Siirt'te Ulu Camii için nefes projesi ile eski binaların yıkımına başlandı

Siirt'te Ulu Camii için nefes projesi ile eski binaların yıkımına başlandı

​Milat 1129 tarihinde Selçuklular döneminde yapılan ve çevresindeki eski ve harabe binalar nedeniyle pek görülemeyen tarihi ulu camii için "nefes" projesi başladı.

Anadolu Selçuklu mimarisinin günümüze kadar ulaşan en özgün eserlerin başında gelen Ulu Camii'nin muhteşem görüntüsü çevresindeki eski ve harabe binalardan pek görülemiyordu

Yıllardan beri gündemde olan bu konu nihayet söz konusu binaların kamulaştırılmasıyla çözüldü.

Konu ile ilgili konuşan Milletvekili Osman Ören, kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile tescilli olan tarihi Siirt Ulu Camii etrafındaki yapılardan arındırılması için İl Başkanı Avukat Ekrem Olgaç ile birlikte gerçekleştirdikleri girişimler sonucunda gerekli ödeneği bulduklarını belirterek, bugün itibari ile 7 taşınmaz dükkân ve evler için gerekli ödenek sağlandığını, hak sahiplerine de ödemelerin gerçekleştirildiğini kaydetti.

"Camimizin önü açılacak ve bütün güzelliği ortaya çıkacaktır"

Binaların yıkıldığı alanda, Selçuklular döneminden kalma yaklaşık 1050 yıllık bir caminin bulunduğunu ama çevresindeki eski binalar nedeni ile görülmediğini ifade eden Necati Akyüncü ise "Bu binalar cami çevresi açılması için kamulaştırıldı. İnşallah bundan sonra camimizin önü açılacak ve bütün güzelliği ortaya çıkacaktır. Gördüğünüz üzere şu anda çevre düzenlemesi yapılıyor. Başta milletvekilimiz Osman Ören ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Caminin önünü kapatan eski evlerin yıkılması için Bitlis Vakfiyesi'nin kendisinden ricacı olduğunu belirten özel bir inşat firmasının sahibi Abdulkadir Ayhan, firmanın çalışanları ve iş makineleri ile birlikte eski binaları yıkmaya başladık. Bizim de çorbada bir tuzumuz olsun istedik ve Allah rızasını kazanmak için de en güzel şekilde işimizi tamamlayacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.