Siirt'te küçükbaş hayvan sperma payetleme biriminin temeli atıldı

Siirt'te küçükbaş hayvan sperma payetleme biriminin temeli atıldı

Siirt Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) iş birliğiyle yapılacak "Küçükbaş Hayvan Sperma Payetleme Birimi"nin temeli atıldı.

Temeli atılan projenin Türkiye'de küçükbaş hayvancılık alanında bir ilk olacağını dile getiren Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan merkezin hayvancılığın gelişmesine katkı sunacağına dikkat çekti.

Payetleme merkeziyle Siirt'te yüksek verimli saf kültür ırkı hayvanların kazandırılmasının sağlanacağını belirten Hacıbektaşoğlu, böylece yüksek verimli saf kültür ırklarına ait dondurulmuş sperma ihtiva eden payetlerle ıslah çalışmalarından birim hayvandan elde edilen verim miktarının yüzde 100 oranında artacağını ifade etti.

"Bu merkezin ilimizde kurulması bölgesel kalkınmada itici güç olacak"

Hacıbektaşoğlu, "Tek ve ilk olma özelliği taşıyan, Sperma Payetleme Merkezinde üretilecek yüksek verimli kültür ırkı saf tekelere ait dondurulmuş spermaları ihtiva eden payetler, başta Siirt olmak üzere tüm bölge ve ülke keçi yetiştiriciliğinin ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabilecek kapasiteye sahip olacaktır. Bu çerçevede Payetleme Merkezinin ilimizde kurulması, hem bölgesel kalkınmada itici güç olacak hem de üreticilerimizin gelir seviyesini artırmaya yönelik bir hedefimizi de gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Proje aynı zamanda Siirt Üniversitesi'nde akademik düzeyde öğrenci ve akademisyenlerin ARGE ve uygulama çalışmalarına da ışık tutacağını dile getiren Hacıbekteşoğlu, "Payetleme merkezi, sektörel olarak bölgesel istihdama önemli katkılar sunmakla birlikte ülkemizin 'küçükbaş hayvan Sperma Payetleme' ihtiyacının yüzde 20'sini karşılaması öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.

Üniversiteler taşrada sadece öğrenci yetiştirmez, şehrin kalkınmasına katkıda da bulunur"

Siirt'te hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirten AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, üniversitelerin bu alanda işlevlerine değinerek, "Üniversiteler, kalkınmada bizatihi bir aktör haline geliyor. Yani üniversiteler taşrada sadece öğrenci yetiştirmez. Öğrenci yetiştirmenin yanı sıra bilgi üretir ve ürettiği bilgiyle o şehrin var olan mevcut potansiyellerini buluşturur, birleştirir ve şehrin kalkınmasına ciddi anlamda katkıda bulunur." şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de DİKA'nın bölgenin dinamiklerini ve potansiyellerini tespit ederek kurum ve kuruluşlarla birlikte bunları hayata geçirdiğini söyledi.

Temeli atılan tesisin hizmet sunma potansiyeli olacağını ifade eden Yeniçeri, "İnşallah buranın bir üretim üssü haline gelmesini ümit ediyor ve bekliyoruz. Bu anlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yerli sanayi ve yüksek teknoloji noktasında politikalarımıza yön verirken bölgesel kalkınmanın hayata geçirilmesi noktasında kurumlarımız faaliyetlerini yürütmekteler." dedi.

Temeli atılan tesis Türkiye'de bir ilk

Temeli atılan tesisin dünyada sadece 5 ülkede olduğuna dikkati çeken SİÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, "Ülkemizde büyükbaş hayvanlarla ilgili böyle işletmeler mevcut ama küçükbaş hayvanlarla ilgili böyle bir yapı ne kamuda ne de özel sektörde var." ifadelerini kullandı.

Tören, kesilen kurban ve yapılan dualar eşliğinde temel dökme butonlarına basılmasının ardından son buldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.