Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

2021 yılı ilk çeyreğinden itibaren "olumsuz zemin etüt" iddiasıyla bir türlü projesi bitirilemeyen Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi muamması devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Siirt İl Başkanlığı 6'ncı Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Size bugün buradan bir müjde veriyorum. Siirt Üniversitesi'ne 1,5-2 yıl içinde tıp fakültesini kuruyoruz. YÖK'ten geçti." demişti.

2018 yılında planlamaya giren, 2019 yılında yatırıma alınan, 2020 yılında Proje ve Zemin Etüt İhalesi gerçekleştirilen ve 2021 yılı ilk çeyreğinden itibaren "olumsuz zemin etüt" iddiasıyla bir türlü projesi bitirilemeyen Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesinin akıbeti tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Siirt'te verdiği tıp fakültesi sözünün bir türlü gerçekleşmemesine tepki gösteren vatandaşlar, olumsuz zemin etüdünün bahane edildiğine dikkat çekti.

"İşin içinde rant kavgası var"

"Şayet söz verildiği gibi kentte tıp fakültesi yapılmış olsaydı, kimse batı illerine gidip çalışmayacaktı." diyerek tepki gösteren Sabahattin Öztanık, fakültenin yapımına henüz başlanmamasının nedenini ranta bağladı.

Öztanık, "Bugün tıp fakültesi yapılmış olsaydı birçok işsiz insan bundan ekmek yiyecekti. İnsanımız neden batıya gidip çalışsın ki? Siirt'e Tıp Fakültesi kurulma sözü verilmişken bizim ne işimiz var Batman, Diyarbakır, İstanbul, İzmir'de? Maddi imkânı olmayan birçok insan var. Bunu bir zahmet gündeme getirelim. Cumhurbaşkanımız halk için elinden geleni yapıyor ama bizim buradaki rantçılar ve yandaşlar izin vermiyor. İşin içinde rant olduğu için anlaşamıyorlar. Aslında Cumhurbaşkanımızın bu konuya el atması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Vaatler sürekli bir engele takılıyor"

"Vaatler çok önemli ama bir türlü yerine getirilmiyor." diyen Celal Aslan, vaatlerin sürekli bir engele takıldığını söyledi.

Aslan, "Siirt'te fakültenin yapılmasını isterdik. Fakülte yapılmış olsaydı Batman, Diyarbakır ve Van'a kadar hastalarımızı götürmek zorunda kalmazdık. Biz fakülte de istiyoruz köprü de. Tamam sağlık çok önemli ama ulaşım olmayınca sağlık da olmuyor, gereken yapılmalı yoksa bu seçimde gereken cevabı millet verecek." ifadelerini kullandı.

"Verilen vaatlerle halk umutlandırılıyor sonra vaatler yerine getirilmiyor"

Siyasilerin vaatlerini yerine getirmemesinden şikâyetçi olan Mehmet Konur, tepkisini şu şekilde dile getirdi:

Fakültenin yapılmasını tabi ki istiyoruz ama vaatlerin verilip halkın umutlandırılması çok yanlış bir şeydir. Maalesef verilen sözler tutulmuyor ve çoğu zaman verilen vaatler de gerçekleşmiyor. Fakültenin meselesi daha çok bütçe ile ilgilidir, 'olumsuz zemin etüt' ile bir ilgisi yok. Demek fakülte kurma imkânları yok. Yoksa para olsa proje de varsa yer tespit etmek zor bir şey değil. Uzun zaman geçmesine rağmen fakültenin yapılacağı alanın neden hala tespit edilemediğini Siirt milletvekilleri ve siyasi temsilcilerine sormak gerekir. 'Neden Batman'da fakülte kuruluyor da burada kurulamıyor?' diye siyesilere sormak lazım.

"Verilen söz kulakta kaldı"

"Fakültenin neden yapılmadığı konusunda diyecek bir şey bulamıyorum, çünkü bize sahip çıkan kimse yok." diyen Mehmet Emin Varol, "Şayet bize sahip çıkan olsaydı fakültesinin inşaatı çoktan başlamıştı." dedi.

Siirt'te tıp fakültesinin neden önemli olduğuna dikkat çeken Varol, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi:

Benim kızım finasterid hastası. Doktor film çekilmesi gerekiyor dedi. Film çekmeye gittim. 'Biz bu filmi burada çekemiyoruz.' dediler. Madem Araştırma Hastanesi olmuş o filimin çekilmesi gerekiyor, yetersiz malzemesi olan hastane araştırma hastanesi olabilir mi? Bana göre değil… Fakülte için ise ne bir çivi vurulmuş ne de bir yer tespit edilmiş, verilen söz kulakta kaldı.

"Salgın sonrası Siirt'te bir fakültenin yapılması ekonomik bir döngü sağlayacaktır"

Siirt'te yapılacak bir fakültenin kentin ekonomisine çok büyük katkı sağlanacağını ifade eden Metin Gümüşten, "Cumhurbaşkanımız 2018 yılında Siirt'te tıp fakültesi sözünü vermişti, aradan o kadar zaman geçmesine rağmen bir yer tespit edilebilmiş değil. Yetkililere ve Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Siirt'te bir tıp fakültesinin ekonomiye katkısı çok büyük olacaktır. Siirt artık gelişmekte olan bir kent ve büyük bir üniversitesi var ama tıp fakültesi eksik. Tıp fakültesi halk ve esnaf için büyük bir getiri sağlayacak, salgından sonra Siirt'te bir fakültenin yapılması kent için ekonomik döngü oluşturacaktır." dedi.


Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Siirt'te "tıp fakültesi" muamması devam ediyor: Halk tepkili

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.