Sınır ilçelerinde telafi eğitimi başladı

Sınır ilçelerinde telafi eğitimi başladı

Suriye’deki PKK/YPG’lilerin sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırıları nedeniyle eğitime ara verilen Mardin’deki sınır yerleşim yerlerindeki okullarda okuyan öğrenciler için telafi eğitimi yapılmaya başlandı.

PKK/YPG tarafından sivil bölgelerin hedef alınması nedeniyle Mardin'in Nusaybin ilçesindeki okulların tamamında, Kızıltepe'de 10 Ekim'de, Artuklu'da 13 Ekim'de, Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde sınıra yakın 55 köy ve mezra okulunda 13 Ekim'de ara verilen eğitim öğretime 28 Ekim'de yeniden başlanmıştı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, Suriye tarafından düzenlenen saldırılar nedeniyle bazı sınır ilçelerinde eğitime ara verilen okullarda telafi eğitimi verileceğini açıklamasının ardından, bu yıl uygulanmaya başlanan ara tatilde, telafi eğitimi için hazırlıklar tamamlandı.

Mardin'de 156 okulda 31 bin 500 öğrenci için ders zili tekrar çaldı

Mardin’in Nusaybin, Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde 156 okulda yeniden ders zili çaldı. Nusaybin'de 108 okulda 27 bin 541, Artuklu'da 21 okulda bin 203, Kızıltepe'de 27 okulda 2 bin 756 öğrenci, bin 750 öğretmenle ara tatilde eğitim öğretime devam ediyor.

Derslerinden geri kalmak istemeyen öğrenciler, eğitime devam edilmesinden oldukça memnun.

15 Ekim’de havan mermili saldırıda 2 kişinin şehit olduğu Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal sınır mahallesi Taşlıca (Xerabkort) Mahallesinde telefi eğitimi yapılmaya başlandı.

Sabah okula gelen öğrenciler, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra sınıfları doldurdu.

Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çam, beraberindeki İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aslan ile birlikte telefinin eğitiminin yapıldığı Taşlıca İlk ve Ortaokuluna gelerek, öğrencilerle sohbet etti.

Kaymakam Çam, “Daha önce okul tatil olduğu için derslerinizi işleyememiştiniz. Şimdi o derslerinizin telafisini yapıyorsunuz.” dedi.

“Telefi eğitimi Pazartesi’den Cuma’ya kadar sürecek”

Ziyaret sonrası gazetecilere açıklama yapan Çam, “Ülkemizde ilk defa karnesiz ara tatil dönemi başladı. Tabi ilçemizde Suriye sınırındaki hareket kaynaklı bu bölgeye havan saldırıları oldu. Burada iki vatandaşımız şehit olmuş ve 20’nin üzerinde yaralımız vardı. Devlet olarak yavrularımızın can güvenliği en önemli hususumuz olduğu için bu bölgede okulları tatil etmiştik. Bu ara dönemden istifade ederek yavrularımızın eğitimden eksik kalmaması için bir haftalık telafi eğitime girdik. Bugün itibari ile Pazartesi’den Cuma’ya kadar tüm öğretmen ve idarecilerimiz ve öğrencilerimiz bu tatil sürecini eğitimden eksik kalan süreyi bir haftalık süre içerisinde tamamlayıp yavrularımızın bu eksiklerini gidermek istiyoruz. Biz de sosyal devlet olarak aynı zamanda yerelde Kızıltepe Belediyesi ve Kızıltepe Kaymakamlığı olarak bu yavrularımızın hem sosyal hayata adaptasyonunu sağlayabilmek, hem de eğitimdeki istek ve arzularını yerine getirebilme noktasında bütün kurumlarımızca var gücümüzle çalışacağız.” dedi.

“Konularımızdan çok geri kalmıştık, iyi ki telefi eğitimi başladı”

8’inci sınıf öğrencisi Sedef Karadeniz de “Taşlıca Ortaokulunda okuyorum. İyi ki başladı, çünkü biz konularımızdan çok geri kalmıştık. Bu sayede biz de diğer arkadaşlarımız gibi konularımızda ilerleyebileceğiz. Bomba anında çok korktuk. Mahallece hepimiz ana caddeye koşmak zorunda kaldık. Canımızı çok zor kurtardık.  Şehit verdik, yaralı çoktu.  Büyük bir kayıp yaşadık.” diye konuştu.

8’inci sınıf öğrencisi Cıvan Koşar ise “Çok iyi oldu çünkü biz çok geride kalmıştık. Arkadaşlarımız 4’üncü üniteye geçmişti, biz ikideydik. Bizim için çok iyi oldu.” dedi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine 9 Ekim'de başlattığı “Barış Pınarı Harekâtı” sırasında Mardin'in Nusaybin ilçesine PKK/YPG mensupları tarafında Suriye'den havan topları atılmış, olaylarda 11 sivil şehit olmuş, 80 sivil de yaralanmıştı.

Saldırıların ardından bazı vatandaşlar başka ilçelere yerleşirken, esnaf da kepenk kapatmıştı. ABD ile yapılan anlaşma gereği harekâta ara verilmesinin ardından Nusaybin'de hayat normale dönmüştü.

Esnaf kepenk açıp iş yerlerinin önünü temizlerken ilçeyi terk eden vatandaşlar da teker teker evlerine geri dönmeye başlamıştı.

15 Ekim’de ise Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal sınır mahallesi Taşlıca (Xerabkort) Mahallesi'ne, PKK/YPG tarafından havan mermisi atılmış ve bu saldırıda da 2 kişi yaşamını yitirmiş, 12 kişi de yaralanmıştı.

Saldırılar nedeniyle okullara ara verilmişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.