Şimon Peres'ten Arap hainlere İran 'vaazı'!

Şimon Peres'ten Arap hainlere İran 'vaazı'!

Siyonist İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, iki hafta önce aralarında Suudi Kralı Abdullah'ın oğlunun da bulunduğu 29 Arap liderine gizli bir toplantıda 'nasihatte' bulundu.

Arap ülke temsilcilerinin diplomatik ilişkileri bulunmayan İsrail'in Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile gizli bir toplantıda iki hafta önce bir araya geldiği kaydedildi. İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, Peres, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi şehrinde düzenlenen güvenlik konulu bir toplantıda video konferans aracılığı ile 29 Arap lidere bir konuşma yaptı.

Körfez ülkelerinin dışişleri bakanlarının ve Suudi Arabistan Kralı'nın oğlunun da hazır bulunduğu konferans İsrail Devlet Başkanı'nın Kudüs'teki resmi ikametgahından yaptığı konuşma ile açıldı.

Peres ve arkasındaki İsrail bayrağının salondaki dev bir ekrana yansıtıldığı video konferans boyunca tüm Arap liderlerin, İsrail Devlet Başkanı'nın sözlerini ilgi ile dinlediği dikkat çekti.

Ancak video konferansı organize eden kuruluşun isteği gereği Peres'in, içlerinde Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman, Yemen, Katar, Endonezya, Malezya ve Bangladeş'in temsilcilerinin de bulunduğu konferansta sarf ettiği sözler basına verilmedi

YÜZLERİNE BİLE BAKMADI!

Toplantıda Peres'in 22 Arap Birliği üyesi ülke ile Endonezya, Malezya ve Bangladeş gibi Müslüman ülke temsilcilerine bakarak değil de ofisinde hazır bulunan BM Genel Sekreteri'nin Özel Ortadoğu Temsilcisi Terje-Roed Larsen ile ABD'nin İsrail-Filistin Müzakereleri özel temsilcisi ve eski Türkiye elçisi Martin Indyk'e bakarak konuştuğu belirtildi. Haberde, konuşmasında daha çok Larsen'in sorularına yanıt verdiği belirtilen Peres'in bol bol İsrail'in Ortadoğu'daki politikasını övdüğü ve İslam dünyasını İran'a karşı birlikte hareket etmeye çağırdığı kaydedildi.

SORU DA KABUL ETMEDİ

Peres'in Müslüman ülke temsilcilerinden soru kabul etmemesi de dikkat çekti. Toplantıda bulunan New York Times yazarlarından Thomas Friedman, 'Peres, konuşulanların gizli kalması şartıyla Körfez İşbirliği Zirvesi'nin açılışına katılmayı kabul etti. İsrail Cumhurbaşkanı İsrail bayrağının önünde onu ve ülkesini diplomatik olarak tanımayan Körfez Ülkeleri temsilcilerine hitap etti. İki taraf da bunun 'tarihi' bir an olduğunun farkındaydı' dedi. Ortadoğu medyasında bu haber ile ilgili yorumlarda ise Arap ülkelerinin İsrail ile görüşmesi 'ihanetin gerçekleşmesi' olarak nitelendirildi.

Suudi Prens: Tehlike İsrail değil İran!

Suudi Kraliyet ailesinin önde gelen üyelerinden Prens Velid bin Talal, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran tarafından 'kandırıldığını' iddia etti. Ülkesinin İsrail ile bir zımni ittifakın parçası olduğunu saklamayan Suudi lider, Obama'nın 'zayıf konumu' nedeniyle bu anlaşmayı yapmak zorunda olduğunu, 'daha güçlü bir başkan olsa hayır diyeceğini' iddia etti. Suudi Prens, İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir İsrail saldırısına yönelik tepkisi sorulunca şu yanıtı verdi: 'Kamuoyu önünde (Arap Ülkeleri) buna karşı olacak, özelde ise buna bayılacaklar.' Suudi prens, Sünnilerin 'İsrail'den çok İran'dan nefret ettiği' iddiasını ise şöyle açıkladı: 'İran tarihsel olarak büyük bir tehdit. Pers imparatorluğu her zaman Sünni Müslüman Arap imparatorluklarına karşı oldu. Tehdit İran'dan, İsrail'den değil. Bu bütün bölgeyi idare eden büyük bir imparatorluktu. Onlar Bahreyn'de, Irak'ta, Suriye'de, Lübnan'da Hizbullah ile ve Gazze'de Hamas ile birlikte. Onlar bu alanlara izinsiz giriyor.

YENİ ŞAFAK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler