

Çok güzel bir duygu yaşadığını dile getiren Özkut, "Işık hadisesi, mürit ve mürşit ilişkisinin zirveye taşındığı bir olay. Malum İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri mürşidine olan muhabbetinden dolayı böyle bir düzeneği oluşturmuş, Rabbim böyle bir şeyi bize lütfettiği için şükrediyorum, cereyan eden olay hepimizin iliklerine kadar işlemeli. Olayı kuşaktan kuşağa aktarmalıyız. Bu ders kitaplarında geçmesi gereken ibretlik bir olaydır." dedi.

"Ülkemizde bu tür âlimlerin yetişmiş olması toplumumuza örnek olmalı"

Ülkemizde böylesi âlimlerin yetişmiş olmasının toplumumuza örnek olması gerektiğini ifade eden Siirt Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yunus Gülmek, bu davranışın geleceğe taşıması gerektiğine dikkat çekti.

Yaşadığı duyguları paylaşan Gülmek, "Burada bulunduğum için son derece memnunum. Buradaki Işık hadisesi bir vefanın örneğidir. Bu bir öğrencinin hocasına gösterdiği vefadır, bizler de bu olayı kendimize örnek almalıyız. Ülkemizde bu tür âlimlerin yetişmesi toplumumuza örnek olmalı. Bizim de bu vefakârlığı, âlimlerimize, öğretmenlerimize, baba ve annelerimize göstermemiz gerekir. Bu, geleceğimiz için örnek bir davranıştır ve bu davranışı geleceğe taşımamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Biz ışık hadisesinden ilmin önemini anlıyoruz"

Her sene 23 Eylül'de ışık hadisesini izlemeye geldiğini dile getiren Veteriner Hekim Ahmet Kuşsan, "Burada şunu anlamak gerekiyor, 'Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum.' Biz buradaki olayla ilmin önemini anlıyoruz, ancak bize bir harf öğretene 40 yıl köle olacak kadar ona hürmet etmemiz gerektiğini de anlıyoruz. Bugün öğrenciler bu hadiseden örnek alarak en azından öğretmenlerine karşı hürmet etmeleri gerekiyor." dedi.

Burada yaşanan hadisenin müthiş bir olay olduğunu dile getiren Siirtli sanatçı Lütfü Turşak, "Günümüz dünyasında hiçbir matematikçi ve fizikçinin bunu gerçekleştirmesi mümkün değil. Geçmişte buraya gelen araştırmacılar çok uğraştı ama bir türlü çözemediler. Şükürler olsun ki İbrahim Hakkı Hazretleri bu konuda ön ayak oldu, Rabbim gençliğimizi bu yoldan ayırmasın." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler