Siirt’te salgın denetim merkezi oluşturulmasına karar verildi

Siirt’te salgın denetim merkezi oluşturulmasına karar verildi

Coronavirus ile mücadele amacıyla yürütülen denetim faaliyetlerinin tek elden yönetimi ve her türlü şikâyet ve ihbarın yapılabileceği salgın denetim merkezi oluşturulmasına karar verildi.

Siirt Valiliği, denetim faaliyetlerine dair merkezi veri tabanının oluşturulması, yetkilendirilmiş uzman denetim ekiplerinin kurulması, tedbirlere uyan işyerlerinin ödüllendirilmesi amacıyla, “İl Salgın Denetim Merkezi” oluşturulması kararı alındığını duyurdu.

Vali Osman Hacıbektaşoğlu Başkanlığında toplanan Siirt İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararlar şu şekilde:

Vatandaşlar salgın denetim merkezine ihbar ve şikâyette bulunabilecek

1-İl salgın denetim merkezlerinde; denetim planlamasını yapmak, mahalle denetim ve işyeri denetim ekiplerinin koordinasyonunu sağlamak ve gelen şikâyetleri ilgili denetim ekiplerine iletmek üzere 7 gün 24 saat esasına görev yapmak üzere yeterli sayıda personel valilik birimleri, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, kolluk birimleri personeli görevlendirilmesi sağlanacaktır.

Şikâyette bulunan kişinin kimlik bilgileri saklı tutulacak

2-Covid­19 kapsamında alınan önlemlere veya belirlenen kurallara aykırı durumlarla karşılaşan vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığı “Hayat Eve Sığar (HES)” uygulaması üzerinden ya da 112, 155, 156 çağrı numaraları üzerinden il salgın denetim merkezine ihbar ve şikâyette bulunabileceklerdir. İhbar ve şikâyetlerle ilgili olarak şikâyette bulunan kişinin kimlik bilgileri saklı tutulacak ve yapılan denetim sonucu ile ilgili kendisine İSDEM yazılımı üzerinden SMS yoluyla bilgi verilecektir.

Uygulamasının yaygın şekilde kullanılmasına yönelik tedbirler alınacak

3-Gerek müşterinin herhangi bir risk taşıyıp taşımadığının tanılı, temaslı kontrolü gerekse ilerde tanı konulabilecek kişilere yönelik filyasyon çalışmalarında kullanılması açısından önemli olduğu değerlendirilen “hizmet almak üzere işyerlerine giren müşterilerin iznine bağlı olarak HES kodlarının işletmeci tarafından okutulması” uygulamasının yaygın şekilde kullanılmasına yönelik tedbirler alınmasına,

Mahalle denetim ekipleri görevlendirilecek

4-Covid­19 tanısı veya temaslısı olması nedeniyle evde izolasyona tabi tutulan kişilerin bilgileri Sağlık Bakanlığı “Filyasyon İzolasyon Takip Sistemi” (FİTAS) üzerinden İçişleri Bakanlığı İSDEM yazılımı aracılığıyla il salgın denetim merkezine iletilecek ve bu merkezce ilgili kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon şartlarına uyup uymadıklarını kontrol etmek amacıyla “Mahalle Denetim Ekipleri” görevlendirilecektir. Mahalle denetim ekiplerince yürütülen kontrol çalışmalarının sonuçlarında aynı şekilde Sağlık Bakanlığına bildirilecektir.

Alınan kararlara uymayan vatandaşlara para cezası verilecek

5-Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

İLKHA


Siirt’te “salgın denetim merkezi ” oluşturulmasına karar verildi

Siirt’te “salgın denetim merkezi ” oluşturulmasına karar verildi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler