Sınır hattında sessizlik hâkim

Sınır hattında sessizlik hâkim

TSK'nın Fırat'ın doğusunda yürüttüğü 'Barış Pınarı Harekatı'nda önce ABD ile varılan uzlaşma, dün de Rusya ile yapılan mutabakat ile birlikte sınır hattında sessizlik hakim oldu.

Türkiye'nin güney komşusu Suriye'de, 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından ülkenin kuzeyinde, Fırat Nehri'nin doğusunda kalan yerleşim alanları, 2015 yılından itibaren PKK/YPG'nin kontrolüne girdi.

PKK/YPG'nin sınır güvenliğini tehdit etmesinin ardından Türkiye bölgeye operasyon yapacağının mesajını verdi. Bunun üzerine Türkiye ile ABD arasında Ağustos ayında yapılan görüşmelerde Fırat'ın doğusundaki bölgenin güvenli hale getirilmesi kararlaştırıldı.

Önce Fırat Kalkanı Harekâtı, ardından Zeytin Dalı Harekâtı başlatan Türkiye, şimdi de Barış Pınarı Harekâtı düzenliyor.

Harekâtın başlamasıyla birlikte kısa süre içerisinde TSK ve SMO askerleri, Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad ile Ceylanpınar'ın karşısındaki Resulayn kentlerinde de kontrolü sağladı.

Harekât devam ederken ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, beraberindeki heyetle Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililer ile yapılan toplantıların ardından harekâta 120 saatlik ara verilmesi ve bu süreçte PKK/YG'lilerin tahkimatlarını tahrip ederek, 32 kilometre geriye çekilmesi kararlaştırıldı.

Dün akşam bu süre dolarken, bu kez Rusya ile bir mutabakat metni imzalandı.

Erdoğan ve Putin, Türkiye'nin geçen hafta ABD ile varılan anlaşmadaki 120 kilometrelik güvenli bölgedeki durumun korunmasına ancak Suriye ve Rus askerlerinin sınırın geri kalanındaki bölgelerde 30 kilometre derinliğe kadar girerek YPG'nin bölgeden çekilmesini sağlamasına karar vermişlerdi.

Bu görevin 150 saat içinde, Salı günü Türkiye saati ile 18.00'e kadar tamamlanması öngörülüyor.

Ardından Rusya ve Türkiye ordularının, sınırın 10 kilometre güneyine kadar inecek ortak devriyesi başlayacak.

Alınan bu kararın ardından sabah saatlerinden itibaren Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad ile Ceylanpınar'ın karşısındaki Resulayn'da sessizliğin hâkim olduğu görüldü.

Sessizliğin hâkim olduğu sınır hattında TSK ve Suriye Milli Ordusu (SMO) askerlerinin tuzaklı bomba ve mayınları imha ettiği belirtiliyor.

Öte yandan Tel Abyad ve Resulayn'da hareketliliğin ise gün boyu İHA ve SİHA'lar tarafından izlenildiği ifade edildi. (M. Salih Keskin–İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler